Πεδίο μάχης θυμίζει όλο και πιο συχνά το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας. Όχι βέβαια ότι αυτό αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του 2019 (απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων με βάση τα ποσοστά των παρατάξεων την 1η Κυριακή), έδωσε στην παρούσα δημοτική αρχή με επικεφαλής τη Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαϊδου μόλις 9 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους.
Εάν ίσχυε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος ή ο… επόμενος (που όπως φαίνεται θα ισχύει στις εκλογές του 2023) η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας θα είχε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και μπορεί λίγο – πολύ να υπάρχει μία παρόμοια κατάσταση και σε άλλους δήμους της χώρας, όπου πολύ δύσκολα βρίσκεις μια δημοτική αρχή που να έχει πλειοψηφία και στους δημοτικούς συμβούλους, ωστόσο στην περίπτωση της Νέας Ιωνίας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής από την μία και της αντιπολίτευσης από την άλλη: Όπως είπαμε 9 με 32.
Αυτό οφείλεται στο ότι η Δέσποινα Θωμαϊδου στον 1ο γύρο των εκλογών είχε πάρει 21,3%, ένα χαμηλό ποσοστό για μία παράταξη που κατάφερε τελικά στον 2ο γύρο να επικρατήσει. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί μία ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στη δημοτική αρχή, που αν η κατάσταση ήταν διαφορετική σε σχέση με τους αριθμητικούς συσχετισμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα είχε να αντιμετωπίσει.
Σφοδρές συγκρούσεις
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές του 2019, η κατάσταση ήταν τεταμένη. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ανταλλαγή πυρών και η αντίστοιχη φρασεολογία έχει χτυπήσει “κόκκινο”.
Να σημειωθεί ότι μπορείτε να δείτε τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κανάλι του δήμου Νέας Ιωνίας στο youtube (ακολουθεί η πλήρης λίστα από το παλαιότερο προς το πλέον πρόσφατο):
Το θέμα βέβαια είναι, εάν θα καταφέρετε να τις παρακολουθήσετε ολόκληρες, καθώς μερικές αγγίζουν τις 7 και 8 ώρες!
Διαφοροποιήσεις
Επίσης το τελευταίο διάστημα είχαμε και το φαινόμενο κάποιων διαφοροποιήσεων. Για την ακρίβεια, είχαμε μία ανεξαρτητοποίηση και μία διαφοροποίηση.
Πριν λίγο καιρό, ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη», Βασίλης Χριστοδούλου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την παράταξη. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του “δεν ανέχομαι συμπεριφορές και πρακτικές απέναντί μου, οι οποίες έχουν στόχο την υποτίμηση της προσωπικότητας μου αλλά κυρίως, των πολιτών της Νέας Ιωνίας που μου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου του 2019”.
Δείτε την σχετική ανάρτηση:
Προφανώς υπήρξε αντίδραση από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μανούρη. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων “η απόφαση του κ. Χριστοδούλου να αποστασιοποιηθεί από την Δημοτική μας Παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές ήθους και ύφους που είχαμε και έχουμε. Αυτές εκφράστηκαν τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο στην ίδια την τοπική μας κοινωνία, με συμπεριφορές του οι οποίες ξεπέρασαν πολλές φορές τα όρια της ευπρέπειας”.
Δείτε την σχετική ανάρτηση:
Η διαφοροποίηση ήρθε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Κουλούρη (σε σχέση με την δημοτική αρχή στην οποία ανήκει) ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του στις 24 Μαΐου ήρθε σε διάσταση με τη Δήμαρχο.
Όλα ξεκίνησαν από μία τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Μανούρη η φρασεολογία του οποίου προκάλεσε την οργή της Δημάρχου και η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να μην επιτρέπει τέτοιες εκφράσεις.
Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. άφησε αιχμές, λέγοντας ότι ο ίδιος ψηφίζει όλα τα υπηρεσιακά θέματα της δημοτικής αρχής με συνειδητή επιλογή να μην επεμβαίνει στο έργο της Δημάρχου, ζητώντας όμως παράλληλα να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στο έργο του.
Δείτε τον σχετικό απόσπασμα από το 5.59.00 και έπειτα
Όπως και να έχει, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει δραματικά στο εγγύς μέλλον και η ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, δεν δείχνει ότι θα καταλαγιάσει.