Τσουρέκι: Τα αγαπημένα μας σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής & μία συνταγή bonus (βίντεο)

Είτε κατοικούμε στη Νέα Ιωνία, είτε στο Ηράκλειο Αττικής, όλοι μας έχουμε τα αγαπημένα μας στέκια για να προμηθευτούμε το τσουρέκι μας, Πασχαλινές μέρες που είναι. Η αλήθεια είναι πως λόγω μικρασιάτικου χρώματος η Νέα Ιωνία έχει πιο… διάσημες προτάσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι και το Ηράκλειο δεν έχει ζαχαροπλαστεία ή φούρνους που έχουν φανατικούς φίλους για το τσουρέκι τους.

Επίσης, αισθανθείτε άνετα, όταν δείτε αυτό το ρεπορτάζ στα social media, να προσθέσετε στα σχόλια τις δικές προτάσεις για το αγαπημένο σας τσουρέκι σε κάποιο ζαχαροπλαστείο ή φούρνο της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου Αττικής!

Η συνταγή!

Εμείς εδώ θα καταγράψουμε απλώς προτάσεις που έχουν φιλοξενηθεί σε πανελλαδικά site, αλλά στο τέλος έχουμε και τη δική μας αποκλειστική πρόταση, για να φτιάξετε μόνοι σας το Πασχαλινό τσουρέκι.

Πρόκειται για μία συνταγή που μας την έδωσε η Τάνια Λαζαρίδου, η οποία έμενε για χρόνια στο Ηράκλειο Αττικής, συνταγή που προέρχεται από την κυρία Μαίρη, μία ντόπια Θεσσαλονικιά, Μπαγιάτισσα! Προφανώς με το ανάλογο φωτορεπορτάζ…

Εργαστήρι Δήμητρα Γουναρίδη

Διαβάζουμε στο αφιέρωμα του «Γαστρονόμου»: «Το τσουρέκι αυτό είναι μια ολόκληρη πλεκτάνη από ίνες που μοσχοβολούν εμπειρία και καλό βούτυρο. Είναι το δημιούργημα της Δήμητρας και του Τάσου Γουναρίδη, που ήρθε πρόσφυγας με τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σπάρτη Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, κι άνοιξε με τη γυναίκα του το οικογενειακό εργαστήρι στη Νέα Ιωνία. Αυτό το τσουρέκι είναι μασηστερό, μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος, μαστίχα και μαχλέπι, είναι στολισμένο με ψιλοκομμένο αμύγδαλο, κι εξακολουθεί να ζυμώνεται με την ίδια συνταγή από τα παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας, και πλέον από τον εγγονό τους Ηλία.

Το μυστικό τους είναι στο δυνατό αλεύρι, το επίμονο ζύμωμα για να κορδάρει, και κυρίως στην πονηρή προσθήκη του κεφίρ, το οποίο όχι μόνο προσθέτει γευστικό πλεονέκτημα, αλλά διαμορφώνει μια απαλή υφή και συνεισφέρει στη ζύμωση, καθώς περιέχει προβιοτικά. Μου αρέσει να το ζεσταίνω πριν το φάω μαζί με ένα ποτήρι γάλα.

Ν.Μ.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548».

Φυσικά, στα Γιούλια

Αναφέρει το ow.gr: «Με τρία καταστήματα, όλα τους στη Νέα Ιωνία, το πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνουν στα «Γιούλια» ψήνεται καθημερινά –και όχι μόνο το Πάσχα– ακολουθώντας τη συνταγή του παππού Βαγγέλη με το φρέσκο βούτυρο και το μαχλέπι σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ελάτε για κλασικό αφράτο τσουρέκι με μαστιχωτή υφή και μεθυστικό άρωμα, δοκιμάστε όμως και τις υπόλοιπες εκδοχές του: γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα κάστανου ή κεράσι, και με επικάλυψη κάθε λογής σοκολάτα.

Τα Γιούλια, Αλέκου Παναγούλη 74, τηλ. 2102798351 / Αναγεννήσεως 49-51, τηλ. 2102778840 / Μεσολογγίου 24, 2102799766».

Και το Κορνέ

Συμφωνούμε με την πρόταση του oneman.gr: «Μη φύγεις από τη Νέα Ιωνία, αν δεν επισκεφτείς επίσης το Κορνέ (Ελ. Βενιζέλου 124-128), ένα ζαχαροπλαστείο που αγαπάει τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα πιο σύγχρονα γλυκά.

Προτείνω να δοκιμάσεις το τσουρέκι με σοκολάτα κι αν φτάσεις μέχρι εκεί πάρε μαζί σου κι ένα εκμέκ (όχι δε γίνεται με τσουρέκι ή καταϊφι στη βάση αλλά με αρωματικό παντεσπάνι).»

Υ.Γ. Ειδικά για το κορνέ, μην φύγετε εάν δεν πάρετε και… κορνεδάκια. Τα καλύτερα της Αττικής.

…και η συνταγή!

Τάνια Λαζαρίδου

Μας λέει η Τάνια Λαζαρίδου: «Η κυρία Μαίρη ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος Θεσσαλονικιά ντόπια (Μπαγιάτισσα), με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, εξαιρετική νοικοκυρά, με συνταγές που έμειναν στο χρόνο να μας την θυμίζουν… όπως αυτά τα αλάνθαστα τσουρέκια! Από τότε που τα δοκίμασα εγκατέλειψα την πατροπαράδοτη της μαμάς μου γιατί ήτανε απείρως ευκολότερη και με σίγουρη επιτυχία!»

Υλικά:

60 gr μαγιά

1 ποτήρι εβαπορέ αδιάλυτο

2 ποτήρια ζάχαρη

250 gr φρέσκο βούτυρο

5 αυγά

Λίγο αλάτι

1 κιλό καλό αλεύρι

Κακουλέ

Μαχλέπι

Όπως σημειώνει η Τάνια Λαζαρίδου, «ξεκινώντας τα τσουρέκια, θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ εύκολα αρκεί να τους δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο να φουσκώνουν με την ησυχία τους!

Οι δε ενδιάμεσοι χρόνοι είναι άνετοι για να κάνεις κι άλλες δουλειές έως να πας στην αγορά!

Αρχικά διαλύουμε καλά σε λεκάνη τη φρέσκια μαγιά με χλιαρό νερό και τρεις φλυτζάνες αλεύρι (όχι από το μετρημένο) να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και με ένα κουβέρτακι να διατηρήσει τη θερμοκρασία και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Μετά από μιάμιση ώρα βλέπουμε τη ζύμη να έχει κάνει φουσκάλες και να έχει αυξηθεί!

Τότε ρίχνουμε εναλλάξ τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι σιγά σιγά, το γάλα, τα μυρωδικά, το κακουλέ και το μαχλέπι. Ζυμώνουμε  να ενωθούν θα υλικά.

Στο τέλος έχουμε το βούτυρο λιωμένο σε μπαιν μαρί και το προσθέτουμε ζυμώνοντας. Στο τέλος η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια μας κι από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και  αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για σχεδόν τρεις ώρες! Ξαναπιάνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα τέσσερα. Είναι οι τέσσερις πλεξούδες που θα κάνουμε σε λίγο. Κάθε τέταρτο το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια που τα πλάθουμε λωρίδες.

Αυτές τις πλέκουμε πλεξούδες και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Ξανασκεπάζουμε τις πλεξούδες και τις αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Αυτή τη φορά για μισή ώρα.

Πριν τα βάλουμε στο φούρνο αλείφουμε τις πλεξούδες με ένα ολόκληρο αυγό χτυπημένο κι από πάνω ρίχνουμε αμύγδαλα ασπρισμένα ή σουσάμι! Ψήνουμε στους 185° για 35′ σε προθερμασμένο φούρνο».

Ευχαριστούμε πολύ την Τάνια Λαζαρίδου και στο μέλλον, θα προσθέσουμε εδώ και σχετικό βίντεο! Χρόνια πολλά!

UPDATE – Έτοιμο και το σχετικό βίντεο, δείτε το παρακάτω:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU