Ιωνικός Σύνδεσμος: «Πώς απέθανεν η Μικρά Ασία» – Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου «Στράτος Μελεμενής», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, «Πώς απέθανεν η Μικρά Ασία».

Τιμώντας τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη σφαγή και την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, προχώρησε στην έκδοση αυτού του βιβλίου , όπου μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την τότε πορεία του πολεμικού ανταποκριτή της εφημερίδας «Εμπρός», Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, ο οποίος μέσω των ανταποκρίσεών του και των κρίσεων που διατυπώνει, αποκαλύπτει την πραγματικότητα τόσο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όσο και της μοίρας των πληθυσμών που υφίστανται την πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων.

Ο Κωνσταντίνος Φαλτάιτς, (1891-1944) υπήρξε κορυφαίος δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πρωτοπόρος ερευνητής της περιόδου του μεσοπολέμου. Ήταν από τα πρώτα μέλη της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ενώ παρακολούθησε ως πολεμικός ανταποκριτής τους Βαλκανικούς Πολέμους και την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:  Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Επίχαρις Μiχαηλίδου, Πρόεδρος της Αδελφότητας Βιθυνών, Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), Δήμου Νέας Ιωνία, Ερευνητής, Συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, Γιάννης Κοντίτσης.

Η πολύ όμορφη βραδιά έκλεισε μουσικά, με τους παρευρισκομένους να απολαμβάνουν την μελωδική φωνή της Χαριτίνης Πανοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, οι πρεσβύτεροι, Μάριος Μακρίδης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου και Αγ. Κοσμά του Αιτωλού Ν. Φιλαδελφείας και Αρχιμ. Πρόδρομος Αργυρόπουλος του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Νέας Ιωνίας. οι Αντιδήμαρχοι, Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας, του Δήμου Νέας Ιωνίας, Αγγελική Σακκαλόγλου, και Ψηφιακής Πολιτικής Δήμου Νέας Ιωνίας, Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος. Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης, Δημιουργία Αλληλεγγύη, Παναγιώτης Μανούρης, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), Μάκης Λυκούδης, η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ελισάβετ Γεωργιάδου και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης μας.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU