Αττική: Δραματική όσο ποτέ η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. και στα δημόσια νοσοκομεία

Πηγή: efsyn.gr – Ντάνι Βέργου – Στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, το 50% των χειρουργικών κλινών δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού ● Ξεχείλισε η οργή των νοσοκομειακών: «Κάποια στιγμή θα καταρρεύσουμε» ● «Είναι εξοργιστικό ότι προεκλογικά η κυβέρνηση έρχεται να μας πει ότι δήθεν εξαφάνισε τα ράντζα στα νοσοκομεία, δίνοντας οδηγίες για μεταφορά των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα» ● «Υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, αλλά δεν γίνονται προκηρύξεις» ● «Τα τελευταία 3,5 χρόνια, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι αδύνατον μία νοσηλεύτρια να καλύψει 40 ή και 60 ασθενείς σε νυχτερινή βάρδια. Αυτό δεν είναι περίθαλψη, είναι πολεμική ιατρική»

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», οι άρρωστοι περιμένουν μέχρι τελικής πτώσης για να βρουν κρεβάτι ύστερα από 24 και παραπάνω ώρες. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας στοιβάζονται 12-15 ασθενείς -γυναίκες και άνδρες μαζί- για μέρες ή και βδομάδες σε έναν χώρο διαμορφωμένο πρόχειρα, με μία κοινή τουαλέτα, μακριά από τους γιατρούς τους. Στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας «Αττικόν», ύστερα από κάθε εφημερία, τουλάχιστον 100 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους διαφόρων κλινικών.

«Κάποια στιγμή θα καταρρεύσουμε». Με τέσσερις λέξεις περιγράφουν τη δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής και την οποία βιώνουν με εξίσου επώδυνο τρόπο ασθενείς και οι συγγενείς τους. Η (ακόμα μία) κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ενώνεται με τις δεκάδες χιλιάδες φωνές, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων που ζητούν στήριξη: προσλήψεις και χρηματοδότηση.

Αιτήματα που η κυβέρνηση παραβλέπει προκλητικά, ακόμα και μέσα στην πανδημία, οπότε καταδείχθηκε η ανάγκη για δημόσια συστήματα υγείας. «Υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αλλά δεν γίνονται προκηρύξεις. Η στελέχωση είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης. Εάν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να το λύσει», λένε.

Οι φωνές των νοσοκομειακών γιατρών διαψεύδουν τη μαγική εικόνα που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Δεν είναι όλα καλά στα νοσοκομεία. Θέλουμε να αναστρέψουμε αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι στα νοσοκομεία είναι όλα καλά. Γιατί δεν είναι όλα καλά. Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν 24ωρα στα επείγοντα», περιγράφει η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας – «Γ. Γεννηματάς». «Είμαστε εξαντλημένοι. Και όταν έχεις να διαχειριστείς 80-100 ασθενείς στην εφημερία, είναι δύσκολο να ασκείς σοβαρή ιατρική», λέει η Ολγα Κοσμοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ.

Εφημερία

Ενδεικτικά είναι τα όσα περιέγραψε και η γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Μαρία Αγρογιάννη: «Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει νοσηλεία είτε σε ακατάλληλους χώρους είτε σε ράντζα που έχουν γίνει καθημερινότητα. Σε εφημερία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, τραυματίες από τροχαία αναγκάστηκαν να περιμένουν όρθιοι μέχρι να εξεταστούν, γιατί δεν υπήρχαν φορεία. Είναι εξοργιστικό για εμάς ότι προεκλογικά η κυβέρνηση έρχεται να μας πει ότι δήθεν εξαφάνισε τα ράντζα στα νοσοκομεία, δίνοντας οδηγίες για μεταφορά των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Για άλλη μια φορά, δηλαδή, πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα για λίγα κρεβάτια υπό όρους αντί να χρηματοδοτήσει γενναία τα δημόσια νοσοκομεία».

«Το “μπουντρούμι”, το οποίο έχουν ονομάσει “Βραχεία Νοσηλεία ΤΕΠ”, έχει καταγγελθεί πολλές φορές από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας στους αρμόδιους του νοσοκομείου, αλλά η διοίκηση, με σκοπό να κρύψει κάτω από το χαλί τα ράντζα από τους διαδρόμους του νοσοκομείου, έχει δημιουργήσει “κλίνες νοσηλείας” ακόμα και σε ακατάλληλους και επικίνδυνους για τους ασθενείς χώρους, όπως η Βραχεία – ΤΕΠ ή τα κουτιά (!) που βαφτίζονται εν μια νυκτί κλίνες νοσηλείας Covid όπως το “128” και το “104”, στους οποίους οι ασθενείς και νοσηλευτές κινδυνεύουν», λέει η Μαρία Αγρογιάννη.

Θα μπορούσε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των ράντζων αν άνοιγαν τα νοσοκομεία που η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν, εξηγεί η Ολγα Κοσμοπούλου, παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. «Υπάρχουν κλειστά νοσοκομειακά κρεβάτια στην Αττική», λέει και προσθέτει: «για να λύσουμε το πρόβλημα των ράντζων είναι πάρα πολύ εύκολο εάν ξαναλειτουργήσουν με πλήρη λειτουργία και κανονικούς όρους το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα”, η “Παμμακάριστος”, το “Αμαλία Φλέμινγκ”. Πόσα νοσοκομεία έκλεισαν εκείνη την περίοδο και ήταν περήφανος γι’ αυτό ο κ. Γεωργιάδης! Αυτά τα νοσοκομεία μπορούν να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν αύριο».

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ξέρει από ράντζα: έχει κάθε μέρα 100 αρρώστους -1 στους 6 ασθενείς του νοσοκομείου- οι οποίοι νοσηλεύονται στον διάδρομο! «Η νοσηλεία σε διάδρομο είναι ανεπίτρεπτη και μη λειτουργική. Ο ασθενής κρυώνει, δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Είναι μια εικόνα τριτοκοσμική. Δυστυχώς η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία είναι παρόμοια και αυτό οφείλεται στο ότι η υγεία υποχρηματοδοτείται», σημειώνει ο Φώτης Κολοκάθης, καρδιολόγος του «Αττικόν».

«Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι διαλυτική έως απελπιστική», καταδεικνύει ο Κώστας Λειβαδάς, ουρολόγος στο «Σισμανόγλειο», ταμίας της ΕΙΝΑΠ, και εξηγεί ότι από τις 700 θέσεις μόνιμων γιατρών που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο, έχουν προκηρυχθεί μόνο οι 350 για την περιφέρεια, αριθμός που δεν καλύπτει ούτε τις αποχωρήσεις. «Και αναζητούνται ακόμη», πρόσθεσε. «Παρατηρείται έλλειψη έως εξαφάνιση σε παραϊατρικές ειδικότητες, όπως π.χ. τραυματιοφορείς. Τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι αδύνατον μία νοσηλεύτρια να καλύψει 40 ή και 60 ασθενείς σε νυχτερινή βάρδια. Αυτό δεν είναι περίθαλψη, είναι πολεμική ιατρική».

Αριστερά: «Είμαστε εξαντλημένοι. Και όταν έχεις να διαχειριστείς 80-100 ασθενείς στην εφημερία, είναι δύσκολο να ασκείς σοβαρή ιατρική» Ολγα Κοσμοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ. Κέντρο: «Σε εφημερία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, τραυματίες από τροχαία αναγκάστηκαν να περιμένουν όρθιοι μέχρι να εξεταστούν, γιατί δεν υπήρχαν φορεία» Μαρία Αγρογιάννη, παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γ.γ. της ΕΙΝΑΠ. Δεξιά: «Η νοσηλεία σε διάδρομο είναι ανεπίτρεπτη και μη λειτουργική. Ο ασθενής κρυώνει, δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Είναι μια εικόνα τριτοκοσμική» Φώτης Κολοκάθης, καρδιολόγος του «Αττικόν»

Ελλείψεις

Το τελευταίο διάστημα η ΕΙΝΑΠ έχει προχωρήσει σε καταγραφή των προβλημάτων των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, παθολόγο στο «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρο του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών: Στο Παίδων «Αγία Σοφία» ζητούν προσλήψεις, μεταξύ άλλων, στο Νευροχειρουργικό, στα τμήματα Ανοσολογίας, Μεσογειακής Αναιμίας, στο Αναισθησιολογικό, στο Μικροβιολογικό, στο Παιδιατρικό, στο Ακτινολογικό, καθώς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στο «Γ. Γεννηματάς» ζητούν επειγόντως παθολόγους, στο «Σισμανόγλειο» ζητούν δύο θωρακοχειρουργούς, πέντε παθολόγους, δύο χειρουργούς και πνευμονολόγους. Στον «Αγιο Σάββα» χρειάζονται τεχνολόγους ακτινολόγους. Στα Κέντρα Υγείας Σπάτων και Λαυρίου ζητούν από έξι μόνιμους γιατρούς έκαστο.

Στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου το 50% των χειρουργικών κλινών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Το «Σισμανόγλειο» εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες για τα πνευμονολογικά περιστατικά και συνήθως ξεκινάει την εφημερία με μόλις 4-5 κενές κλίνες. Σε ένα νοσοκομείο με δύο πνευμονολογικές κλινικές, εργάζεται πλέον μόνο ένας θωρακοχειρουργός.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU