«Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου Ν.Ιωνίας

Η παρουσίαση του επετειακού τόμου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του δήμου Ν.Ιωνίας με θέμα «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου.

Βέβαια, λόγω covid η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να είναι ανοικτή. Έτσι, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. βρήκε τη λύση της βιντεοσκόπησης, με τη συμμετοχή μόνο 3 μελών του Δ.Σ.

Η παρουσίαση έγινε με τη συμμετοχή του Προέδρου Λουκά Χριστοδούλου και των μελών του Δ.Σ. Καλλιόπης Στεριάδου και Αρχάγγελου Γαβριήλ, ενώ στη συνέχεια αυτή θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και στο Youtube.

Ο επετειακός τόμος

Οι θεματικοί άξονες του τόμου ήταν: Η συμμετοχή των διαφόρων περιφερειών-περιοχών της Μικρασίας στην Επανάσταση και η ατομική συμμετοχή Μικρασιατών στον αγώνα της Εθνεγερσίας και στόχος ήταν να καταγραφούν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί που βρίσκονταν στην Ανατολή, όπου υπήρχε ακμαίο ελληνικό στοιχείο και τη βοήθεια που προσέφεραν στον αγώνα για ανεξαρτησία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. «φέτος γιορτάζουμε και τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, της Επανάστασης του 1821. Μιας Επανάστασης που λευτέρωσε το Έθνος μας μετά από σκλαβιά 400 ετών και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. Βέβαια οι συνθήκες απόδοσης τιμής στο σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, δεν είναι όπως αυτές που θα θέλαμε. Ούτε παρελάσεις, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε επετειακοί λόγοι.

Όπως όλοι οι φορείς έτσι και εμείς τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. νοιώθουμε εγκλωβισμένοι, αφού δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και να αποδώσουμε τιμές σε όλους αυτούς που πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Να τους τιμήσουμε όπως πρέπει.

Παρόλα αυτά πήραμε την απόφαση να προσκαλέσουμε τα Μικρασιατικά Προσφυγικά Σωματεία αλλά και ανεξάρτητους συγγραφείς, ερευνητές και γενικά ανθρώπους του πνεύματος, να συμμετάσχουν στη συγγραφή ενός επετειακού τόμου προς τιμήν του Αγώνα της Εθνεγερσίας του Ελληνικού Λαού το 1821. Το θέμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας ήταν «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821», ενώ οι θεματικοί άξονες ήταν: Η συμμετοχή των διαφόρων περιφερειών-περιοχών της Μικρασίας στην Επανάσταση και η ατομική συμμετοχή Μικρασιατών στον αγώνα της Εθνεγερσίας.

Με αυτή μας την προσπάθεια θελήσαμε να καταγράψουμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί που βρίσκονταν στην Ανατολή, όπου υπήρχε ακμαίο ελληνικό στοιχείο και τη βοήθεια που προσέφεραν στον αγώνα για Ανεξαρτησία. Εμείς προσπαθήσαμε. Δεν γνωρίζουμε αν τα καταφέραμε. Κάναμε μια αρχή που ελπίζουμε να έχει συνέχεια».

Όπως υπογραμμίζεται «το Διοικ. Συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  θέλει να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν στη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου, όπως και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποβληθεισών εργασιών».

Όσοι βρίσκονται στην Αττική μπορούν να περάσουν από τα γραφεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.,  Πατρ.  Ιωακείμ 4 – Ν. Ιωνία (πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας από την πλευρά προς Κηφισιά) – τηλ. 210 27 95 012 για να το παραλάβουν δωρεάν.

Οι εκτός Αττικής μπορούν να τηλεφωνήσουν για να τους το αποστείλει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ταχυδρομικά ή με courier και δική τους επιβάρυνση. Επίσης το βιβλίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. https://kemipo-neaionia.gr/ από όπου μπορείτε να το διαβάσετε αλλά ακόμη και να το εκτυπώσετε.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU