“Θερίζουν” οι νέες αντικειμενικές αξίες τους ιδιοκτήτες των ακινήτων – Κατάργησή τους ζητά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Επιβαρύνσεις φωτιά για εκατομμύρια πολίτες επιφέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα εξαιτίας των αυξήσεων στο κόστος ζωής.

 

Ήδη σειρά Δήμων αντιδρούν έντονα και ασκούν το δικαίωμά τους να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής (δείτε παρακάτω).

 

Συνολικά, οι αλλαγές στις τιμές ζώνης ανά την επικράτεια θα συμπαρασύρουν 20 φόρους και τέλη, τα οποία θα πλήξουν τους φορολογουμένους:

 

 1. Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

 

 1. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό.

 

 1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).

 

 1. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

 

 1. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

 

 1. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

 

 1. Ο φόρος διανομής ακινήτων.

 

 1. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

 

 1. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

 

 1. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

 

 1. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

 

 1. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

 

 1. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

 

 1. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

 

 1. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

 

 1. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

 

 1. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

 

 1. Ο ειδικός φόρος ακινήτων που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

 

 1. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

 

 1. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Ηράκλειο Αττικής

Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της πόλης στις πρότερες των τελευταίων αυξήσεων τιμές θα εισηγηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Εκμεταλλευόμενο την πρόσφατη τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, που επιτρέπει στους δήμους να γνωμοδοτήσουν επί των νέων τιμών των αντικειμενικών, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία ζητείται από το Υπουργείο Οικονομικών οι αντικειμενικές αξίες στο Ηράκλειο να επανέλθουν στα επίπεδα πριν το 2021.

«Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας και κάνουμε πράξη την υπόσχεση που τους δώσαμε: άμεσα, με το που δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να εκφράσουν άποψη επί των νέων αντικειμενικών αξιών, αποφασίσαμε – και διαβιβάζουμε στο Υπουργείο αυτή μας την απόφαση – να καταργηθούν οι αυξήσεις που ορίστηκαν σε ζώνες του Ηρακλείου. Μπορεί το κεντρικό κράτος να μας δίνει περιθώριο μόνο για γνωμοδότηση, όμως εμείς θα πιέσουμε να υιοθετηθεί το αίτημά μας, το αίτημα των συνδημοτών μας. Όπως εμείς, ως Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν κάναμε καμία αύξηση, τουναντίον μειώσαμε επί πέντε συνεχόμενα έτη τη δημοτική φορολογία, έτσι και η κεντρική διοίκηση πρέπει, αν μη τι άλλο, να μην αυξήσει τις τιμές των αντικειμενικών», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

 

Διαβάστε και ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του zonews.gr όταν είχαν ανακοινωθεί το 2021 οι νέες αντικειμενικές (με ισχύ από 1/2022)

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU