Γεμιστά μελομακάρονα από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας: Έτσι τα φτιάχνετε!

Στο πρόσφατο παρελθόν, το zonews.gr είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το ταξιδιωτικό οδοιπορικό της Τάνιας Λαζαρίδου στην Μικρά Ασία και τον Πόντο. Δείτε το εδώ: Ταξίδι: Τάνια Λαζαρίδου – Στις στράτες της Ανατολής

Η Τάνια Λαζαρίδου έμενε για χρόνια στο κέντρο του Ηρακλείου Αττικής και έχει καταγωγή από τον Πόντο.

Όμως, Μικρά Ασία και Πόντος, είναι και τραπέζι, αρώματα και γεύσεις. Έτσι η Τάνια Λαζαρίδου γράφει σήμερα για τη συνταγή με τα γεμιστά μελομακάρονα από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Και είναι μάλλον ο κατάλληλος άνθρωπος, με την μητέρα της να έχει καταγωγή από τη Νικομήδεια και τον πατέρα της από τον Πόντο. Την διαβάζουμε λοιπόν παρακάτω, όπως μας έστειλε το κείμενο, και ήδη νομίζω ότι γευόμαστε το σιρόπι και το καρύδι…

Υ.Γ.: Φυσικά δεν ξεχνάμε και τη συνταγή για το τσουρέκι από τη Θεσσαλονικιά την κυρία Μαίρη, την οποία μας είχε μεταφέρει και αυτήν, η Τάνια Λαζαρίδου. Δείτε τη εδώ: Τσουρέκι: Τα αγαπημένα μας σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής & μία συνταγή bonus (βίντεο)

 

Γεμιστά μελομακάρονα από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας

Μια παλιά συνταγή που πηγαίνει από μαμά σε κόρη εδώ και τουλάχιστον τέσσερις γενιές. Ήρθε από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας και την έφερε η γιαγιά μου η Σουλτάνα, της οποίας έχω και το όνομα.

 

Όσα μελομακάρονα κι αν δοκίμασα αυτά τα θεωρώ κορυφαία, καθώς είναι πολύ μυρωδάτα, με μπόλικα καρύδια μέσα κι έξω, μελωμένα τόσο όσο ώστε να κρατάνε για μέρες τη φυσιογνωμία των εορταστικών ημερών!

 

Πάμε για την συνταγή λοιπόν!

 

Ζύμη

μιάμιση φλυτζάνα ελαιόλαδο

μισή  φλυτζάνα φυτίνη

μία φλυτζάνα ζάχαρη

3/4 της φλυτζάνας χυμό πορτοκαλιού

4 κουταλιές σούπας κονιάκ

4 κουταλιές σούπας νερό

2 κουταλάκια μπέϊκιγκ

1 κουταλάκι σόδα

αλεύρι περίπου ένα κιλό με τη ζύμη να μπορεί να πλάθεται.

 

Γέμιση

2 φλυτζάνες καρύδια τριμμένα

2 φρυγανιές τριμμένες

ξύσμα πορτοκαλιού

μισό κουταλάκι κανέλλα

μισό κουταλάκι γαρύφαλλο

 

Σιρόπι

Μιάμιση φλυτζάνα νερό

Μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη

Μιάμιση φλυτζάνα μέλι

 

Εκτέλεση

Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τη φυτίνη, τη ζάχαρη, το χυμό και τη σόδα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Στη συνέχεια το νερό, το μπέϊκιγκ και το κονιάκ.

Ζυμώνουμε ελαφρά προσθέτοντας το αλεύρι μέχρι να πλάθεται η ζύμη.

 

Χωρίζω τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια τα απλώνω λίγο να γίνουν φυλλαράκια και στο κάθε ένα ανοιγμένο μπαλάκι βάζω λίγη από τη γέμιση.

Κλείνω το ανοιγμένο μπαλάκι και το βάζω στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Γίνονται δύο λαμαρίνες, περίπου ογδόντα μελομακάρονα!

 

Ψήνω σε μέτριο φούρνο(180°C) για περίπου 35′.

Ταυτόχρονα βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν δύο τρεις βράσεις ενώ αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται.

Διατηρούμε ζεστό το σιρόπι και μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, τα ρίχνουμε δέκα δέκα στο ζεστό σιρόπι για ένα λεπτό.

 

Τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά μέσα στην κατσαρόλα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

 

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα ενώ ρίχνουμε πάνω τους από τα καρύδια της γέμισης. Αν περισσέψει σιρόπι το ρίχνουμε πάνω τους.

Για μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιήστε αντί για φλυτζάνι, ποτήρι στις ίδιες αναλογίες.

 

Αφήστε τα να κρυώσουν για να τα δοκιμάσετε!

 

Καλή επιτυχία καλοφάγωτα και καλές γιορτές!

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU