Εκτός Σχεδίου Ν.Ιωνίας: «Έχουν τελικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα όνομα;»

Την Κυριακή 18 Ιουνίου οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία οργάνωσαν στην Καλογρέζα προεκλογική εκδήλωση με θέμα «ελεύθεροι χώροι ανοιχτοί στο λαό, κλειστοί στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Ομιλητή στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Προφανώς και συμφωνούμε απόλυτα με το κεντρικό σύνθημα και τη θεματική της εκδήλωσης, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το γεγονός ότι η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ έχει διοργανώσει πολλές φορές αντίστοιχες εκδηλώσεις και δράσεις. Οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι στο λαό και να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, για να μπορούν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν ποιοτικό ελεύθερο χρόνο με όρους πραγματικής αναψυχής σε δημόσιους ελεύθερους χώρους και όχι σε χώρους εμπορευματοποιημένους όπου το μόνο κριτήριο θα είναι η κατανάλωση.

Διαβάζοντας όμως την ομιλία (εδώ) δεν μπορέσαμε να μην νιώσουμε έκπληξη καθώς ενώ υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες για θέματα της περιοχής (παιδικές χαρές, Παναιτώλιο, χώρος Altec) δεν υπήρχε αναφορά σε ότι είχε να κάνει με υφαρπαγή ελεύθερου δημόσιου χώρου από επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ας προσπεράσουμε την έλλειψη αναφοράς στη συνεχή επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες και τους πεζοδρόμους της Νέας Ιωνίας, που μέρα με τη μέρα μειώνουν τον ελεύθερο προσβάσιμο χώρο σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νεολαία.

Δεν γίνεται όμως να μην σταθούμε στην συνειδητή πολιτική επιλογή να μην αναφερθεί το εμβληματικό για την περιοχή έργο του Ιωνικού Κέντρου στον Περισσό (λίγα μέτρα από την έδρα του ΚΚΕ), που αποτελεί μια εξόφθαλμη περίπτωση υφαρπαγής ελεύθερου δημόσιου χώρου προς όφελος της «Εκκλησίας ΑΕ». Ένα έργο που χρηματοδοτείται αδρά με ζεστό δημόσιο χρήμα και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του σχεδίου μιας ευρείας έκτασης αστικής ανάπλασης όλης της περιοχής Προμπονάς-Ριζούπολη-Περισσός-Φιλαδέλφεια με στόχο την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων και επενδυτικών ομίλων real estate, για τη δημιουργία ενός εμπορικού συμπλέγματος με εμπλοκή των επιχειρηματιών Μελισσανίδη (κυρίως) και Μάτσα που αλλάζει το χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, έχει σημασία όχι μόνο τι επιλέγεις να πεις αλλά και τι επιλέγεις να μην πεις.

Αν θα μείνεις μόνο σε γενικόλογες καταγγελίες, αν θα καλείς στην εξαγωγή κατάλληλων συμπερασμάτων και ραντεβού στις κάλπες ή αν θα επιλέξεις να αναδείξεις στόχους πάλης ιδιαίτερα σε δύσκολα αλλά αναγκαία μέτωπα για να μπορεί να αναπνεύσει ο λαός και η νεολαία.

Αν θα επιλέξεις να συγκρουστείς με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν θα αναδείξεις τον ιδεολογικο-πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό ρόλο της εκκλησίας που με τον πλέον προφανή και πολυποίκιλο τρόπο προωθεί η Μητρόπολη της περιοχής, ή θα προτιμήσεις να προτάξεις το μικροπολιτικό κομματικό – παραταξιακό σου συμφέρον πάνω από αυτό των κατοίκων.

 Γιατί τελικά η μάχη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το τοπικό κράτος για την υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων αλλά και την δημιουργία νέων απαιτεί στόχους πάλης και κοινή δράση.

 

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

https://ektossxediou.blogspot.com/, ektossxediou@gmail.com

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU