ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς κεντρική ανακοίνωση για στηρίξεις σε Δήμους – Τι ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή για Νέα Ιωνία & Ηράκλειο Αττικής

Πίνακας Περιεχομένων

Δεν πρόκειται να ανακοινώσει στηρίξεις στους περισσότερους Δήμους της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μέλη και στελέχη του συμμετέχουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια σε κάθε περιοχή. Στηρίξεις έχουν ανακοινωθεί ήδη σε ελάχιστους μεγάλους κεντρικούς Δήμους καθώς και στις Περιφέρειες.

Ωστόσο σε τοπικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο οργανώσεων μελών σε κάθε  Δήμο, είτε σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών, υπάρχουν ανακοινώσεις οι οποίες πάντως δεν φέρνουν κάποιες πειθαρχικές κυρώσεις σε μέλη του που θα συμμετέχουν σε άλλους συνδυασμούς.

Όπως σημείωνε στο zonews πηγή από την επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν προχωρούσαμε σε πειθαρχικά μέτρα απέναντι σε όσους δεν συμφωνούσαν με τις αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, θα έπρεπε να διαγράψουμε τα ¾ των μελών του κόμματος».  

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση το Ηράκλειο Αττικής, οι ανακοινώσεις στήριξης έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα διασπάσεων και συγκρούσεων σε συρρικνωμένους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς.

Νέα Ιωνία και Ηράκλειο

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τους Δήμους της περιοχής της (ολόκληρη στο τέλος).

Στη Νέα Ιωνία στηρίζει την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Κανλή και στο Ηράκλειο Αττικής την «Πνοή Συνεργασία» και τον Κυριάκο Κουτρούλη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ανακοίνωση που βασίζεται στην σχετική απόφαση των οργανώσεων μελών σε κάθε περιοχή.

Στη Νέα Ιωνία η στήριξη στον Χρήστο Κανλή έγινε με μία ομαλή διαδικασία και ήταν η «φυσική» εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν πως ήταν πράγματι η καλύτερη επιλογή. Οπότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πηγαίνει ενωμένο στην εκλογική μάχη.

Στο Ηράκλειο Αττικής πάλι, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν ήταν μόνο η διάσπαση και η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή σε επίπεδο κομματικής οργάνωσης, αλλά κυρίως ήταν το κλίμα.

Ένα κλίμα εξαιρετικά αρνητικό με υβριστικό χαρακτήρα για την Ηρακλειώτισσα υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια Δήμαρχο το 2019 με την παράταξη που στήριξε το κόμμα, το «Δίκτυο Πολιτών», Αιμιλία Τζίβα, από μία εξαιρετικά μικρή αλλά συμπαγή ομάδα μερικών δεκάδων μελών της οργάνωσης.

Η συγκεκριμένη ομάδα, αφού έδιωξε οποιονδήποτε θα μπορούσε να συμμετέχει υπό κανονικές συνθήκες στις σχετικές διαδικασίες, πήρε την σχετική απόφαση στήριξης της παράταξης «Πνοή» με την συμμετοχή αυτών των λίγων δεκάδων μελών σε ένα σύνολο περίπου 600 μελών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις τελικές σχετικές διαδικασίες δεν συμμετείχαν καν ούτε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Μπαρμπούνης, ούτε φυσικά οι, επίσης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με την παράταξη του Νίκου Μπάμπαλου, Αιμιλία Τζίβα, Φανή Βελλίδου και Γιώργος Δαρεμάς.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη ομάδα παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας τα τρία μέλη του κόμματος που κατεβαίνουν με τον Νίκο Μπάμπαλο, αλλά… όχι τον Νίκο Μπαρμπούνη που κατεβαίνει ως υποψήφιος Δήμαρχος!

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα πειθαρχικών κυρώσεων, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο δεν θα δώσει στηρίξεις.

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τις διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών που κατοικούν, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα προγράμματα έχουν κατατεθεί για να κριθούν. Τα πρόσωπα με την ιστορία που έχει το καθένα, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την φρεσκάδα, τις νέες ιδέες που κομίζουν, παρουσιάζονται στις τοπικές κοινωνίες.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα εγγύτητας, που τις ξεχωρίζει από τις βουλευτικές εκλογές. Οι πολίτες θα εκλέξουν αυτούς και αυτές που θα καθορίσουν την καθημερινότητά τους (την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, τους δρόμους και την προσβασιμότητα, τις πλατείες, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη λειτουργικότητα των σχολείων και των παιδικών σταθμών κ.α.)

Είναι γνωστό και σεβαστό πως οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον/την εκλεκτό/ή τους και με άλλα κριτήρια και όχι μόνο την κομματική ένταξη. Έτσι δημιουργούνται συνδυασμοί συμμαχικοί, συνδυασμοί πλουραλιστικοί, συνδυασμοί που εκφράζουν περισσότερα του ενός κομματικά ακροατήρια. Σεβόμενοι τις επιλογές των αυτοδιοικητικών συνδυασμών και τη δεδομένη αυτονομία τους, ως πολιτικό όργανο η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. κατέληξε ομόφωνα να υποστηρίξει τους παρακάτω δημοτικούς συνδυασμούς καλώντας τα μέλη του κόμματος να συμβάλλουν στην επιτυχία τους με την ψήφο και με τη δράση τους:

Δήμος Γαλατσίου: «Γαλάτσι από κοινού» – Υποψήφια δήμαρχος Σαπουνά Αγγέλικα

Δήμος Ηρακλείου: «ΠΝΟΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για το ΗΡΑΚΛΕΙΟ» – Υποψήφιος δήμαρχος Κουτρούλης Κυριάκος

Δήμος Κηφισιάς: «Κοινωνία Παρούσα» – Υποψήφια δήμαρχος Παπάζογλου Αγγελική

Δήμος Μεταμόρφωσης: «Συμμαχία των Πολιτών για τη Μεταμόρφωση» – Υποψήφιος δήμαρχος – Καραβάκος Βασίλης

Δήμος Νέας Ιωνίας: «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» – Υποψήφιος δήμαρχος Κανλής Χρήστος

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: «Κοινωνίας Βήμα» – Υποψήφιος δήμαρχος Τζέλης Γιάννης

Δήμος Παπάγου – Χολαργού: «Συνεργασία Πολιτών» – Υποψήφιος δήμαρχος Καρανικόλας Απόστολος

Δήμος Χαλανδρίου: «Αντίσταση με τους πολίτες» – Υποψήφιος δήμαρχος Ρούσσος Σίμος

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού: «Ενεργοί Πολίτες» – Υποψήφια δήμαρχος Αποστολάκη Μαρία

Επίσης καλεί τα μέλη του κόμματος, στους υπόλοιπους δήμους της Βόρειας Αθήνας, να ενισχύσουν την προσπάθεια των συντρόφων και των συντροφισσών μας που είναι υποψήφιοι/ες σε ανεξάρτητα πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια.

Η Ν.Ε.Β.Α. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. καλεί τα κομματικά μέλη και τους φίλους, να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗΣ» με υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Ιωακειμίδη, στον οποίο συμμετέχουν αρκετά μέλη και στελέχη της.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU