Γαβριήλ Νέας Ιωνίας – Ποιος είναι ο δημοφιλής Μητροπολίτης;

Πίνακας Περιεχομένων

Ήταν το 2014, όταν στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, αναλάμβανε Μητροπολίτης ο Γαβριήλ, στα 38 του χρόνια.

Τότε, η λεωφόρος Ηρακλείου γέμισε από χιλιάδες πιστούς που υποδέχθηκαν τον πανύψηλο ιεράρχη, δείχνοντας κάτι που δεν θα άλλαζε στη διάρκεια του χρόνου: Την υψηλή δημοφιλία του. Σχετικά βίντεο μπορείτε να δείτε στο κανάλι του zonews.gr στο youtube ΕΔΩ:

Την άνοδό του την επικρότησε εμπράκτως η Ιεραρχία καθώς στη διαδικασία εκλογής για τη θέση του Μητροπολίτη συγκέντρωσε το… σοβιετικό ποσοστό καθώς από τις 78 ψήφους έλαβε τις 73.

Ποιος είναι

Ποιος είναι όμως ο Γαβριήλ; Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ Παπανικολάου (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στην Αθήνα (Μοσχάτο) το 1976.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως “Certificat de Specialisation en Theologie Orthodoxe” από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Φριβούργου της Ελβετίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Eίναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενεύης και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και διδάκτωρ στις Πολιτικές Επιστήμες του Διεθνούς Εμπορίου (WTC).

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1996, σε ηλικία 20 ετών από τον τότε Επίσκοπο Διαυλείας Δαμασκηνό (νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστειάδος) και Πρεσβύτερος το 2002 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Από το 2002 έως το 2011 υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου. Το 2004 διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο της τότε Ελληνίδας επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου, επί Κοινωνικών Θεμάτων.

Από το 2006 υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών, διδάσκοντας Θρησκευτικά, ενώ από το 2009 έως το 2011 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας το 2011 και τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Στις 10 Οκτωβρίου του 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.

Η ταχύτατη ανέλιξή του προκάλεσε συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες προς το πρόσωπό του εντός και εκτός της Εκκλησίας. To είχε παρατηρήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όταν τον χειροτόνησε βοηθό επίσκοπο Διαυλείας το 2011, συγκινημένος του είχε πει: «Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αλλά και στον εκκλησιαστικό χώρο όταν βλέπουν κανέναν να ανέρχεται, να διακρίνεται  είναι πολλοί οι οποίοι χαίρουν και χειροκροτούν. Αλλά είναι και άλλοι που φθονούν και υπονομεύουν. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Το κέντρο σου θα είναι το θυσιαστήριο, η αγάπη και η διακονία των ανθρώπων, είτε έχεις χαρές και επευφημίες είτε λύπες και αποδοκιμασίες».

Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Είναι κοσμογυρισμένος καθώς συμμετείχε στην  Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Συνελεύσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στη Βραζιλία και στη Γαλλία αλλά και σε διαχριστιανικά συνέδρια, όπως στην Κίνα.

Το υπερκομματικό του προφίλ αποδείχθηκε και τη μέρα της χειροτονίας του. Παρόντες ήταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Νίκος Παππάς, τότε διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, δεν απέφυγε τον πειρασμό της συμμετοχής στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, φλερτάροντας αρκετά με την λαϊκίστικη, πλην ιδιαίτερα δημοφιλή –κυρίως τότε- προσέγγιση του θέματος.

Στη Mητρόπολη υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο, δεδομένου ότι στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια ζουν πολλοί Μικρασιάτες. Και φυσικά και ήταν στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ δίπλα στον Δημήτρη Μελισσανίδη και –φυσικά- αποθεώθηκε από τους χιλιάδες «κιτρινόμαυρους» φίλους της «Ένωσης».

Εξαιρετικές είναι και οι σχέσεις που έχει με μεγάλους ομίλους Media, όπως ο Όμιλος Κυριακού του ΑΝΤ1.

Μητροπολίτης του 2023

Ο Γαβριήλ τόλμησε να ασχοληθεί -προς την θετική κατεύθυνση- και με ένα θέμα «ταμπού» για την ελληνική Εκκλησία, το θέμα της ομοφυλοφιλίας.

Η ομοφυλοφιλία και γενικώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός ήταν ανέκαθεν ένα θέμα – αγκάθι για την ελληνική Εκκλησία. Δυστυχώς «επώνυμοι» εκπρόσωποί της, όπως ο πρώην Μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος και ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, έχουν εκφράσει και εκφράζουν απόψεις που κινούνται από την ρητορική μίσους έως τον Μεσαίωνα. Δείτε μια χαρακτηριστική τοποθέτηση του Σεραφείμ, ΕΔΩ:

Ευτυχώς για τη Μητρόπολη της περιοχής μας, ο λόγος του Γαβριήλ κινείται σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, όπως αυτό καταγράφηκε και σε ένα επεισόδιο στο επίσημο κανάλι της Μητρόπολης στο youtube, με τον τίτλο «Τί είναι Εκκλησία».

Στο επεισόδιο 115, το θέμα ήταν «πίστη και ομοφυλοφιλία» και ο Γαβριήλ είπε μεταξύ άλλων πως σέβεται τη σχέση ενός ομοφυλόφιλου – το κυριότερο όμως που σημείωσε είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή ενός ομοφυλόφιλου από την οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον κ.τ.λ.

Ενδεχομένως αυτό, ως δημόσια θέση, να φαντάζει ήδη δεδομένο το 2023 στην Ελλάδα, ωστόσο δεν παύει να έχει την ιδιαίτερη αξία του, αφενός λόγω της συχνής παρουσίας των εκφραστών της ρητορικής μίσους στο χώρο της Εκκλησίας, αφετέρου και λόγω της συμβολής αυτού του θετικού λόγου ως αποτροπή σε φαινόμενα bulling κ.τ.λ.

Όπως είπε «εκ των πραγμάτων ο Θεός έχει δώσει σε μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται την έλξη προς το ίδιο φύλο, δεν μπορώ να ξέρω γιατί, δεν θα κατηγορήσω εγώ τον Θεό.

Δεν είμαι άξιος καν εγώ να το σκεφτώ αυτό το πράγμα. Ο Θεός για να ξέρει, κάτι ξέρει περισσότερο από όλους εμάς τους ανθρώπους…

…δεν μπορώ να πω σε έναν ομοφυλόφιλο ότι δεν έχει θέση και χώρο μέσα στην Εκκλησία. Δεν μπορώ να πω σε έναν ομοφυλόφιλο ότι δεν μπορεί να μπει στην αγκαλιά του Θεού…

…και ο γονέας να το αγκαλιάσει το παιδί αυτό και να σεβασθεί την επιλογή του αυτή και να μη το διώξει από το σπίτι. Και η Εκκλησία να πράξει το ίδιο…

…δεν είμαι εγώ σε θέση να ξέρω, γιατί ο Θεός το επιτρέπει. Η ορμή του ανθρώπου για το ίδιο φύλο υπάρχει. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει. Όταν την δίνει ο Θεός, θα πολεμήσω αυτήν;».

Οι θέσεις αυτές του Γαβριήλ, προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό την αντίδραση του μεσαιωνικού κομματιού της ελληνικής Εκκλησίας. Αλλά όλα δείχνουν ότι αυτό δεν απασχολεί και ιδιαίτερα τον Γαβριήλ.

 

…και στο βάθος «Ιωνικό Κέντρο»

Αυτήν την περίοδο στη Νέα Ιωνία «τρέχει» ένα μεγάλο project της Μητρόπολης, το «Ιωνικό Κέντρο», ακριβώς απέναντι από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στον Περισσό, από την κάτω πλευρά, σε έναν χώρο 7 στρεμμάτων.

Η περιγραφή από την Μητρόπολη, είναι αυτή: «Στην μεγάλη αυτή έκταση θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος λατρείας, παιδείας, τέχνης, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διαλόγου, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, με δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση για κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς».

Τι θα περιλαμβάνει; Ιερό Ναό, παιδικό σταθμό, κέντρο Πολιτισμού και Διαλόγου, Μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, εντευκτήριο, υπόγειο παρκινγκ και πάρκο. Το υλικό που υπάρχει στην αντίστοιχη σελίδα για το «Ιωνικό Κέντρο» στο site της Μητρόπολης, θυμίζει ενότητα μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι εάν ενδιαφερόταν να «τρέξει» κάτι ανάλογο ένας π.χ. Δήμος, θα συναντούσε άπειρα προβλήματα, ζητήματα και δυσκολίες που θα καθιστούσαν το εγχείρημα εντελώς απαγορευτικό. Καταρχάς δεν θα υπήρχε ουδεμία εγγύηση ότι θα κατάφερνε να του μεταβιβαστεί η έκταση των 7 στρεμμάτων – κάτοχος της οποίας ήταν η Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, ο Γαβριήλ προσωπικά, κατάφερε να ξεπεράσει όλα εμπόδια, -επιτυγχάνοντας μία ευρεία διακομματική συναίνεση- και το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2026. Αυτό που μένει να δούμε, είναι που θα βρίσκεται τότε ο Γαβριήλ.

Τον Αύγουστο του 2023 φούντωσαν οι φήμες που τον ήθελαν να πηγαίνει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Φήμες που δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν έχουν κάποια βάση ή προέρχονται από άσπονδους «φίλους» του Γαβριήλ, για να τον υπονομεύσουν.

Το σίγουρο πάντως είναι, πως ουδείς μπορεί να προβλέψει το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον εξαιρετικά ικανό, καταρτισμένο, χαρισματικό και δημοφιλή Γαβριήλ.

Πηγές: «Τα Νέα», zonews.gr

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU