«Μνήμης… αποτυπώσεις» – 40 κείμενα για το Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο

Η δράση και οι εκδόσεις του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», μπορεί να έχουν ως «έδρα» το Ηράκλειο Αττικής, ωστόσο ξεφεύγουν αρκετά, πέρα και έξω από στα στενά όρια της πόλης.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προχωρήσει στην έκδοση μιας σειράς εξαιρετικών έργων, που είτε έχουν ως επίκεντρο το Ηράκλειο Αττικής, είτε ευρύτερα πολιτιστικά, ιστορικά ή άλλα θέματα.

Πάντα με προσεγμένο τρόπο, με αξιόπιστες πηγές και με έναν όμορφο τρόπο, μας ταξιδεύουν στην καρδιά του αντικειμένου της κάθε έκδοσης.

Για το 2023, μας επιφύλασσαν την έκδοση «Μνήμης… αποτυπώσεις». Γράφουν οι ίδιοι:

«Η μνήμη κάθε ανθρώπου είναι η ιδιωτική του λογοτεχνία», είχε υποστηρίξει ο συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ. Ψηφίδες αυτής της ιδιότυπης λογοτεχνίας συγκροτούν την έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» για το 2023. Από την απύθμενη δεξαμενή της μνήμης αντλούνται 40 κείμενα τα οποία συνοδεύονται από αναμνηστικές φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα, χάρτες. Τα κείμενα της έκδοσης «Μνήμης… αποτυπώσεις» του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», στην πλειοψηφία τους, αναφέρονται στο Ηράκλειο Αττικής καλύπτοντας ένα χρονικό εύρος ενός και πλέον αιώνα. Από τις αρχές του 20ου έως τις αρχές του 21ου  αιώνα. Ταυτόχρονα καλύπτουν διαφορετικά είδη του λόγου όπως ποίηση, χρονικό, διήγημα, αφήγηση, ιστορική τεκμηρίωση, κατανεμημένα σε τέσσερις ενότητες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: Ρίζες (1920-1950), Με τ’ όνειρο αντάμα (1950-1974), Συνέχειες και ασυνέχειες (1974-…) και Ιστοριογραφώντας.

Στη συλλογική έκδοση «Μνήμης… αποτυπώσεις» γράφουν: Αλαφογιάννης Αποστόλης, Βάγγερ Καίτη, Βελαχουτάκου Χάρη, Βρούστη Τόνια, Γαλάνης Άγγελος, Γλαρέντζου Ελένη, Διολέτας Μάριος, Κανελλάκη Μαρία, Κοροβέση Γωγώ, Κουντή Δήμητρα, Μαδαμόπουλος Αναστάσης, Μιχαηλίδης Γιώργος, Μίχου Άρτεμις, Μπαστέας Τάκης, Μπελίτσης Λάζαρος, Μπράτσος Νίκος, Μπρούσαλη Ελένη, Ξηρός Θάνος, Πολίτης Βασίλης, Πολύζου Μάρω, Ρέπα Κωνσταντίνα, Σταματίου Ροδόλφος, Στουμπιάδης Κώστας, Τασούλας Μανώλης, Φιλίππου-Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα, Φτούλη Όλγα, Χιώτης Στάθης.

Ο Μανώλης Τασούλας συνέλεξε και επιμελήθηκε τις αφηγήσεις των: Γαμβρούλια Νίκου, Γιαννόπουλου Τάκη, Γκρέυ Καίτης, Δημόπουλου Πέτρου, Ζωγράφου Ευγενίας, Καραμέρου Νίκης, Κοσσιώρη-Μιχανετζόγλου Όλγας, Παναγόπουλου Νίκου, Παπουτσόγλου Ευρώπης, Παπουτσόγλου Μαρίας, Πεταβατζή Παύλου και Χάιδη Ειρήνης.

Επιμέλεια κειμένων: Ελένη Κουτρουμάνου, Ανθή Χαρώνη.

Φωτογραφίες ημερολογίου – ψηφιακή επεξεργασία: Ελένη Γλαρέντζου.

Από τον «Άλλο Τόπο» έχουν κυκλοφορήσει από το 2016 άλλες επτά θεματικές εκδόσεις – ημερολόγια:

 • Το 2016, αποτυπώθηκε μέσα από οικογενειακά άλμπουμ η ιστορία της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1890)
 • Το 2017, αναδείχθηκε ο «Εν Ηρακλείω υποσταθμός της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς» και κατατέθηκε το αίτημα για την κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς
 • Το 2018, καταγράφτηκε η ιστορία του αθλητισμού στο Ηράκλειο Αττικής
 • Το 2019, παρουσιάστηκαν οι «Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα» στο Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο
 • Το 2020, σαν ένα πνευματικό μνημόσυνο για τους εργάτες που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές, κυκλοφόρησε το «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας – Ν. Ηρακλείου (1940-1960)»
 • Το 2021 το «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής» και
 • Το 2022 η έκδοση «Κράτησαν… τη ζωή μας», ήταν αφιερωμένη στους: Ι. Καμπανέλλη, Τ. Λειβαδίτη, Γ. Μπιθικώτση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους και στον Μίκη Θεοδωράκη που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στην τέχνη τους και (κατ’ επέκταση) στη ζωή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις του συλλόγου πωλούνται στην τιμή των πέντε ευρώ.

Πληροφορίες, παραγγελίες:

αllostopos@gmail.com

fb: Άλλος-Τόπος-Επικοινωνίας και-Πολιτισμού-the-official-page https://www.facebook.com/profile.php?id=100065010091563

https://allostopos.blogspot.com

και στα βιβλιοπωλεία:

 • Βιβλιοχαρτική Ν. Ιωνίας «Φτούλη», Μεσολογγίου 6, Ν. Ιωνία (210 2711267, ftoulisdimitris@yahoo.gr)
 • ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ Καλογρέζας, Βυζαντίου 73, Ν. Ιωνία (210 2775706)
 • «Υδρόγειος», Πλαπούτα 56, Ηράκλειο Αττικής (210 2847382)
 • «Χαλαζίας», Πεύκων 140, Ηράκλειο Αττικής (210 2811801)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Ο Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος με τη σύζυγό του Μαργαρίτα και τον γιο τους Μιλτιάδη, Photographic Atelier Phebus, Grand Rue de Pera , Κωνσταντινούπολη 1908 (Αρχείο Ευγενίας Ζωγράφου).

Λίγα λόγια για το Photographic Atelier Phebus, Grand Rue de Pera Constantinople:

Ξεκινώντας ως μαθητευόμενος με τους Abdullah frères, ο Bogos Tarkulyan άνοιξε το πρώτο του στούντιο στην Κωνσταντινούπολη το 1882 και στα μέσα της δεκαετίας του 1890 το Atelier Phébus στη Rue de Pera (σημερινή Istiklal) αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο εξέχοντα στην Πόλη. Ο Tarkulyan ήταν επίσης ζωγράφος πορτρέτων και φωτογράφιζε αρκετούς καλλιτέχνες στην Πόλη. Μερικές από τις φωτογραφίες του συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή Abdülhamid II που στάλθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Διορίστηκε ως φωτογράφος της αυτοκρατορικής αυλής στα τέλη της δεκαετίας του 1890, διορίστηκε επίσημος φωτογράφος του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι εικόνες του Ατατούρκ που χρησιμοποιήθηκαν στα χαρτονομίσματα της νέας δημοκρατίας βασίστηκαν σε φωτογραφίες του Tarkulyan.

Πηγή: John Toohey, 24 Σεπτεμβρίου 2011» http://www.luminous-lint.com/

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU