Αρμάνδος Βιτάλης – Ηράκλειο Αττικής: «Γιατί» ένα Μουσείο στο Ηράκλειο Αττικής και μάλιστα στον χώρο του Κτήματος Φιξ

Του Αρμάνδου Βιτάλη* – Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ από την Ομάδα του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου. Δεν θα εμπλακώ στα διάφορα κακοπροαίρετα που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να εκτιμήσουν τι σημαίνουν επιπλέον 28 στρέμματα πρασίνου σε έναν Δήμο προς όφελος των δημοτών. Μάλλον το κάνουν σκοπίμως ενόψει εκλογών.

Η αλήθεια είναι πως οι δημότες, αλλά και πολλοί επισκέπτες, ήδη χαίρονται το νέο απόκτημα του Δήμου, με τον κινηματογράφο, την αναψυχή, αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στον συγκεκριμένο χώρο που αναμορφώνεται και διαμορφώνεται συνεχώς.

Ποιο είναι το όραμα του νυν Δημάρχου για τον συγκεκριμένο χώρο; Επιθυμεί, μέσα στην επόμενη θητεία του, και εφόσον τον επιλέξουν οι δημότες του Ηρακλείου, να δημιουργήσει ένα υπέροχο Πάρκο Πολιτισμού, έναν μικρό «Σταύρο Νιάρχο», καθώς υπάρχουν στο Κτήμα και παλαιά ιστορικής αξίας οικήματα που με μια αναπαλαίωση μπορούν να διεκδικήσουν επαξίως μια νέα πολιτισμική ταυτότητα και χρήση.

Ένα από αυτά θα μπορούσε να γίνει «Μουσείο Ιστορικής πορείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής» από την εποχή του Όθωνα μέχρι και σήμερα.

Το Ηράκλειο επελέγη από τους Βαυαρούς για διαμονή των στρατιωτών που συνόδευσαν στην Ελλάδα τον πρώτο βασιλιά Όθωνα. Εννοείται πως το θέμα δεν αφορά το αν είμαστε βασιλόφρονες ή όχι, αλλά την ιστορία του τόπου μας που αυτή είναι και δεν αλλάζει.

Από τότε το Ηράκλειο άρχισε να μεγαλώνει. Ο Όθωνας επισκεπτόταν συχνά την περιοχή και χρηματοδότησε την οικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Λουκά, δίπλα στο Κτήμα που αργότερα θα αποκτήσει ο Βαυαρός ζυθοποιός Φιξ, και το οποίο από τον Φεβρουάριο του 2023 χαίρονται οι δημότες του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στο Κτήμα Φιξ και τον Καθολικό ναό του Αγίου Λουκά, βρίσκεται το κτήμα των Καλογραιών του Αγίου Ιωσήφ, που λειτουργούν το φημισμένο σχολείο και παρθεναγωγείο «Saint-Joseph» εδώ και δεκαετίες, και αυτό στην ευρύτερη περιοχή.

Απέναντι από το Κτήμα Φιξ, το Μοναστήρι των Καλογραιών και τον Άγιο Λουκά, βρίσκεται η Ψυχιατρική Κλινική «Παναγία Γρηγορούσα», που ως χώρος ανήκει στους Μαριανούς Αδελφούς που λειτουργούν τα Λεόντεια Λύκεια, και ο οποίος λειτουργούσε προπολεμικά ως Δοκίμιο των Μαριανών Μοναχών της Βαλκανικής.

Λίγο πιο πέρα, περίπου πάνω από τον ναό του Ορθοδόξου ναού του Αγίου Γεωργίου και πάνω στο λοφάκι, βρίσκεται το μοναδικό Καθολικό Κοιμητήριο στην Αττική. Σίγουρα δεν υπάρχει πιο «ιστορικός» χώρος στο Ηράκλειο Αττικής από την περιοχή του Κτήματος Φιξ όσον αφορά την νεότερη ιστορία.

Θα ήταν, επομένως, η καλύτερη επιλογή χώρου για δημιουργία, εκτός των άλλων χρήσεων, και Μουσείου.

Με τη δημιουργία σύγχρονου Μουσείου θα γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, και κυρίως οι μαθητές του Ηρακλείου και όχι μόνον, την νεότερη ιστορία του τόπου τους που σήμερα αγνοούν ή γνωρίζουν ημιμαθώς.

Θα μάθουν πώς, πότε και από ποιους οικοδομήθηκαν οι διάφορες επιμέρους περιοχές του Δήμου όπου ζούμε όλοι σήμερα. Με τη σωστή Προμελέτη αξιοποίησης των 28 στρεμμάτων και τη λειτουργία των άλλων χρήσεων που θα προταθούν από τους ειδικούς, θα «γίνει πράξη» το Ηράκλειο του εικοστού πρώτου αιώνα.

Πρόκειται για μοναδικό εγχείρημα, σε ένα μοναδικό χώρο, έναν χώρο που θα αποτελέσει το Ηράκλειο του Πολιτισμού και πόλο έλξης για κάθε Αθηναίο πολίτη.

Πιστεύουμε πως τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας θα στηρίξουν ηθικά και υλικά το «Όραμα Μπάμπαλου». Εμείς ως συνεργάτες του θα στηρίξουμε την υλοποίησή του «με νύχια και με δόντια», για να το χαρείτε εσείς οι ξεχωριστοί δημότες μας.

 

 

*Ο Αρμάνδος Βιτάλης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», Φιλόλογος-Ιστορικός, τ. Γυμνασιάρχης Λεοντείου Πατησίων, τ. Πρόεδρος Επιτροπής Διοίκησης Μουσείου Μαριανών Αδελφών και Λεόντειων Λυκείων.

 

 

 

Με σεβασμό και βαθύ αίσθημα ευθύνης ζητώ την στήριξή σας, δεσμευόμενος ότι θα πράξω το καλύτερο για τους δημότες του Ηρακλείου Αττικής. Όσοι με γνωρίσατε ως  Δάσκαλο, ως Συνάδελφο και ως Γυμνασιάρχη, στα 36 χρόνια της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας στην Λεόντειο Πατησίων, γνωρίζετε την ακεραιότητα, το εργασιακό πάθος και τις ικανότητές μου στην επίτευξη έργου.

Διαδώστε με αγάπη και σιγουριά την υποψηφιότητά μου στις Ηρακλειώτισσες και στους Ηρακλειώτες που γνωρίζετε, στο προεκλογικό διάστημα που απομένει… Οφείλω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στον «ακάματο εργάτη» και οραματιστή Δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο για την τεράστια τιμή που μου έκανε!

Καλή μας επιτυχία στον αγώνα για ένα ακόμα καλύτερο Ηράκλειο!

 

Αρμάνδος Βιτάλης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής Νίκο Μπάμπαλο.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU