ΑΚΕΠ Ηρακλείου Αττικής: “Ο κατήφορος της διοίκησης Μπάμπαλου δεν έχει τέλος”

Ενώ δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τον κ. Μπάμπαλο για την δυσώδη υπόθεση της προμήθειας καυσίμων από τα οχήματα του Δήμου “από την πίσω πόρτα”, παρά την συνεχή υποβολή ερωτημάτων εκ μέρους μας, η δημοτική αρχή του κ. Μπάμπαλου προέβη σε άλλη μια επαίσχυντη και σκανδαλώδη απόφαση στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 21-5-2021.

Συγκεκριμένα, είχε εγκριθεί η διαδικασία της επισκευής των βλαβών τριών σχολείων της πόλης που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019, με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη (ουσιαστικά δηλαδή με απευθείας ανάθεση).

Προϋπολογισμός έργου: 1.747.600 ευρώ.

Μέση έκπτωση που επιτυγχάνεται σε αντίστοιχα έργα:  40 % – 50 % επί του προϋπολογισμού (π.χ. στο έργο της ανακατασκευής του κτιρίου στο Ο.Τ. 216 – έργο παρεμφερές τόσο ως προς τον προϋπολογισμό όσο και ως προς την εκτέλεση –  κατέθεσαν προσφορές 4 εταιρείες και έδωσαν εκπτώσεις από 41% έως 49%. Το ίδιο ισχύει για την μεγάλη πλειοψηφία αντίστοιχων έργων).

Η δημοτική Αρχή προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

–  Απέστειλε πρόσκληση προς υποβολή προσφοράς σε ΤΡΕΙΣ εταιρείες.  Από τις τρεις εταιρείες, ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΚΑΝ ΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ, πράγμα το οποίο ήταν εκ των προτέρων γνωστό, συνεπώς οι προσφορές τους απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους.

–  Δεν απέστειλε καν πρόσκληση σε καμία από τις 4 εταιρείες οι οποίες προ ενός έτους περίπου είχαν καταθέσει, για όμοιο έργο (Ο.Τ. 216), εκπτώσεις από 41% έως 49%, ούτε σε καμία άλλη εταιρεία με την οποία έχει συνεργαστεί ο Δήμος και έχει προσφέρει στο παρελθόν αντίστοιχη έκπτωση.

–  Επιπρόσθετα, η μια από τις δύο απορριφθείσες εταιρείες μετέχει σε Κοινοπραξία (κοινώς είναι “ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ”) με τον εν τέλει ανάδοχο – “εκλεκτό” της δημοτικής αρχής, συνεπώς ουδείς πραγματικός ανταγωνισμός δημιουργήθηκε μεταξύ των τριών εταιρειών.  Το γεγονός αυτό, το οποίο από μόνο του είναι σκανδαλώδες, το αποκαλύψαμε εμείς στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.

–  Με αυτές τις μεθοδεύσεις – αλλά και με άλλες οι οποίες θα αναπτυχθούν διεξοδικά στον προσήκοντα χώρο – η δημοτική αρχή, χωρίς να κάνει καμία διαπραγμάτευση, “έκλεισε τη συμφωνία” με έκπτωση μόλις 21 %.

Το ποσοστό αυτό έκπτωσης για ένα τέτοιο έργο αποτελεί ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

Βρίσκεται τελείως εκτός των τιμών που επικρατούν στην αγορά.

Η Οικονομική Επιτροπή είχε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, βάσει των ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΠΙΜΕΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ το συγκεκριμένο πρακτικό και να ζητήσει περαιτέρω διαπραγμάτευση, ώστε να επιτευχθεί μια τιμή συμφέρουσα για το Δήμο, εντός των πλαισίων της οικείας αγοράς.  Αυτό ακριβώς θα έκαναν μετά βεβαιότητας, εάν διαχειρίζονταν δικά τους χρήματα και όχι του Δήμου…

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που υπερψήφισαν το θέμα (Δημητρόπουλος, Κουτσογιαννάκης, Ζούρου, Ιγγλέζη, Αϊβατζίδου, Πέτρου + Τσουλουχάς) έχουν βαρύτατες ευθύνες.  Με την απόφασή τους αυτή ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ευθέως το Δήμο κατά 300.000 € έως 400.000 ευρώ τουλάχιστον.  (Αυτή είναι η διαφορά, σε ένα έργο της τάξης του 1,7 εκ ευρώ, μεταξύ της έκπτωσης που ψήφισαν και “πέτυχαν” (21%) και της μέσης έκπτωσης που “παίζει” στην αγορά (40% – 50%).  Το χειρότερο είναι ότι το έκαναν συνειδητά, έχοντας πλήρη γνώση των τιμών της αγοράς.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αμέσως επόμενο θέμα, στην ίδια συνεδρίαση της Ο.Ε., σε τεχνικό έργο (κατηγορίας “οικοδομικό” και αυτό), όπου είχε γίνει συνοπτικός διαγωνισμός, οι ίδιοι άνθρωποι ενέκριναν πρακτικό όπου ο μειοδότης είχε δώσει έκπτωση 57%(!) και επτά από τους συμμετέχοντες είχαν δώσει έκπτωση από 42% έως 57%. Ο κ. Μπάμπαλος έχει επιλέξει να μην είναι Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, όπως συμβαίνει σε αρκετούς Δήμους, να μην ψηφίζει σε αυτήν και έτσι να μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες των αποφάσεων του.  Αυτό δεν απαλλάσσει ούτε τον ίδιο, ούτε βεβαίως τα “εκτελεστικά όργανα”.

Θεωρούμε υποχρέωση κάθε δημοτικής παράταξης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρήμα και με χειροπιαστές καταγγελίες, να πάρει ξεκάθαρα θέση. Κάποιοι, όψιμοι συνοδοιπόροι του κ. Μπάμπαλου στο θέμα του κτήματος Φιξ και στην ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού, σφυρίζουν αδιάφορα.  Φτάνουν στο σημείο να αποκαλούν μάλιστα δημόσιες καταγγελίες μας με ακράδαντα στοιχεία ως δήθεν “προσωπικές διαφορές” για να αποστασιοποιηθούν από αυτές αλλά και από τις υποτιθέμενες “θέσεις” τους… Δικαίωμά τους.

Εμείς, σε ότι μας αφορά, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε απαθείς παρατηρητές στην καταρράκωση κάθε θεσμικής διαδικασίας και στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από τον κ. Μπάμπαλο και την παρέα του. Ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλει να κάνουμε αυτό που πρέπει, προς κάθε δημόσια Αρχή.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU