Γέμισε μελωδίες η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας: “100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της”

Γέμισε μελωδίες η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας το περασμένο Σάββατο, με την εκδήλωση “100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της”. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας.

 

Όπως αναφέρει η Ένωση Σπάρτης «η Μουσική παράσταση στην οποία συμμετείχε η χορωδία Παραδοσιακού και Λαϊκού τραγουδιού του Ο.Π.Α.Ν. και τετραμελής Λαϊκή Ορχήστρα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Γεν. Γραμματέα της Ενώσεως  κ. Σταύρ.  Παπαγερασίμου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, την αντιδήμαρχο κα Γκέλυ Σακαλόγλου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Παν. Μανούρη.

 

Για το ιστορικό της ημέρας (εγκαίνια του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ στις 9 Δεκεμβρίου 1923), αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση οπικοακουστικού υλικού,  βιογραφικών στοιχείων και γεγονότων από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου και την ηθοποιό κα Εύα Φάκλαρη με τη συνοδεία της Χορωδίας και της Λαϊκής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαγ. Σαραντίδη.

Παρουσιάστηκαν οι  μουσικοί και τραγουδιστές που γεννήθηκαν ή έζησαν στη Ν. Ιωνία, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για τη Ν. Ιωνία, όπως οι καλλιτέχνες: Νίκος Στεφανίδης, Μιχ. Σουγιούλ, Γιώργ. Λουκά, Γιάν. Παπαϊωάννου, Μαρία Φαραντούρη, Αλίκη Καγιαλόγου, Νίκος Ξανθόπουλος, Άκης  Σμυρναίος, Γιώτα Λύδια, Στ. Καζαντζίδης, Παντ. Παντελίδης, Στ. Ψαραδάκος, ενώ ακούστηκαν και τα αξέχαστα τραγούδια: “Πάρε τον ηλεκτρικό έχω αγωνία στη Ν. Ιωνία”, “Φτωχιά μου Ν. Ιωνία”, “Θε να ΄ρθω στους Ποδαράδες”, “Κακούργα Ποδαριώτισσα”, “Είδα μεσ’ τους Ποδαράδες”.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπήρχε κέρασμα ενώ οι παραβρισκόμενοι επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο της Ενώσεως, όπου υπήρχε   αναρτημένο αρχειακό υλικό (έγγραφα, πιστοποιητικά, χάρτες, διαγράμματα) από την προσωπική συλλογή του Λουκά Χριστοδούλου που αναφέρονταν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη πόλη μας.

 

Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερθέντων: Ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Ν.Ι.Φ.Η.Χ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο αντιδήμαρχος Βασ. Σπηλιωτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι  Μιλτ. Καναβός, Γιάν. Λαζαρίδης και Αθαν. Αποστολόπουλος,  η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ. Γεωργ. Μπίμη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου Ξάνθος Μαϊντάς, η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας-Παράρτημα Ν. Ιωνίας Βέτα Γεωργιάδου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Δέσποινα Γεωργαντζή, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» Κούλα Μπρόλιου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Άγ. Μελεμενής, και ο συγγραφέας και ιστορικός Κώστας Νίγδελης από τη Θεσσαλονίκη κ.α.».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU