Borgen: Εξαιρετικά μαθήματα εισαγωγής στην πολιτική (Video)

Για τη Δανέζικη σειρά, πολιτικό θρίλερ, έχουν ακουστεί διθύραμβοι. Ισχύουν, σχεδόν, στον απόλυτο βαθμό. Κυρίως γιατί ο περισσότερος κόσμος, ειδικά στο εξωτερικό, δεν έχει αναλυτική εικόνα για το τι συμβαίνει στα πολιτικά παρασκήνια. Οπότε ο σχετικά γρήγορος και απλοποιημένος τρόπος παρουσίασης των πολιτικών δρώμενων, συναρπάζει.

Το “Borgen” είναι το Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ, εκεί όπου στεγάζονται οι τρεις εξουσίες της Δανέζικης κυβέρνησης και που στα ελληνικά σημαίνει “Κάστρο”.

Η Μπιργκίτε Νίμποργκ (Την υποδύεται η Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν), είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται Πρωθυπουργός στη Δανία. Αρχικά ήταν απλά αρχηγός ενός μικρομεσαίου κεντρώου κόμματος, που λόγω όμως κάποιων συγκυριών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα καταφέρει να εκλεγεί Πρωθυπουργός.

Μην ξεχνάμε ότι στη Δανία, ουσιαστικά εναλλάσσονται στην κυβέρνηση δύο συνασπισμοί κομμάτων, ο κεντροαριστερός και ο κεντροδεξιός, στους οποίους συμμετέχουν αντίστοιχα τα κόμματα από της Αριστερά έως την ευρωσκεπτιστική Δεξιά.

Η ίδια θα μπλεχτεί στα δύσκολα μονοπάτια της πολιτικής και της δολοπλοκίας και θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκοτεινή και αδυσώπητη πλευρά της εξουσίας και όσων την περιστοιχίζουν. Παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσει να ισορροπήσει και την προσωπική της ζωή, κάτι που πραγματικά κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει.

Δεν συναντάς εύκολα Πρωθυπουργούς στην Ελλάδα που να μαζεύουν τα πιάτα από το τραπέζι ή που να συνεχίζουν να μένουν στο ίδιο μεσοαστικό ή μικροαστικό σπίτι που έμεναν και πριν εκλεγούν.

Ωστόσο, σ’ ότι αφορά το σενάριο, προφανώς και για σκηνοθετικούς λόγους, αρκετές φορές η πλοκή είναι ιδιαίτερα απλοποιημένη και τα γεγονότα είναι μάλλον δύσκολο να εξελιχθούν στην πραγματικότητα, με τον τρόπο που περιγράφονται στη σειρά.

Π.χ. Δεν είναι δυνατόν η απόφαση για την υλοποίηση ενός σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος, να γίνεται απλά μέσω της έγκρισης από το πρωθυπουργικό γραφείο  ενός… Δελτίου Τύπου του υπουργείου Άμυνας, κάτι που θεωρήθηκε αρχικά λογική διαδικασία και μόνο στη συνέχεια να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δανέζικο «ΚΥΣΕΑ».

Προφανώς λοιπόν, για να μην «βαρύνει» η σειρά με την πραγματική πολιτική ροή που υπάρχει, υπάρχουν σκηνοθετικές παρεμβάσεις που σε κάποιο βαθμό αλλοιώνουν την ρεαλιστική πολιτική ζωή. Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει την ουσία της σειράς, η οποία είναι πράγματι συναρπαστική.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη σειρά παίζουν και τα «έσω» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – σχεδόν ισότιμο ρόλο με τις εξελίξεις στο Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ.

Η σειρά, που ξεκίνησε το 2010 και αποτελείται από 3 κύκλους, έχει αποτελέσει μια διεθνή επιτυχία, αφού μετά τη Δανία, προβλήθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από το BBC στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη στο Netflix. Τον Δεκέμβριο του 2020 είχε ανέβει και στην Ertflix,  η οποία όμως είχε ανακοινώσει εξ’ αρχής ότι θα ήταν διαθέσιμη μόνο μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2021, όπως και έγινε.

Εάν αποδειχθείτε φίλοι της σειράς, σας κρατήσαμε για το τέλος ένα ευχάριστο νέο: Το Netflix αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς και το 2022 αναμένεται ο 4ος κύκλος! Δείτε μία νέο φωτογραφία με κάποιους από το καστ του 2022:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU