Επιβλαβή μικροσωματίδια: Δύσκολα σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο, αλλά υπάρχουν και πολύ χειρότερα – UPDATE: Άλλαξαν οι δείκτες

Σε σχετικά καλή κατάσταση, συγκριτικά με άλλες περιοχές πάντα, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου Αττικής ως προς τα επιβλαβή μικροσωματίδια, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Οι ενδείξεις δείχνουν 132 στη σχετική μονάδα μέτρησης, με τις βόρειες περιοχές του Ηρακλείου μάλιστα να είναι αρκετά καλύτερα, π.χ. η Πεύκη στο 41. Το “κόκκινο” ξεκινά περίπου μετά το 55 και την ίδια ώρα άλλες περιοχές έφταναν το 213! Να σημειωθεί ότι οι ενδείξεις αλλάζουν διαρκώς. UPDATE 12 μ.: Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, οι δείκτες άλλαξαν και η περιοχή Ν.Ιωνίας και Ηρακλείου βρέθηκε στη χειρότερη θέση στην Αττική, κυρίως επειδή βελτιώθηκαν αρκετά οι δείκτες σε άλλες περιοχές και όχι επειδή χειροτέρεψε η περιοχή αυτή. Ωστόσο χειροτέρεψε αρκετά η κατάσταση στην Πεύκη. UPDATE 1 μ.μ.: Μειώνονται παντού οι δείκτες. 

Όπως αναφέρει το meteo, “Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες. Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.
Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του PM2.5 στην διεύθυνση:
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU