Νέα Ιωνία: Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή το θέμα του οικοπέδου της ΕΡΙΟΤΕΚ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την απαλλοτρίωση του χώρου του πρώην εργοστασίου της «ΕΡΙΟΤΕΚ» στον Περισσό και τη δημιουργία σχολείων και άλλων πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης, έχει ως εξής:

«Η έλλειψη σχολικών αιθουσών στην πόλη της Ν. Ιωνίας είναι τεράστια, τόσο στα σχολεία όλων των βαθμίδων όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε παιδικούς σταθμούς, καθώς πριν από 4 χρόνια έκλεισε ο παιδικός σταθμός της Αλσούπολης λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και έκτοτε ολόκληρες οι γειτονιές της Καλογρέζας και Αλσούπολης έχουν μείνει χωρίς παιδικό σταθμό. Ταυτόχρονα, δεκάδες παιδιά μένουν κάθε χρόνο εκτός παιδικών σταθμών στη Νέα Ιωνία καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Επίσης, σοβαρά κτιριακά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στα Νηπιαγωγεία της Ν. Ιωνίας, ειδικά μετά την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με αποτέλεσμα τα νήπια να στοιβάζονται όπως – όπως σε ακατάλληλους χώρους. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολύ άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί:

Στο 9ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας τα παιδιά στοιβάζονται σε κοντέινερ, τα οποία μάλιστα καταλαμβάνουν και μεγάλο τμήμα αυλής παιδικού σταθμού που λειτουργεί σε όμορο χώρο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί το παράρτημα του 2ου-13ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας που λειτουργεί σε αίθουσα και σε τμήμα του προαυλίου του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας ή το 23ο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται στην παλιά αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου της Ν. Ιωνίας. Ακόμη το 2ο-13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας στεγάζεται σε ισόγειο διπλοκατοικίας του ’60 και για αυλή αξιοποιείται το γκαράζ του κτιρίου. Επιπλέον, σε Δημοτικά Σχολεία υπάρχουν προβλήματα λόγω ελλείψεων σε σχολικές αίθουσες, όπως για παράδειγμα το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας που στεγάζεται στις ίδιες αίθουσες με το νυχτερινό ΕΠΑΛ. Επίσης, στη Ν. Ιωνία δεν υπάρχει Ειδικό Νηπιαγωγείο ενώ η χωρητικότητα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου δεν επαρκεί για να καλύψει τον μεγάλο αριθμό των μαθητών.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται το ότι δεν υπάρχει κτίριο με κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας για το Δημοτικό Ωδείο, στο οποίο φοιτούν εκατοντάδες μαθητές και σήμερα φιλοξενείται σε αίθουσες και χώρους του 19ου Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του συνόλου των κατοίκων όλων των ηλικιών της Ν. Ιωνίας σε πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, σε ολόκληρο τον Δήμο Ν. Ιωνίας δεν υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ενώ επιτακτική είναι και η ανάγκη δημιουργίας ενός πολυχώρου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Στη Ν. Ιωνία για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε σχολικές αίθουσες για τη δημιουργία νέων σχολείων και άλλων υποδομών, όπως περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος των δεκάδων στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της “ΕΡΙΟΤΕΚ” που βρίσκεται στον Περισσό, μεταξύ των οδών Σαλαμίνος, Καλλιπόλεως και Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

Από το 2004 όμως, το θέμα της απόκτησης από τον Δήμο της Ν. Ιωνίας του χώρου της πρώην “ΕΡΙΟΤΕΚ”, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ανέγερσης σχολείων από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έχει περάσει από 40 κύματα, μετά τις επαναλαμβανόμενες προσφυγές των ιδιοκτητών, ώστε να αποχαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση νέων σχολείων.

Την επιθετικότητα των ξένων προς τον λαό συμφερόντων, που επιμένουν για τον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου οικοπέδου, ένας από τους τελευταίους ελευθέρους χώρους στην ευρύτερη περιοχή, τροφοδοτεί το γεγονός ότι καμία δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας από τότε έως σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει επιτέλους στην απαλλοτρίωση του χώρου για την ανέγερση νέων σχολείων.

Η οργή και η αγανάκτηση του λαού της Ν. Ιωνίας καθημερινά μεγαλώνει, καθώς βλέπει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται και τα προβλήματα σε σχολικές και άλλες υποδομές όπου καθημερινά φιλοξενούνται τα παιδιά του να διογκώνονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε ο χώρος του πρώην εργοστασίου της “ΕΡΙΟΤΕΚ” στον Περισσό να απαλλοτριωθεί και να αξιοποιηθεί άμεσα για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και άλλων πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU