Ιωνικός Σύνδεσμος: “Επίδειξη των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών”

Την Κυριακή το απόγευμα 29 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίδειξη των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας που πλημμύρισε από κόσμο.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια αποτελούν ένα πυλώνα παράδοσης που μας συνδέει με το τότε και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Επίσης η απλότητα με την οποία προσεγγίζουν το παιδί τους δίνει μοναδική θέση στην καρδιά των μικρών αλλά και μεγάλων φίλων.

Ήταν μία εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις, παιδικές φωνούλες, χαμόγελα, χρώματα και παιχνίδια εκείνης της όμορφης εποχής.

Η διοργάνωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας, και τις Αντιδημαρχίες Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού.

Η Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους «γνωστούς θιασάρχες»: Ιωνικό Σύνδεσμο, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», και τον Αθλητικό Σύλλογο Στίβου «Ανατολή» Νέας Ιωνίας, έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό. Έμπειροι πια στην παρουσίαση των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών καθώς τις παρουσιάζουν από το 2010 κάθε χρόνο, σε σχολεία, πλατείες και όμορους δήμους.

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής: ο επίτιμος πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Κωστιδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις συνθήκες εκείνης της εποχής και

 

στην έναρξη των εκδηλώσεων παρουσίασης των παιχνιδιών από το 2010. Εκ μέρους της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ» ο κ. Τσαγκαράκης, ο οποίος ανέφερε τις συνεχείς εκδηλώσεις κάθε χρόνο σε σχολεία και πλατείες του Δήμου, και εκ μέρους της Ένωσης Καππαδοκών η κα. Μπρόλιου, η οποία έφερε στη μνήμη πολλών τις γειτονιές της πόλης μας.

Τα παιδιά έμαθαν πως παίζονταν παιχνίδια όπως : Βεζύρης βασιλιάς, γιο – γιο, ζυγαριά (με τα καπάκια κάμελ), καραγκιόζης, κουμπί (που γυρίζει και σφυρίζει), κρόταλα, ξυλοκοπτική (με τη σέγα και τη μέγγενη), πατίνια (με κάθισμα και αεροπλάνο), χαρταετοί και σαΐτες, σβούρες, σκομπιντού, σπαζοκεφαλιές και συρμάτινες κατασκευές, τάκα – τάκα, τακουνάκια (με τα κουτιά γάλακτος ή νες

καφέ), φυοοκάλαμα, αυτοκινητάκια από σύρμα, γηπεδάκια, αλογάκια (από καλάμια), ξυλοπόδαρα, σφεντόνες, τζιτζίλια (γκαζές, βόλοι), ξύλινο τουφέκι, τσέρκια, τσιλίκι (ξυλίκι), τσουβάλια για τις τσουβαλοδρομίες, κούκλες πάνινες, σχοινάκια, κρυφτοτενεκές, εφτάπετρο, καναρίνι, μαντήλι, μήλα, μπάλες (από κουρέλια, αλλά και κουκουνάρια), πεντόβολα, παιχνίδια με «χαρτάκια», χαλκομανίες Πατίνια, τσέρκια, τσιλίκι, φυσοκάλαμα, τακουνάκια, γηπεδάκια (με κέρματα για μπάλες),  αγώνες με τα «αλογάκια» – καλάμια, το μαντήλι, τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, τα μήλα.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής δήλωσαν με χαρά και ενθουσιασμό ότι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά, το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ράνιο, για την παραχώρηση της χρήσης της αυλής, τον υπάλληλο του Δήμου κ. Σουτζόγλου για τη μεγάλη βοήθεια στην εγκατάσταση της μικροφωνικής, την κ. Κουμπή και τον κ. Αθανασίου, για την εν γένει βοήθεια στο στήσιμο της εκδήλωσης ταμία του Ιωνικού Συνδέσμου κ.Στούπη, για τις μεταφορές όλων των υλικών της διοργάνωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, οι Αντιδήμαρχοι, Πολιτισμού κα. Αναστασία Κλάρα, Αθλητισμού κα. Σοφία Ναϊσίδου, Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Λαζαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Φιλοζωικής Πολιτικής κ. Νώντας Αργυρόπουλος, η Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού κα. Κωνσταντίνα Σιμωνετάτου-Καλέμη, η Πρόεδρος Επιτροπής ΚΕΒΡΕΦΟ κα. Φωτεινή Ρόδη και υπεύθυνη του τμήματος μπατίκ του Ιωνικού Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ματζουράνης, το Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Ματζουράνη η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Παράρτημα ΝΙΦΗΜ κ. Μπολώτη, ο Πρόεδρος Ιωνικού Συνδέσμου κ. Κοντίτσης και ο Ταμίας κ. Στούπης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: ο κ. Θεοδωρογιάννης (Γεν Αρχηγός), η κ. Παζαροπούλου (Έφορος), κ. Καρακίτσος (Ειδ. Γραμματέας), η Πρόεδρος των Καππαδοκών κ. Μπρόλιου και τα μέλη του ΔΣ κυρία Κυριμλκόγλου και κυρία Παπαδημητρίου, ο Εθελοντής διασώστης του ΕΚΑΒ κ. Σακκούλης, ο Πρόεδρος της ΔΙΑ.Π.Ε. κ. Δαρμογιάννης, ο κ. Παπαδόπουλος (πρώην μέλος του ΔΣ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ & παλαίμαχος ποδοσφαιριστής).

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν: ο κ. Κωστιδάκης, (επίτιμος πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου), ο κ. Τσαγκαράκης (πρώην Πρόεδρος της Ανατολής), ο κ. Τελλίδης (μέλος του Ιωνικού Συνδέσμου και της Ένωσης Καππαδοκών) και η κ. Μπρόλιου (Πρόεδρος της Ένωσης Καππαδοκών).

 

Φωτογραφικό υλικό : Άγγελος Νικολόπουλος, Τζεπκινλής Διαμαντής, Κώστας Τσαγκαράκης

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU