Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου: Κάρλο Λουκαρέλλι – “Ιταλική Ίντριγκα”

Κάρλο Λουκαρέλλι

Ιταλική Ίντριγκα

Μτφ.: Δήμητρα Δότση

Εκδ.: Πατάκης, 304 σελ.

ISBN: 978-960-16-8081-1

 

Δολοπλοκίες και δολοφονίες στην Μπολόνια

Πιθανόν, όταν κάποιος ακούει τη φράση «ιταλικό αστυνομικό μυθιστόρημα», να σκέφτεται ιστορίες με πρωταγωνίστρια τη Μαφία και τα παρακλάδια της που εισχωρούν σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου.

Για αυτό το λόγο εκπλήσσει ευχάριστα το μυθιστόρημα του Κάρλο Λουκαρέλλι «Ιταλική ίντριγκα» στο οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μαφιόζικες εκτελέσεις ή συμφέροντα του υποκόσμου. Κυρίαρχος παράγοντας της ανάπτυξης της ιστορίας είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ψυχρός Πόλεμος και παρασκηνιακά πολιτικά παιχνίδια υπεροχής.

Η ιστορία τοποθετείται στις τελευταίες μέρες του 1953, στην παγωμένη Μπολόνια. Ο «μηχανικός Ντε Λούκα» -πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας που όμως αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση όταν κατηγορήθηκε ότι ήταν άνθρωπος του φασιστικού καθεστώτος- φτάνει στην Μπολόνια με την εντολή να διαλευκάνει την πολύπλοκη υπόθεση δολοφονίας μίας γυναίκας λίγες μέρες μετά από το ύποπτο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή του συζύγου της, ενός πανεπιστημιακού καθηγητή φυσικής και ερασιτέχνη μουσικού της τζαζ.

Ο Ντε Λούκα υποψιάζεται ότι πιθανόν το τροχαίο και η δολοφονία να συνδέονται, όταν αντιλαμβάνεται ότι στον κύκλο του καθηγητή υπάρχουν άτομα που ενδεχομένως συνεργάζονται με ξένους πράκτορες. Κάθε φορά, όμως, που πλησιάζει να ανακαλύψει καινούρια στοιχεία εμπόδια ορθώνονται στο δρόμο του και τον εμποδίζουν να φτάσει στη λύση.

Ο συγγραφέας χτίζει ένα ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο φροντίζει να το εντάξει σωστά στο ιστορικό του πλαίσιο. Μάλιστα, φροντίζει να παρεμβάλλει σύντομα κεφάλαια με τους τίτλους και τα περιεχόμενα των εφημερίδων που εστιάζουν σε κινηματογραφικούς αστέρες και βασιλικούς γάμους για να αναδείξει την αντίθεση ανάμεσα στην καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα του μέσου Ιταλού της περιόδου και τα ύπουλα κατασκοπικά-πολιτικά παιχνίδια που παίζονται δίπλα του χωρίς να το αντιλαμβάνεται -και πιθανόν χωρίς να τον αφορούν καν.

Ο Ντε Λούκα, ένας αστυνομικός που έχει ταχθεί στην έρευνα και αρκετό διάστημα έχει αναγκαστεί να κρατηθεί μακριά από αυτό που αγαπά να κάνει, επιστρέφει σε μια πόλη που γνωρίζει πολύ καλά, με την αίσθηση του αδικημένου που τον χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Η υπόθεση αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με έναν αστυνομικό γρίφο, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, τα πιστεύω του και την ηθική του πυξίδα.

Η «Ιταλική ίντριγκα» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, γρήγορο και με ανατροπές που θα ανταμείψει τους λάτρεις του είδους. Η πολύ καλή μετάφραση της Δήμητρας Δότση συμβάλλει στην απόλαυση της ανάγνωσης.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU