Ιωνικός Σύνδεσμος: Μία ζεστή εκδήλωση κοπής πίτας με βράβευση του Ξάνθου Μαϊντά

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιωνικού Συνδέσμου “Στρατός Μελεμενής” , αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας, το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Αντιπρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου Δέσποινα Γεωργαντζή, που καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και κάλεσε τη νεοϊδρυθείσα Νεανική Ορχήστρα του Ιωνικού Συνδέσμου, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου & Αρχιμουσικού Στάθη Κιοσόγλου, όπου με τον νεανικό της παλμό και ενθουσιασμό, ερμήνευσε εορταστικές μελωδίες.

 

Αμέσως μετά, ακολούθησε η βράβευση του Πρόεδρού του Ιδρύματος Νεοελληνικής Ποίησης «Τάκης Σινόπουλος», κ. Ξάνθου Μαϊντά.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Ταμίας του Ιωνικού Συνδέσμου Κώστας Στούπης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του κ. Ξάνθου Μαϊντά. (σ.σ. ολόκληρη ακολουθεί παρακάτω)

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Σοφία Μάνεση, η οποία ανέγνωσε έναν μικρό χαιρετισμό εκ μέρους του συζύγου της κ. Μαϊντά, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω ασθενείας, και ακολούθως παρέλαβε αντ’ αυτού την τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου, Γιάννη Κοντίτση, και τα μέλη του Δ.Σ., Χρήστο Κανλή (Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Ενότητα για τη Νέα Ιωνία) και τον Κώστα Κατιμερτζόγλου (Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Λαϊκή Σπυσπείρωση).

 

Ακολούθησαν παραδοσιακά κάλαντα από το Χορωδιακό Εργαστήρι του Ιωνικού Συνδέσμου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Παπαδάκη.

 

Κατόπιν ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Γιάννης Κοντίτσης, έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε «..στον άνθρωπο, φίλο, συνεργάτη και επί σειρά ετών μέλος του συλλόγου μας  κ. Ξάνθο Μαϊντά, που τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του συνεχίζουν να μας εμπνέουν, να μας κάνουν περήφανους και να μας δείχνουν δρόμους  με τη στάση της ζωής τους. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Ξάνθος Μαϊντάς αποτελεί ανθρώπινο πρότυπο, διαθέτοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναζητάμε και δεν πρέπει να ξεπεραστούν: Αξιοπρέπεια, ευγένεια ψυχής, κατάρτιση, μόρφωση, σταθερή αυθόρμητη διάθεση για δημιουργία και δράση. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, με τη δημοσίευση πρωτότυπων δικών του εργασιών, καθώς και μεταπτυχιακών διδακτορικών και διπλωματικών εργασιών φοιτητών του. Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεοελληνικής Ποίησης “Τάκης Σινόπουλος” με τη δημιουργία του τόμου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ως σπουδαίος ποιητής που έργα του έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Σήμερα δεν μπόρεσε να είναι κοντά μας λόγω ασθενείας, σημασία για εμάς έχει ότι ήταν κοντά μας και στάθηκε δίπλα μας σε όλη την πορεία του Ιωνικού Συνδέσμου και στα δύσκολα και στα εύκολα και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό».

Επίσης παρουσίασε συνοπτικά τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποίησε ο σύλλογός μας για το 2022.

 

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Ιωνικού Συνδέσμου, ευχήθηκε σε όλες και όλους για το νέο έτος και έκοψε το πρώτο κομμάτι.

 

Ακολούθησαν απευθύνοντας ευχές, η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας & αναπληρώτρια της Δήμαρχου, Αγγελική Σακκαλόγλου, ο βουλευτής Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» Παναγιώτης. Μανούρης, «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Χρήστος Κανλής και «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κατιμερτζόγλου, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Αθανάσιος Αποστολόπουλος και Βασίλης Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκάς Χριστοδούλου και ο Γενικός .Γραμματέας. της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Σταύρος Παπαγερασίμου. Το τελευταίο κομμάτι της πίτας έκοψε ο πρόεδρος του Ι.Σ. Γιάννης Κοντίτσης.

 

Η όμορφη αυτή βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια, παρασύροντας πολλούς από τους παρευρισκόμενους στον χορό.

 

Εκτός των προαναφερθέντων την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων: Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Γρίβα, και Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ., Μίλτος Καναβός, Αναστασία Κλάρα, Γεωργία Τσοπανίδου, Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, Λίλιαν Αθυμαρίτου, Όλγα Ακιανίδου, Χρήστος Χατζηιωάννου, Παναγιώτης Τσουκαλάς, ο Περ. Σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής, Γιώργος Μπαλάφας, εκ μέρους του περιφερειάρχη Αττικής ο Ιωάννης Κατσαγκόλης. Οι πρώην βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Ελένη Αυλωνίτου και Αννέτα Καββαδία, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Σακελλάρης, ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  Μάκης Λυκούδης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Άγγελος Μελεμενής, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης. Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» Κούλα Μπρόλιου και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης μας.

 

 

 

Αναλυτικά η αναφορά του Ταμία του Ιωνικού Συνδέσμου Κώστα Στούπη,

στο πλούσιο επιστημονικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του κ. Ξάνθου Μαϊντά.

 

«Στη σημερινή μας εκδήλωση  της κοπής της πρωτοχρονιάτικής  πίτας ο Ιωνικός Σύνδεσμος τιμά – μ’ ένα χρόνο καθυστέρησης λόγω της γνωστής αρρώστιας που ταλαιπωρεί ολόκληρον τον πλανήτη – τον αγαπητό μας Ιωνιώτη επιστήμονα και ποιητή κ. Ξάνθο Μαϊντά.

Γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Ιωνία όπου κατοικεί και δραστηριοποιείται έως σήμερα.

Το 1974 αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή στην Θεωρητική Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων στο ίδιο τμήμα, όπου και πέρασε το 1982 με άριστα.

Επί 4 έτη (1975-1979) εργάσθηκε στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος.

Εξελέγην λέκτορας και κατόπιν Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) όπου και εργάστηκε από τον Ιανουάριο του 1982 έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το ίδιο διάστημα εργάστηκε επί 1 έτος στο τμήμα θεωρίας του CERN στην Γενεύη.

Κατά την θητεία του στο Πανεπιστήμιο δίδαξε όλα σχεδόν τα μαθήματα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής σε αυτόνομη διδασκαλία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επί 10 έτη την Κβαντική Μηχανική και επί 15 έτη την Κλασσική Ηλεκτρομαγνητική Θεωρία.

Ερευνητικά, εργάστηκε στις κβαντικές και κλασσικές θεωρίες των στοιχειωδών σωματιδίων, στην ενοποίησή τους, καθώς και στις θεωρίες μελανών οπών της βαρύτητας (ακτινοβολία Hawking). Τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών έχουν δημοσιευθεί στα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα περιοδικά φυσικής (25 δημοσιεύσεις και σειρά διαλέξεων).

Με την καθοδήγησή του εκπονήθηκαν 2 διδακτορικές διατριβές και 7 διπλωματικές μεταπτυχιακές εργασίες. Θέμα τους η αναλυτική μελέτη και επίλυση των μη γραμμικών προβλημάτων που χαρακτηρίζουν τις θεωρίες των στοιχειωδών αλληλοεπιδράσεων.

Και συνεχίζουμε με τον ποιητή Ξάνθο Μαϊντά.

Έχουν δημοσιευτεί 6 ποιητικά βιβλία του. Το πλέον πρόσφατο φέρει τον τίτλο “Αφανών Γυναικών”, πρώτη έκδοση 2020 εκδ. Γαβριηλίδης η δεύτερη έκδοση εκδ. Νίκας ένα χρόνο αργότερα το 2021.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ισπανικά και Ρουμάνικα.

Μεγάλη συλλογή ποιημάτων του κυρίου Ξάνθου Μαϊντά μεταφρασμένη στα Ισπανικά από τον γνωστό Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο έχει εκδοθεί στη Σεβίλλη σε βιβλίο με τον τίτλο Los caminos de Faittós, δηλαδή “ Οι δρόμοι της Φαϋττού”.

Έχουν κυκλοφορήσει δυο βιβλία του, δοκιμιακού χαρακτήρα για τους ποιητές Τάκη Σινόπουλο και Τάσο Γαλάτη που συνοδεύονται από ανθολόγηση ποιημάτων τους και είναι υπό έκδοση ένα τρίτο βιβλίο για τον ποιητή Βασίλη Στεριάδη.

Επίσης ο κ. Μαϊντάς έχει μεταφράσει από τα Γαλλικά 7 ποιήματα του Άρη Αλεξάνδρου και 24 σονέτα της Γαλλίδας Αναγεννησιακής Ποιήτριας Λουΐζα Λαμπέ (Louise Labé).

Μέρος τους έχει δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά  Νέο Πλανόδιον και Poetix. Η μετάφραση των τελευταίων ποιημάτων με εκτεταμένη εισαγωγή θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο με τίτλο “Τα σονέτα της Λουΐζα Λαμπέ”.

Από το 2006 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεοελληνικής Ποίησης “Τάκης Σινόπουλος” ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 υπηρετεί το Ίδρυμα από την θέση του Προέδρου.

Το Ίδρυμα διοργανώνει κύκλους ομιλιών και παρουσιάσεων της ποίησης (22 ετήσιοι κύκλοι μέχρι σήμερα), εργαστήρι ποίησης όπου φοιτούν δωρεάν κατόπιν επιλογής σπουδαστές για 2 χρόνια. Τέλος έχει συστηματική εκδοτική δραστηριότητα αποκλειστικά στον τομέα της ποίησης Ποίηση για το ’21, ειρά βιβλίων με θέμα “Δυο αιώνες Ελληνικής Ποίησης” 24 τόμοι μέχρι σήμερα, ενώ σύντομα με αφορμή τα 100 χρόνια της πόλης μας θα κυκλοφορήσει βιβλίο με θέμα “Ποίηση για τη Νέα Ιωνία”.

Μέσω των δραστηριοτήτων του το Ίδρυμα “Τάκης Σινόπουλος” είναι σε επικοινωνία με φορείς στην πόλης μας, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU