Μίλα μου για… Μήλο

Δεν υπάρχει ταξιδιωτική διαφήμιση για τα καλούδια της Ελλάδας, που η Μήλος να μη φιγουράρει στους κορυφαίους προορισμούς. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Η κυκλαδίτικη ομορφιά σου κλέβει την καρδιά πριν καν αποβιβαστείς στο λιμάνι του Αδάμαντα. Λευκά σπίτια και γύρω-γύρω πενήντα (και βάλε) αποχρώσεις γαλάζιου να σε καλούν στη δροσερή αγκαλιά του Αιγαίου.

Με 75 παραλίες η Μήλος θα ανταποκριθεί σε όλες τις επιθυμίες του επισκέπτη. Στη Φυριπλάκα θα απολαύσεις βουτιές και τεράστια παραλία ενώ θα  χαζεύεις τον τεράστιο βράχο που υψώνεται στη μέση της ξαπλωμένος στις τεράστιες μαξιλάρες του beach bar.

 

Αν είστε του ζην επικινδύνως θα προτιμήσεις το Τσιγράδο οπού θα πρέπει να κατέβεις με σκοινί και σκάλες μέχρι να ακουμπήσεις την λευκή άμμο και να βουτήξεις στο γαλαζοπράσινα νερά.

 

Στα νότια του νησιού η παραλία της Αγίας Κυριακής με βότσαλο και πιο βαριά άμμο σε περιμένει για τις μέρες που σηκώνεται βοριαδάκι μην τσούξουν τα μάτια σου ενώ το Παλαιοχώρι με τις θερμές του πηγές και τους κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινους βράχους (viva Δέσποινα Μοιραράκη!) θα αποτελέσει μια ανάμνηση  που θα σε συντροφεύει τον χειμώνα στη δουλειά και στο μετρό.

 

Φυσικά Μήλος χωρίς Σαρακήνικο, είναι Παρίσι χωρίς πύργο του  Άιφελ. Ξακουστή στα πέρατα του κόσμου η κατάλευκη ηφαιστειογενής ομορφιά του  Σαρακήνικου, που όπως το όνομα του μαρτυρά, ήταν καταφύγιο Σαρακηνών πειρατών. Προτιμήστε νωρίς το πρωί, ή αργά το βράδυ οπωσδήποτε δε,  με πανσέληνο. Το σεληνιακό του τοπίο είναι μια εμπειρία ζωής  που πραγματικά δεν θα την ξεχάσετε ποτέ.

 

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την παραλία του Προβατά, του Παπάφραγκα, της Πλάθιενας, την Τουρκοθάλασα, την Αχιβαδόλιμνη  και βέβαια τα Θειορυχεία με τα παλιά ορυχεία θείου να δεσπόζουν πάνω από τα κίτρινα βότσαλα της παραλίας και τα σμαραγδένια νερά.

Για μια εκ βαθέων γνωριμία πάντως της Μήλου θα χρειαστείτε οπωσδήποτε… σκαρί και πανί μιας και οι πιο πραγματικές ομορφιές του νησιού δεν είναι προσβάσιμες παρά μόνο με σκάφος.

 

Στο λιμάνι του Αδάμαντα, 50 μετρά δεξιά από την προβλήτα,  θα συναντήσετε τον σούπερ Μάριο στο γραφείο της Ηorizon Yachts Milos boat tour που θα σας ετοιμάσει με χαμόγελο και συνέπεια, φίνο ταξιδάκι στα πιο μαγευτικά σημεία του νησιού με ταχύπλοο ή ιστιοπλοϊκό.

Η θαλασσινή περιπέτεια ξεκινά από τον Αδάμαντα με τον κάπταιν Μάικ στο τιμόνι και την εξαιρετική ομάδα της Horizon στις υπηρεσίες σας. Πρώτο αξιοθέατο το Κλήμα, το γραφικό πολύχρωμο ψαροχώρι με τα χρωματιστά σπιτάκια, τα λεγόμενα «Σύρματα» τα οποία πλέον ενοικιάζονται (να το ξέρετε για την επόμενη φορά). Θα ακολουθήσουν οι  λαξεμένοι από τη μαμά Φύση βράχοι της Αρκούδας και του Λαγού ενώ η πρώτη δροσερή βουτιά  θα γίνει στις Καλογριές. Λίγα ακόμα ναυτικά μίλια (αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες) και ακολουθεί η πρώτη μεγάλη στάση στη σπηλιά της Συκιάς.

Στην «ξεσκέπαστη» αυτή σπηλιά, άλλη μια καλλιτεχνία της μηλιώτικης μαμάς-Φύσης θα μπείτε με φουσκωτό βαρκάκι και φροντίσετε να υπάρχει φορτισμένη μπαταρία στο κινητό για πολλές-πολλές φωτογραφίες. Να πούμε και τη δοξασία πως ένα βοτσαλάκι από τα μαγικά νερά φέρνει γούρι στους ερωτευμένους (Μην πείτε ότι δεν σας το ‘πα!)

Το ταξίδι θα συνεχίσει στο Κλέφτικο και εκεί θα είναι η δεύτερη μεγάλη στάση. Ακόμα ένα πειρατικό καταφύγιο, ακόμα ένα θαύμα της φύσης λαξεμένο με χρόνο, αγέρα και θάλασσα. Απολαύστε τις βουτιές και τον σμαραγδένιο βυθό με εξοπλισμό (μάσκες-βατραχοπέδιλαα)που θα σας προμηθεύσει η Ηorizon Yachts και όταν (και αν) κουραστείτε απολαύστε το γεύμα που θα σας προσφέρουν απ’ τα χεράκια τους.

Υποσημείωση για το Κλέφτικο: Σε περίπτωση που εμφανιστεί ο Τζακ Σπάροου μην επιμείνετε να γευματίσει. Ένα ρούμι αρκεί (ίσως και δύο).

 

Mε το ηλιοβασίλεμα να πέφτει η θαλασσινή σας περιπέτεια ολοκληρώνεται με το θερμό καλωσόρισμα του τετράποδου captain Fuzz (μασκότ της Horizon Yachts) στην προκυμαία Αδάμαντα κι εσάς να καταστρώνετε σχέδια για την επιστροφή σας στο νησί next summer.

 

Και μια και μιλάμε για το ηλιοβασίλεμα… Η Μήλος δεν είναι βέβαια μόνο η θάλασσά αλλά και το περίφημο ηλιοβασίλεμά της (τι να μας πει κι η Σαντορίνη!). Απολαύστε το στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορφή του λόφου ανάμεσα στους οικισμούς Κλήμα και Τρυπητή ή στο ενετικό Κάστρο της Μήλου στην Παναγία Θαλασσίτρα. Σε περίπτωση που (δικαίως) έχουν ήδη γεμίσει κόσμο, λίγο πιο ψηλά στην κορυφή του λόγου θα σας περιμένει για να χαζέψετε τη δύση, η εκκλησία της Κοίμησεως της Θεοτόκου.

 

Αν είστε από εκείνους που συνδυάζουν τις διακοπές με τη γνώση (και μπράβο σας) επισκεφτείτε τις χριστιανικές κατακόμβες του νησιού (οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ευρώπη μετά τις ρωμαϊκές) αλλά και το αρχαίο θέατρο της Μήλου. Στον δρόμο γι’ αυτά τα δυο θα συναντήσετε και το χωράφι οπού βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, το οποίο κοσμεί το μουσείο του Λούβρου! (No commend)

 

Για πεντανόστιμο φαγητό προτιμήστε τα παραδοσιακά ταβερνάκια στα ψαροχώρια και στην Τρυπητή το εστιατόριο  ΟΚΤΟ, στα Μανδράκια, στα Πολλώνια (Απολλώνεια) αλλά κι όσα άλλα ανακαλύψετε μόνοι σας σε κάθε μηλιώτικη παραλία. Εκτός από το φρεσκότατο ψάρι, δοκιμάστε τα πιταράκια, τον πελτέ από λιαστές, το κατσικάκι στη γάστρα, και οπωσδήποτε την παραδοσιακή καρπουζόπιτα. Α, και την μην ξεχάσετε την εξίσου παραδοσιακή φλαούνα (σπανακόπιτα με σταφίδες).

Δυο σταθεροί και μη ισχύοντες μύθοι για την Μήλο:

Μύθος 1) «Η Μήλος είναι μόνο για ζευγάρια». Όχι, όχι και πάλι όχι. Πάρτε τους κολλητούς και θα περάσετε καλοκαίρι ζάχαρη.

Μύθος 2) «Η Μήλος ακριβώς επειδή τάχα είναι ζευγαρόνησο, δεν  έχει νυχτερινή ζωή». Εντάξει, δεν είναι και Μύκονος (ευτυχώς) αλλά και τα ποτάκια σας θα πιείτε στον Αδάμαντα, στην Πλάκα και το Παλαιοχώρι και… ωραίο κόσμο θα συναντήσετε και ποιος ξέρει; Μπορεί του χρόνου να επιστρέψετε και πάλι ως ζευγάρι!

Πάντως ότι θα επιστρέψετε, θα επιστρέψετε. (Μην πείτε ότι δεν το ‘πα!)

Tags:
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

  1. 22/02/2023 - 01:11

    Σας ευχαριστούμε για αυτό το όμορφο αφιέρωμα.

    Reply

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU