Θάνος Ασκητής – Βόρειος Τομέας Περιφέρειας Αττικής: 500 λέξεις που «μιλούν» για μία καλύτερη ζωή όλων μας!

Η απόφασή μου να συμμετέχω στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές, έχει ως βασικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τους Δήμους, έχοντας πρωταγωνιστή την υγεία. Ως ιατρός, έχω υπηρετήσει την ψυχική υγεία, τα προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας, 40 χρόνια, καταγράφοντας τις ανάγκες, αλλά και τις διαταραχές, που προβάλλουν οι σημερινές συνθήκες της ζωής μας και ιδιαίτερα, αυτές «που ζουν μαζί μας», μέσα στο σπίτι μας!

Τα τελευταία χρόνια της κοινωνίας μας, το σπίτι μας «φορτώνεται» με περισσότερη ενδοοικογενειακή βία, ψυχική απομάκρυνση, κατάθλιψη, ψηφιακή εισβολή, χρήση τοξικών ουσιών και ουσιαστική αποσύνδεση των μελών της οικογένειας και ειδικότερα των σχέσεων γονιών και παιδιών.

Με αυτό το σκεπτικό, εκτίθεμαι στις Περιφερειακές εκλογές, στοχεύοντας στην εφαρμογή ενός Προγράμματος υγείας και φροντίδας, που εστιάζει σε τρία βασικά κριτήρια της εφαρμογής του, στην καθημερινότητα του πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα και εστιακά, το ιατρικό αυτό Πρόγραμμα αναλυόμενο περιλαμβάνει τα εξής 3 βήματα:

  1. Πρόληψη: Έρχομαι στο σπίτι σου (Πόρτα – Πόρτα). Δηλαδή, η κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου επικοινωνεί με το σπίτι του δημότη, μέσα από τον Φροντιστή – Επισκέπτη Υγείας, ο οποίος «πίνοντας έναν καφέ στο σπίτι μου» μιλάει μαζί μου για το πώς αισθάνομαι, πώς ζω με τα άλλα μέλη της οικογένειας και ποιο αίτημα θα ήθελα να του μεταφέρω, προκειμένου εκείνος να κατανοήσει και να με βοηθήσει. Η σημαντικότητα αυτής της επίσκεψης γεφυρώνει το σπίτι του καθενός μας, με τις κοινωνικές υπηρεσίες και την μέριμνα του Δήμου μας.
  2. Περίθαλψη: Σε αυτό το βήμα, φέρνουμε κοντά τον δημότη στον γιατρό και τις ιατρικές υπηρεσίες του Δήμου, με συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών παθήσεων και την αποφυγή άσκοπης νοσοκομειακής νοσηλείας, αποσυμφορίζοντας καθοριστικά τις νοσοκομειακές μονάδες μας.
  3. Φροντίδα: Το στάδιο αυτό του Προγράμματος, εστιάζει στους χρόνιους πάσχοντες, σε όλους εκείνους που ζουν μόνοι τους, ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν, (να θυμηθούμε το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”), καθώς και σε αιφνίδια και οξέα συμβάντα των ανθρώπων, δηλαδή εμάς τους ίδιους, μπορούμε να υποστούμε ένα ατύχημα. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου στην παρούσα αυτή δράση, με ένα σύστημα Alert-εγρήγορσης (που διασυνδέεται με ένα βραχιόλι στο χέρι), ενεργοποιεί έναν Φροντιστή – Νοσηλευτή, ο οποίος σπεύδει άμεσα, προσφέροντας μια πρώτη ανάσα ζωής, σημαντική, χρήσιμη και αναγκαία, μέχρι να κληθεί και να φτάσει το ασθενοφόρο. Δεδομένου ότι ο χρόνος προσέλευσης του ασθενοφόρου, κατά μέσο όρο, είναι 30-40 λεπτά, είναι απόλυτα κατανοητό, πώς αυτός ο «χρόνος ζωής» έχει καθοριστική αξία.

Η φροντίδα, το τρίτο βήμα του Προγράμματος, στηρίζεται πάνω στο μήνυμα ‘κάθε λεπτό μετράει τη ζωή σου, σε λίγα λεπτά θα είμαστε μαζί σου’.

Το Πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει ακόμη επτά συγκεκριμένες δράσεις (πχ σχολές γονέων, εκπαίδευση ειδικών ομάδων κοινωνικής επανένταξης), έχει βαθιά μέσα του την κοινωνική σύνδεση, τη συμμόρφωση, την αλληλεγγύη και την «ανοιχτή αγκαλιά» υποστήριξης των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας του Δήμου.

Ως ιατρός και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» του Νίκου Χαρδαλιά, σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, που οραματίζομαι και τη σκέφτομαι εδώ και 15 χρόνια, έχοντας την ευκαιρία με την παρούσα υποψηφιότητά μου, σε συνεργασία με τους Δήμους και την στήριξη της Περιφέρειας, να δούμε όλοι μαζί την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής μας και την ανάγκη μιας καλύτερης υγείας, που την αξίζουμε όσο μεγαλώνουμε, με το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη συνεχή φροντίδα, από το σπίτι μας στην κοινωνία, αλλά και το αντίστροφο.

Όταν το σπίτι μας έχει υγεία, η ζωή μας έχει αξία. Ελάτε μαζί, να το στηρίξουμε!!!

Δρ. Θάνος Ασκητής

Καθηγητής Ψυχιατρικής

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αθηνών

«ATΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»- ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Ο τόπος μας η ευθύνη μας

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU