Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας: «Να διεκδικήσουμε το δημόσιο χώρο»

Η Νέα Ιωνία είναι μια περιοχή που έχει μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων. Οι δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους ελεύθερης πρόσβασης στους κατοίκους της Νέα Ιωνίας βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, με σκοπό την οικειοποίησή τους, την εκμετάλλευσή τους και την εμπορευματοποίηση τους, ενώ τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον χορό ιδιοποίησης ελεύθερων χώρων έχει προστεθεί και η τοπική Μητρόπολη. Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ (Πατούλης) και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου), η νυν και προηγούμενη δημοτική αρχή (Θωμαΐδου-Γκότσης), μαζί με την παράταξη του κ Μανούρη, παρέδωσαν το οικόπεδο απέναντι από το σταθμό του Περισσού (Οικ. Τετράγωνο 445), έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής, στην Εκκλησία Α.Ε., αφού παράλληλα αυτή είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει φτάσει τα 56εκατ. €.

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή που δεν αφορά απλά ένα οικοδομικό τετράγωνο ή μία συγκεκριμένη γειτονιά. Πρόκειται για μία συνολική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής (Φιλαδέλφεια, Προμπονάς, Καζίνο στο Μαρούσι, Ιδιωτικοποίηση ΟΑΚΑ), που θα αλλάξει συνολικά το χαρακτήρα της, με πολύ συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων της όσο και σε επίπεδο τοπικής αγοράς.

Στην μείωση των δημόσιων ελεύθερων χώρων συνέβαλαν και οι «προσωρινές διατάξεις covid» που φυσικά τείνουν να παγιωθούν. Πάρκα, πλατείες και πεζόδρομοι, καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από τα τραπεζοκαθίσματα. Στο κέντρο της περιοχής μας, το βλέπουμε αυτό τόσο στην πλατεία Σημηριώτη όσο και στους πεζόδρομους της Μεσολογγίου και της Παλαιών Πατρών Γερμανού και το μοντέλο ζωής που προτείνεται είναι σαφές: κατανάλωσε ή μην πλησιάζεις. Πλήρωσε αλλιώς δεν μπορείς να καθίσεις πουθενά.

Για εμάς όμως οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι χώροι για άντληση κέρδους από το κεφάλαιο. Οι ελεύθεροι χώροι είναι χώροι για ελεύθερη συνεύρεση, παρέα, παιχνίδι, διασκέδαση και έρωτα. Οι ελεύθεροι χώροι είναι χώροι που δίνουν κίνητρο και χώρο στους κατοίκους να αναπτύξουν την επικοινωνία, την κοινωνικότητά τους, αλλά και τους δεσμούς αλληλεγγύης και αντίστασης. Και όσο αυτοί θα συρρικνώνονται τόσο η πόλη-εμπόρευμα των περιφράξεων και του αντίτιμου θα προβάλλει όχι σαν μακρινό μέλλον αλλά σαν δυστοπικό παρόν.

Η σημασία τους φάνηκε την περίοδο της πανδημίας και των lock down. Τότε που αποτέλεσαν τους χώρους για να αναπνεύσουμε, αν επικοινωνήσουμε με τους συγ-κατοίκους μας στην ίδια περιοχή, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να δούμε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας από τους κυρίαρχους. Ας φανταστούμε τη ζωή μας την περίοδο εκείνη χωρίς ελεύθερους χώρους.

Στην περιοχή λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους χώρους, πλατείες, χώρους άθλησης και πολιτισμού, όχι διακηρυκτικά στα ιλουστρασιόν φυλλάδια της προεκλογικής περιόδου αλλά στην πράξη και σε αυτό ούτε η τωρινή ούτε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έχουν κάνει κάτι.

Πλευρά αυτής της κατάστασης με τους ελεύθερους χώρους είναι και τα θέματα που έχουν προκύψει με τις παιδικές χαρές του Δήμου. Στην περιοχή μας, οι παιδικές χαρές είναι λίγες και μικρές σε μέγεθος, αναλογικά με τον πληθυσμό και τα παιδιά που ζουν εδώ, εξαιτίας και της έλλειψης χώρων που αναφέραμε προηγουμένως. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση αντικατάστασης και πιστοποίησής τους, όπως συνέβη με την πλατεία Παναιτωλείου και την Πλατεία Ελευθερίας.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλό. Το συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας σε κάθε περίπτωση που το κοινωνικά αναγκαίο μπαίνει στο ζύγι με το επιχειρηματικό συμφέρον:

Κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε για την υποστήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι χρόνοι ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών σπάνε ρεκόρ και η κρατική χρηματοδότηση προς τα επιχειρηματικά – ιδιωτικά συμφέροντα εξασφαλίζεται άμεσα (βλ. Ιωνικό κέντρο – ΟΤ445).

Αντιθέτως, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων, όλα γίνονται αργά… (όπως η περίπτωση αντικατάστασης της παιδικής χαράς στην πλατεία Ελευθερίας που μετρά πάνω από δύο χρόνια). Τα χρήματα δεν υπάρχουν, η αποκατάσταση των παιδικών χαρών εξαρτάται από χορηγίες (με το αζημίωτο για τον επιχειρηματία – χορηγό) και οι δημοτικές υπηρεσίες να υποβαθμίζονται, με καθοριστική πλευρά την έλλειψη προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, διαμορφώνοντας έτσι το έδαφος για να εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

Αυτή την πολιτική διαφημίζουν και προβάλουν και όλοι οι συστημικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Άλλωστε, είναι οι ίδιοι που με την στάση τους στήριξαν και στηρίζουν τις συγκεκριμένες πολιτικές ενώ παράλληλα γνωρίζουν πολύ καλά το πλαίσιο στο οποίο αναλαμβάνουν ή θα αναλάβουν να διοικήσουν ένα Δήμο, ανεξάρτητα από τα πόσα «θα» θα γράψουν στα «εφαρμόσιμα» και «κοστολογημένα» προγράμματά τους.

Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν πριν και πάνω απ’ όλα στους κατοίκους. Για αυτό θα προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη συλλογική οργάνωση των κατοίκων για να μην επιτρέψουν να αλωθούν όσοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι έχουν απομείνει, αλλά και να γίνουν πάλι ελεύθεροι οι δημόσιοι χώροι όσοι έχουν εκχωρηθεί στα ποικίλα επιχειρηματικά σχέδια.

Οι ελεύθεροι χώροι μας χρειάζονται για να παραμείνουν ελεύθεροι,
όσο τους χρειαζόμαστε και εμείς για τη ζωή μας

  • Θέλουμε γειτονιές ζωντανές, γεμάτες διαπροσωπική επικοινωνία, πολιτισμό, αθλητισμό, εκδηλώσεις και δράσεις με κατοίκους, φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες να αξιοποιούν και να υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο.
  • Θέλουμε τώρα παιδικές χαρές σύγχρονες και ασφαλής για τα παιδιά μας. Να αποκατασταθούν όλες οι παιδικές χαρές άμεσα και να δημιουργηθούν και νέες. Να γίνουν προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για την συντήρησή τους.
  • Θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με αύξηση των ελεύθερων χώρων και επέκταση του πράσινου και των πάρκων. Συντήρηση και αύξηση των παγκακιών στα πάρκα για να τα απολαμβάνουν όλοι/όλες. Όχι τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα.
  • Θέλουμε οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και οι πλατείες να είναι πλήρως προσπελάσιμοι σε όλους τους ανθρώπους (γονείς με καροτσάκια, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα κλπ). Είναι θέμα πολιτισμού και ηθικής.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

https://ektossxediou.blogspot.com/, ektossxediou@gmail.com

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

3 Comments

  1. GIANINA
    24/05/2023 - 10:50

    Καλό αυτό,παρά πολύ καλό να ειπαρχει αρμονία και ισορροπία με καλό στόχο χωρισ βία.

    Reply
  2. GIANINA
    24/05/2023 - 10:58

    Μεσα στην πράξη όλη.Να σεβόμαστε την καθαριότητα,το χώρο με όλα τα μεσα.Μια ζωή ετει δίνουμε, αγάπη, σεβασμός αγνότητα προς αντροπινεσ αξίες,δεν πολύ πειραμε εμείς.(εγώ και το παιδί/

    Reply
  3. GIANINA
    24/05/2023 - 11:02

    Εμείς σκουπίζουμε το γήπεδο (οδ.Αττικι)για να πεξουμε,ειταν αιδια,δεν με πληροσε κανείς.Ολι λέγανε ότι ο δημοσ δεν κάνει τίποτα… δροπι

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU