Νέα Ιωνία – εκλογές: Μετά τα “ομηρικά” Δημοτικά Συμβούλια, η ώρα της κάλπης

Στη Νέα Ιωνία υπήρξε αρκετή ένταση την τετραετία που πέρασε, λόγω και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του 2019.

Η απλή αναλογική που ίσχυε τότε, είχε ως αποτέλεσμα η Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου να εκλέξει μόλις 9 δημοτικούς συμβούλους στους 41.

Βέβαια στη συνέχεια ο νόμος Θεοδωρικάκου που ψηφίστηκε λίγο μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, «έλυσε» τα χέρια πολλών δημοτικών αρχών στη χώρα, με ένα κάπως πολύπλοκο σύστημα που επέτρεπε σε μειοψηφούσες δημοτικές αρχές να περνάνε τις αποφάσεις που εισηγούνταν.

Ωστόσο, είναι απολύτως κατανοητό πως όταν έχεις 9 δημοτικούς συμβούλους σε ένα σώμα 41 μελών, τότε τα Δημοτικά Συμβούλια μύριζαν… μπαρούτι από μακριά.

Σ’ ότι αφορά τους πολιτικούς χώρους και κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι εύκολο να βγει… άκρη. Την προηγούμενη φορά στελέχη των 2 κομμάτων βρέθηκαν και στη Δέσποινα Θωμαϊδου και (κυρίως) στον Παναγιώτη Μανούρη, τώρα όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο μπερδεμένα, με τη συμμετοχή και του Βασίλη Χριστοδούλου.

Ας δούμε ποιοι συμμετέχουν στις εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Δύναμη Προοπτικής – Δέσποινα Θωμαΐδου

Η Δήμαρχος της πόλης συμμετείχε για πρώτη φορά σε δημοτικό συνδυασμό το 1998 ως υποψήφια σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Μπουρδούκου. Το 2002, το 2006 και το 2010 εξελέγει σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Χαραλάμπους, όπου διετέλεσε και αντιδήμαρχος.

Το 2014 θα συμμετέχει για πρώτη φορά ως υποψήφια Δήμαρχος με τον συνδυασμό «Δύναμη Προοπτικής» και θα λάβει την τρίτη θέση.

Το 2019 συμμετέχει και πάλι ως υποψήφια Δήμαρχος και περνάει στον 2ο γύρο ως δεύτερη, ενώ στον 2ο γύρο θα επικρατήσει του Παναγιώτη Μανούρη, που είχε έρθει πρώτος στον 1ο γύρο, κλείνοντας μία μεγάλη διαφορά.

 

Δημιουργία Αλληλεγγύη – Παναγιώτης Μανούρης

Ο Παναγιώτης Μανούρης πήρε το «βάπτισμα» του πυρός και αυτός το 1998, ως υποψήφιος σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του αείμνηστου Χρίστου Ρουμελιωτάκη.

Το 2002, το 2006 και το 2010 εξελέγει σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Χαραλάμπους, όπου διετέλεσε και αντιδήμαρχος.

Το 2014 θα συμμετέχει για πρώτη φορά ως υποψήφιος Δήμαρχος με τον συνδυασμό «Δημιουργία Αλληλεγγύη», θα δώσει μία σκληρή μάχη στον 2ο γύρο απέναντι στον τότε Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση αλλά δεν θα καταφέρει να επικρατήσει.

Το 2019 θα φτάσει πολύ κοντά στο να εκλεγεί, αφού στον 1ο γύρο ξεχωρίζει αρκετά και παίρνει 35,65%, ωστόσο στο 2ο γύρο θα χάσει για 410 ψηφοδέλτια, αφού θα πάρει 49,05%.

 

Ενότητα για τη Νέα Ιωνία – Χρήστος Κανλής

Ο Χρήστος Κανλής έχει μία δύσκολη αποστολή, να διαχειριστεί την «κληρονομιά» μιας ιστορικής παράταξης, η οποία ήταν στη δημοτική αρχή με τον Ηρακλή Γκότση επικεφαλής από το 2010 έως το 2019 – ο ίδιος εξάλλου ήταν και αντιδήμαρχος εκείνη την περίοδο.

Μεταξύ άλλων, έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του Ηρακλή Γκότση και θα επιχειρήσει να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στην παράταξη, κρατώντας όμως τα πολύτιμα συστατικά από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.

 

Λαϊκή Συσπείρωση – Πέτρος Αλέπης

Η Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας και τη στήριξη του ΚΚΕ, έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, στην οποία θα συμμετέχει με νέο επικεφαλής, τον Πέτρο Αλέπη.

Το 2019 η ΛΑ.ΣΥ. είχε επικεφαλής τον Κώστα Κατιμερτζόγλου, ο οποίος τώρα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

 

Εκτός Σχεδίου – Παναγιώτης Κουτσός

Στις εκλογές συμμετέχει για μία ακόμη φορά η «Εκτός Σχεδίου», που κινείται κυρίως στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έχοντας μια σταθερή δραστηριότητα στην πόλη. Υποψήφιος Δήμαρχος ο Παναγιώτης Κουτσός, ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξη και στο τρέχων Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία – Βασίλης Χριστοδούλου

Για πολλούς ο «αγνωστος Χ» των εκλογών. Συμμετείχε στις εκλογές του 2014 και του 2019 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη», ενώ το 2019 εξελέγει πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος απ’ όλες τις παρατάξεις.

Τον Μάρτιο του 2021 ανεξαρτητοποιείται και έναν χρόνο αργότερα δημιουργεί την παράταξη «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» και ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τη θέση του Δημάρχου.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU