Γιώργος Δαρεμάς – Ηράκλειο Αττικής: Σχολή Γονέων για την προστασία της ψυχικής υγείας των δημοτών της πόλης μας

Ο θεσμός της οικογένειας υφίσταται μια κρίση των κανόνων και αξιών της κοινωνικής συμβίωσης εξαιτίας των ταχύτατων αλλαγών που έχουν επέλθει στον κοινωνικό βίο και τις ατέρμονες προκλήσεις και πιέσεις που ασκούν οι παρατεταμένες κρίσεις και οι ανάγκες επιβίωσης της καθημερινότητας.

Τα νεαρά ζευγάρια αντιμετωπίζουν μια σωρεία ενδο-οικογενειακών προβλημάτων που αφορούν μια ευρεία γκάμα κοινωνικών σχέσεων με τον περίγυρο τους. Σχέσεις με τους γονείς και τα πεθερικά τους, προβλήματα διαχείρισης των αναμεταξύ τους σχέσεων, προβληματισμοί για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο και πώς να το αναθρέψουν σωστά.

Διάχυτη ανησυχία προξενεί η ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και οι πιθανές δυσχέρειες προσαρμογής σε αυτό καθώς η μετάβαση από το οικογενειακό πλαίσιο στο σχολείο απαιτεί τον «απογαλακτισμό» του παιδιού και την προσαρμογή σε ανοίκεια πλαίσια συναναστροφής με συνομηλίκους, κοινωνικότητα, αποδοχή πολύωρης καθημερινής παραμονής, ανταπόκριση στις σχολικές απαιτήσεις, βοήθεια στο διάβασμα και στήριξη απέναντι σε φαινόμενα όπως τον σχολικό εκφοβισμό που προξενεί ψυχικά τραύματα που συχνά συνοδεύουν το παιδί στη μετέπειτα ζωή του.

Καίρια σημασία κατέχουν τα στάδια ψυχο-συναισθηματικής ανάπτυξης, από την παιδικότητα στην προ-εφηβεία και εφηβεία καθοδόν προς την ενηλικίωση. Από την μια μεριά χρειάζεται ενημέρωση και κατανόηση του πως μπαίνουν τα όρια και οι κανόνες διαγωγής και από την άλλη μεριά ποιες είναι οι ορθές πρακτικές ώστε να επιλύονται αποτελεσματικά οι αναπόφευκτες οικογενειακές συγκρούσεις που γεννιούνται ανάμεσα σε γονείς και εφήβους και μεταξύ των γονέων εξαιτίας των εντάσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ένα συστηματικά οργανωμένο πρόγραμμα σχολής γονέων που να παρέχει επιστημονική πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και πρακτική βοήθεια απέναντι στη σωρεία σύγχρονων προβλημάτων όπως  ψυχοκοινωνικές εξαρτήσεις (ναρκωτικά, εθισμός σε ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά, βιντεοπαιχνίδια, αλκοολισμός κ.α), συμμορίες ανηλίκων, παχυσαρκία, ψυχική ανορεξία, διαμόρφωση σεξουαλικής ταυτότητας, σχέσεις δύο φύλων, ενδο-οικογενειακή βία, διαζύγια,  άγχος και κατάθλιψη, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.α. είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου οι δημότες μας να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας τους και ενδυνάμωσης της προσωπικότητας των παιδιών τους  ώστε να γίνουν δημιουργικά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας.

Το Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης μας Ν. Μπάμπαλος θέτει στο επίκεντρο την ψυχοκοινωνική διάσταση του Ανθρώπου που είναι η ουσία της ύπαρξης μας.

Ο Γιώργος Δαρεμάς είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής με την παράταξη «Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο.

 Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία (B.A), έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε Κοινωνιολογία και Ανθρωπολογία (M.A) στη Μεταπτυχιακή Σχολή New School  For Social Research της Νέας Υόρκης και διδακτορικές σπουδές σε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες (PhD) στο Πανεπιστήμιο Sussex της Μεγάλης Βρετανίας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU