Ερώτηση Αλεξοπούλου για την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας Λυκόβρυσης

Ερώτηση για την ανάγκη αρμόδιας μέριμνας για την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας Λυκόβρυσης, κατέθεσε η βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου. Όπως σημειώνει “στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, του νομού Αττικής, υπάρχει ένας χώρος πρασίνου (δυτικά της Λυκόβρυσης), γνωστός ως «παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας», ο οποίος χαρακτηρίζεται από το ομώνυμο ρέμα της Πύρνας και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η ρεματιά συνδέεται με τη σπηλιά της Πύρνας, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πεντέλη και δημιουργεί ένα φυσικό σύμπλεγμα-πνεύμονα οξυγόνου, δίπλα, ακριβώς, από τον αστικό ιστό. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεωγραφικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής, μια και πέραν του φυσικού του κάλλους και της αισθητικής του, σχετίζεται με τη μυθολογία και τους μετέπειτα ιστορικούς χρόνους, με μια σειρά λαϊκών θρύλων και παραδόσεων, που εμπλουτίζουν την πολιτισμική αξία του τόπου.

Έως σχετικώς πρόσφατα, όμως, το εν λόγω φυσικό τοπίο ήταν μη προσβάσιμο για τους πολίτες, εφ’ όσον, επί σειρά ετών, δεν είχε καθαριστεί και αποψιλωθεί από την πυκνή βλάστηση, με συνέπεια να έχει μετατραπεί σε “αχαρτογράφητη” έκταση για τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες. Με πρωτοβουλία και ενέργειες των τοπικών Αρχών, πάντως, έγινε σχετικός καθαρισμός και καλλωπισμός του, αλλάζοντας τη μορφή του τοπίου προς το βέλτιστο, ενώ επιπλέον, η παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας εντάχθηκε στους χάρτες αναζήτησης της Google και έχουν δημιουργηθεί οδηγίες πλοήγησης για την πρόσβαση σε αυτήν.

Τέλος, σήμανση έχει τοποθετηθεί στους παραπλήσιους δρόμους της, προκειμένου να διευκολύνεται η επισκεψιμότητά της. Όλα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προοπτικές για την τακτική συντήρηση, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου της ρεματιάς της Πύρνας και των όμορων εκτάσεων, με συνέπεια, οι ευθύνες της Πολιτείας για τη βελτίωση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή να είναι αυτονόητες, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα ζωντανό φυσικό τοπίο, του οποίου οι ανάγκες φροντίδας του είναι διαρκείς και πρόδηλες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ούτως ώστε να συνδράμετε σχετικά στα παρακάτω, αλλά και να εξασφαλίσετε, ως καθ’ ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία, τόσο την συνεχή συντήρηση του ανωτέρω χώρου (αποψίλωση και καθαρισμός), όσο και την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης;
  2. Σε ποιο ακριβώς καθεστώς δικαιοδοσίας, κατά νόμον, υπάγεται η προστασία της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, προκειμένου να μπορεί να αναζητηθεί από την αρμόδια για την περιοχή δημόσια Αρχή να παράσχει στους όποιους ενδιαφερόμενους πολίτες αιτηθούν σχετικά, επίσημη και υπεύθυνη διαβεβαίωση διαφύλαξης της εν λόγω περιοχής από τυχόν καταχρήσεις, καταπατήσεις ή καταστροφές, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον;

Δείτε την ερώτηση στο αρχείο παρακάτω

Ανάγκη αρμόδιας μέριμνας για την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας Λυκόβρυσης

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU