Εκτός Σχεδίου Ν.Ιωνίας: «Για μια άλλη ζωή έξω από τα σχέδιά τους!»

Ανακοίνωση της Εκτός Σχεδίου για την συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη 2023

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν φέτος τον  Οκτώβριο του 2023.  Λίγους μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών και την κοινωνική έκρηξη των εργαζόμενων και της νεολαίας που έβγαλε στο δρόμο, την οργή μας, όχι μόνο για τη δολοφονία δεκάδων – κυρίως νέων – ανθρώπων ως αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών αγαθών αλλά για όλα όσα έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Την υποτιθέμενη «έξοδο» από τα μνημόνια, την πανδημία και η διαχείρισή της με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πρωτόγνωρες αλλαγές στη ζωή μας, την παρατεταμένη ακρίβεια σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, τους καθηλωμένους μισθούς, την καταπάτηση εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη φασιστική απειλή που επανέρχεται στο προσκήνιο.

Στο επίπεδο του τοπικού κράτους, οι δήμοι και οι περιφέρειες κινούνται στις ίδιες ράγες αντιλαϊκής πολιτικής και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Εδώ και χρόνια μετασχηματίζονται σε μακρύ βραχίονα του κεντρικού αστικού κράτους, αποτελώντας πεδίο εφαρμογής αντιδραστικών αλλαγών σε πολλαπλά επίπεδα, με βασικότερα την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις πολλαπλών ταχυτήτων, τη στενότερη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ήρθαν σε όλα αυτά να προστεθούν και μια σειρά ρυθμίσεις σχετικές με τον τρόπο λήψης αποφάσεων (μεταξύ των οποίων και ο νέος εκλογικός νόμος της υπερ-ενισχυμένης αναλογικής και της επιβολής ορίου 3% για την εκλογή συνδυασμών) με στόχο ένα τοπικό κράτος καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του κεντρικού κράτους, θωρακισμένο απέναντι σε «ενοχλητικές» φωνές, αλλά και τις ίδιες τις λαϊκές ανάγκες.

Είναι καθαρό πως με αυτές τις πολιτικές, που ορίζονται από ΕΕ, κυβερνήσεις και κεφάλαιο, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση σε δήμους και περιφέρειες, ενώ η έννοια της «αυτοδιοίκησης» ακούγεται περισσότερο σαν φάρσα.

Στη Ν. Ιωνία, η κατάσταση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η σημερινή δημοτική αρχή με επικεφαλής την κ. Θωμαϊδου, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων δημοτικών αρχών εφαρμόζει πιστά το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών στο επίπεδο του δήμου. Ιδιαίτερη «συμβολή» της είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με την εκκλησία και τον τοπικό μητροπολίτη, με τις ευλογίες του τραπεζικού κεφαλαίου αλλά και με μποναμάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί τι άλλο είναι το κατασκευαζόμενο «Ιωνικό Κέντρο», αν όχι μια τρανταχτή απόδειξη της διαπλοκής του τοπικού κράτους, των τραπεζικών και επιχειρηματικών συμφερόντων και της εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή, παιδιά της δίχρονης προσχολικής αγωγής στεγάζονται σε προκάτ κατασκευές. Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό και κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά μένουν εκτός σταθμών. Δημόσιοι χώροι και εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για να γίνουν χώροι άθλησης και πολιτισμού  εκχωρούνται στην Εκκλησία ΑΕ, ενώ πάνω από τις μισές παιδικές χαρές στην περιοχή μας, δεν λειτουργούν και δεν γνωρίζουμε πότε θα λειτουργήσουν. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου υπολειτουργούν. Οι υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού απαιτούν πληρωμή, πολλές φορές ακριβή και απρόσιτη για το εργατικό εισόδημα.

Για έναν άλλο δρόμο ΕΚΤΟΣ του κυρίαρχου ΣΧΕΔΙΟΥ κυβέρνησης – ΕΕ – επιχειρηματικών συμφερόντων

Η Εκτός Σχεδίου εδώ και 17 χρόνια παρεμβαίνει στην περιοχή. Ως αριστερή,  αντικαπιταλιστική κίνηση αποτελούμε μια διαφορετική – από τις κυρίαρχες – αντίληψη παρέμβασης και διεκδίκησης των προβλημάτων και των λαϊκών αναγκών.  Για εμάς ο δρόμος του συλλογικού αγώνα των από κάτω – εργαζόμενων, ανέργων, νεολαίων, μεταναστών – ήταν και είναι η καλύτερη εγγύηση ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει και μας ανήκει.

Για ποιοτικές δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Για ελεύθερους από το κέρδος δημόσιους χώρους και δραστηριότητες όπου οι άνθρωποι θα συναντιούνται, θα συνομιλούν, θα κοινωνικοποιούνται, θα απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Για ελεύθερη, χωρίς αντίτιμο πρόσβαση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Για να μην χαθεί κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας. Για δημόσιες δωρεάν ποιοτικές παροχές υγείας. Για μια πόλη ανοιχτή σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Αυτός ο δρόμος περνά μέσα από τη συνολική ρήξη και σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και με κάθε επίδοξο διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής, (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και φυσικά των ακροδεξιών νεοφασιστικών μορφωμάτων), με σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ και τους δημοτικούς συνδυασμούς που αποτελούν τους τοπικούς εκπροσώπους του αστικού συστήματος, με την ανατροπή  όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται  στην τοπική διοίκηση/κράτος.

Η Εκτός Σχεδίου όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολιτικά και αγωνιστικά παρούσα σε όλα τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και τα τοπικά προβλήματα, σε κάθε «μικρό» και «μεγάλο» αγώνα, προβάλλοντας την αντικαπιταλιστική – αντιδιαχειριστική πολιτική πρόταση. Δεν δίστασε να αναδείξει το ρόλο των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων και της Εκκλησίας ΑΕ και να συγκρουστεί μαζί τους. Είναι η φωνή της αντικαπιταλιστικής-αντιδιαχειριστικής αριστεράς στο δήμο της Νέας Ιωνίας.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές έρχεται ως συνέχεια αυτής μας της δράσης. Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι στην λογική της ανάθεσης και της απλής προσέλευσης  στην κάλπη. Το ερώτημα που κάθε εργαζόμενος-εργαζόμενη, νέα-νέος πρέπει να απαντήσει δεν είναι ποιος θα είναι ο επόμενος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής στο δήμο αλλά πως θα συγκροτηθεί μαχητική αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση που θα προβάλει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και θα οργανώσει τη διεκδίκησή τους. Η στήριξη και ενίσχυση της Εκτός Σχεδίου συμβάλει για να συγκροτηθεί αυτή η αντιπολίτευση.

Μπροστά στην αντιδραστική μεταρρύθμιση Βορίδη, και τον πολιτικό «κόφτη» του 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια, η πολιτική και εκλογική ενίσχυση της Εκτός Σχεδίου από τους μόνους πραγματικούς εκφραστές των κοινωνικών αναγκών και συμφερόντων, δηλαδή τον κόσμο της Νέας Ιωνίας, αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση στη συνολικότερη αντιδραστική στροφή κεντρικού πολιτικού συστήματος που θέλει οποιαδήποτε ανατρεπτική-αντισυστημική φωνή «εξορισμένη», αποκλεισμένη, και μακριά από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Εκτός Σχεδίου, κόντρα στα σχέδια των κεντρικών και τοπικών συμφερόντων και σχεδιασμών, θα είναι παρούσα και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να φέρνει το «μέσα – έξω» και το «έξω- μέσα». Για να μπορεί να αποκαλύπτεται και να ανατρέπεται το «μέσα» των περίκλειστων αντιλαϊκών αποφάσεων στους «έξω» αυτούς που τους αφορούν, τους κατοίκους της πόλης μας και για να έρχεται το «έξω»  η φωνή των λαϊκών αναγκών και αγώνων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Την Πέμπτη 1/6 στις 8μμ σας καλούμε όλες και όλους στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας -ΚΕΠ, να συζητήσουμε, να σας ακούσουμε και να μας ακούσετε για τις δημοτικές εκλογές

Η Εκτός Σχεδίου εδώ και 17 χρόνια παρεμβαίνει στην περιοχή. Ως αριστερή, αντικαπιταλιστική κίνηση αποτελούμε μια διαφορετική – από τις κυρίαρχες – αντίληψη παρέμβασης και διεκδίκησης των προβλημάτων και των λαϊκών αναγκών.

Για εμάς, ο δρόμος του συλλογικού αγώνα των από κάτω – εργαζόμενων, ανέργων, νεολαίων, μεταναστών – ήταν και είναι η καλύτερη εγγύηση ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει και μας ανήκει.

Κόντρα στα σχέδια των κεντρικών και τοπικών συμφερόντων και σχεδιασμών, για να έρχεται το «έξω», η φωνή των λαϊκών αναγκών και αγώνων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Για έναν άλλο δρόμο ΕΚΤΟΣ του κυρίαρχου ΣΧΕΔΙΟΥ κυβέρνησης – ΕΕ – επιχειρηματικών συμφερόντων.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU