“Ένδυμα Ψυχής” – Νέα έκδοση από το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο

Οι ενδυμασίες της λαογραφικής συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, μέσα από την καλλιτεχνική προσέγγιση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev 

Εκατόν είκοσι ενδυμασίες του 18ου και 19ου αιώνα, από τις πλέον αντιπροσωπευτικές της συλλογής, φωτογραφίζονται για πρώτη φορά, φορεμένες από πρόσωπα του σήμερα. Μαζί με τριάντα δημιουργίες-κεντήματα, παρουσιάζονται σε ένα πολυτελές, δίγλωσσο λεύκωμα 320 σελίδων, που φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με τον πλούτο μιας από τις παλαιότερες λαογραφικές συλλογές της χώρας.

Ανάμεσά τους: το γιλέκο και η περικεφαλαία του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, οι ενδυμασίες του Γενναίου Κολοκοτρώνη και του Υδραίου προκρίτου και πρωθυπουργού Δημητρίου Βούλγαρη, η επίσημη ενδυμασία του  Ιωάννη Μακρυγιάννη και η περικεφαλαία του λόρδου Βύρωνα, το εντυπωσιακό μενεξεδί φόρεμα της κυρά-Φροσύνης, το χρυσοκέντητο βελούδινο γιλέκο της Ρόζας, κόρης του Μάρκου Μπότσαρη, γυναικείες ενδυμασίες που ανήκαν σε μέλη επώνυμων και ιστορικών ελληνικών οικογενειών και σε Κυρίες των Τιμών των βασιλισσών Αμαλίας και Όλγας. Δίπλα στα ενδύματα των επωνύμων παρουσιάζονται και φορεσιές απλών ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, που ξεχωρίζουν για την παλαιότητα και τη σπανιότητά τους, όπως της Λήμνου, της Ίου, της Ζακύνθου, της Μάνης, της Κύπρου και του Αρχαγγέλου Ρόδου. Ενδύματα «ψυχής» που ντύνουν τις σελίδες της έκδοσης και κεντούν μέσα μας το μεγαλείο της ελληνικής παράδοσης. Χρυσές κλωστές, που δένουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Η έκδοση υλοποιήθηκε με την ευγενική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

 

Φωτογραφία: Βαγγέλης Κύρης

Κέντημα: Anatoli Georgiev 

Επιλογή υλικού και επιμέλεια: Αγγέλα Βιδάλη, Κωνσταντίνα Καλαϊντζή

Επιμέλεια έκδοσης: Έρικα Βασιλείου 

Εκδότης: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Φορεσιά Μεγάρων Αττικής 19ου αι.

Διαστάσεις: 33 x 25 εκ.

Έτος 1ης Έκδοσης: 2021 

 

Διατίθεται από το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα https://nhmuseum-shop.gr/

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU