Ηράκλειο Αττικής – Άρης Βρούστης: Το 2001 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να πάρει δάνειο για να αγοράσει ο δήμος -και- το Κτήμα Φιξ – UPDATE

Με μία δήλωση – «βόμβα» ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, την περίοδο 1998-2002, Άρης Βρούστης, δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα στην πόλη, σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κτήμα Φιξ.

Το zonews.gr μίλησε με τον κ.Βρούστη, ο οποίος την περίοδο 1986-1990 ήταν και στη διοίκηση του δήμου Ηρακλείου (με Δήμαρχο τότε τον Γιώργο Γρηγοριάδη) με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου και του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης.

Για την ακρίβεια, αναφορικά με το Κτήμα Φιξ, αυτός ήταν που στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ήταν επικεφαλής της ομάδας του δήμου Ηρακλείου που μπήκε εντός του Κτήματος, για να προχωρήσει στον καθαρισμό του κ.τ.λ.  Στη συνέχεια βέβαια υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που ανάγκασαν το δήμο Ηρακλείου να αποχωρήσει.

Όπως αναφέρει, οι εμπειρίες του από τον τρόπο που το κράτος χειρίστηκε την υπόθεση του Κτήματος Φιξ στη συνέχεια, ήταν ιδιαίτερα επώδυνες. Καθυστερήσεις, πολιτικά παρασκήνια, μικροπολιτικές επιλογές μέχρι και κατηγορίες για απιστία και παράβαση καθήκοντος εναντίον κυβερνητικών στελεχών.

Ο Άρης Βρούστης σημειώνει ότι «την δεκαετία του ’80 υπήρχε έγγραφο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου που έλεγε ότι τα 14 από τα 27 στρέμματα ήταν του Δημοσίου και γι’ αυτό τότε ο δήμος Ηρακλείου μπήκε στο Κτήμα Φιξ προκειμένου να το καθαρίσει κ.τ.λ.

Τα 2003 το υπουργείο Πολιτισμού κηρύσσει απαλλοτρίωση, αφού το ακίνητο και το περιβάλλον χώρος έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Βγαίνει τιμή μονάδος και τα χρήματα και τα χρήματα εγγράφονται στον κωδικό του υπουργείου.

Αλλάζει όμως η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών παραιτείται από τα δικαιώματα για την ιδιοκτησία, δεν γίνεται κατάθεση των χρημάτων και έτσι όχι μόνο το Κτήμα Φιξ δεν απαλλοτριώνεται, αλλά οι σημερινοί ιδιοκτήτες αναγνωρίζονται με τη βούλα του Δημοσίου δικαιούχοι και των 27 στρεμμάτων

Το 2007 καταθέτουμε και μηνυτήρια αναφορά εναντίον των εμπλεκόμενων και ο εισαγγελέας τους παραπέμπει για κακούργημα, έρχεται όμως στη συνέχεια στο Συμβούλιο Εφετών και τους απαλλάσσει. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά».

Ωστόσο, όταν του επισημαίνουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν σήμερα για το ενδεχόμενο λήψης δανείου από τον δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να αγοράσει το Κτήμα Φιξ, ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

 

Αρ. Βρούστης: Επειδή διαβάζω και ακούω διάφορα ότι ο δήμος Ηρακλείου δεν είχε σκεφτεί ποτέ να αγοράσει το Κτήμα Φιξ, να πάρει δάνειο για να κάνει κάτι τέτοιο κ.τ.λ. Λοιπόν, σας ενημερώνω ότι στις 26 Ιουνίου του 2001, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με την υπ αριθμό 185 απόφαση του όχι μόνο συζήτησε, αλλά πήρε και ομόφωνη απόφαση λήψης δανείου ύψους 3 δις. δραχμών με σκοπό και την αγορά του Κτήματος Φιξ. Στην απόφαση αυτή είχαν ενταχθεί και άλλα ακίνητα. Στη συνέχεια στις 6 Νοεμβρίου του 2001, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει και τους όρους του δανείου. Όμως η τότε δημοτική αρχή δεν προχώρησε να υλοποιήσει την απόφαση αυτή στο κομμάτι που αφορούσε το Κτήμα Φιξ, γιατί το έκανε για προεκλογικούς λόγους.

 

Zonews.gr: Μισό λεπτό όμως. Δεν είναι δυνατόν να αρκούσαν τα 3 δις δραχμές και για την αγορά του Κτήματος Φιξ και για τα άλλα ακίνητα. Όπως προέκυψε αργότερα, από την τιμή  μονάδας που βγήκε για το Κτήμα Φιξ όταν ήθελε να το αγοράσει το υπουργείο Πολιτισμού, τα χρήματα δεν θα έφταναν ούτε καν για το Κτήμα Φιξ.

 

Αρ. Βρούστης: Μα τι σημασία έχει αυτό; Σημασία έχει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη βούλησή του να αγοράσει το Κτήμα Φιξ και πήρε και σχετική απόφαση. Το εάν θα έφταναν ή όχι τα χρήματα, εάν θα υπήρχαν συμπληρωματικά ποσά και από αλλού ή νέες αποφάσεις, δεν έχει καμία σημασία.

 

Zonews.gr: Εσείς ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη λύση;

 

Αρ.Βρούστης: Να αγοράσει άμεσα το Κτήμα Φιξ ο Δήμος Ηρακλείου. Είναι εξαιρετική ευκαιρία. Η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια αυτό δείχνει.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα έρθει ένα υπουργείο να αγοράσει το Κτήμα Φιξ και να το δώσει αμέσως μετά στο δήμο Ηρακλείου για τη χρήση του. Που έχει γίνει αυτό; Το κράτος, τα υπουργεία, δεν αγοράζουν ακίνητα, για να τα δώσουν σε δήμους να τα χρησιμοποιούν.

Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να έχει το Δημόσιο μία έκταση, ένα ακίνητο και κάποια στιγμή να το παραχωρεί σε έναν δήμο, κάτι που γίνεται πράγματι και εντελώς διαφορετικό πράγμα να λέμε ότι θα έρθει ένα υπουργείο να αγοράζει τώρα ένα ακίνητο και στη συνέχεια να το δώσει άμεσα σε ένα δήμο για χρήση.

 

Zonews.gr: Ο κ.Γεωργιάδης λέει ότι έχει τη βούληση να δώσει τα χρήματα.

 

Αρ.Βρουστης: Μπα; Γιατί; Επειδή αγάπησε ξαφνικά το Ηράκλειο Αττικής; Ο κ.Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης. Γιατί ξαφνικά αγάπησε τον Ιούλιο του 2021 το Ηράκλειο Αττικής και όχι οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην χώρα, όταν μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 απαντούσε με ένα ξερό “όχι”;  Κοιτάξτε, σας το είπα και πριν. Ξέρετε πόσα μικροκομματικά παιχνιδάκια έχουν παιχτεί στην πλάτη του Ηρακλείου τόσα χρόνια με το Κτήμα Φιξ; Ξέρετε πόσο αφερέγγυο ήταν το ελληνικό δημόσιο και οι υπουργοί;

 

Zonews.gr: Εγώ θα επιμείνω. Και σας λέω ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει τα 5 εκ. στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεν λύνεται έτσι το θέμα;

 

Αρ.Βρούστης: Ας υποθέσουμε λοιπόν θεωρητικά ότι ο κ.Γεωργιάδης δίνει τα 5 εκ. στο υπουργείο Πολιτισμού. Και εκεί πάλι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ξέρετε γιατί; Για δύο λόγους. Πρώτον 5 εκ. είναι τα χρήματα που συμφώνησαν οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Φιξ με το δήμο Ηρακλείου. Από που και ως που εάν προχωρήσει η διαδικασία με το Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες θα συμφωνήσουν να είναι ίδιο το ποσό της αγοράς; Διαβάζω ότι κάποιοι είπαν ότι αφού ζήτησαν αρχές του 2021 αυτό το ποσό οι ιδιοκτήτες, αυτό το ποσό θα εκδικάσει και το δικαστήριο ακόμη και μετά από χρόνια.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εάν θα πάει να βγει η τιμή μονάδας το 2022, το 2023 κ.τ.λ. φυσικά και οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Φιξ δεν δεσμεύονται από κάτι που είχε κατατεθεί αρχές του 2021.

 

Zonews.gr: Ο δεύτερος λόγος ποιος είναι;

 

Αρ.Βρούστης: Λοιπόν ο δεύτερος λόγος είναι και ο ποιο ισχυρός. Όταν ο δήμος Ηρακλείου προχώρησε επί Μαστοράκου στη δέσμευση του ακινήτου που όλοι το ξέρουμε ως «Νταμάρι», με σκοπό να το απαλλοτριώσει, δεν έβαλε τα χρήματα στο χρονικό διάστημα που έπρεπε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να προσφύγουν και να το αποχαρακτηρίσουν. Πήγε ο δήμος Ηρακλείου και το ξαναδέσμευσε με σκοπό και πάλι να το απαλλοτριώσει. Τα δικαστήρια ξέρετε τι είπαν; Η δεύτερη διαδικασία του δήμου Ηρακλείου είναι καταχρηστική, γιατί δεν εφάρμοσε ποτέ την πρώτη. Και αποδέσμευσε το ακίνητο οριστικά και σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι χτισμένο.

Σας θυμίζω λοιπόν, ότι το Κτήμα Φιξ έχει… ιστορία. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης το 2003. Αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οπότε θα έρθει πάλι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει το ίδιο πράγμα; Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι 100% ξεκάθαρη: Άκυρη ως καταχρηστική η νέα διαδικασία. Έτσι έχουν τα πράγματα.

UPDATE – 13.40

Πριν από λίγα λεπτά η πρώην επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Ειρήνη Κατσινοπούλου δημοσιοποίησε με ανάρτησή της στο facebook και τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου του 2001, (αριθμός απόφασης 185) για λήψη δανείου ύψους 3 δις. δραχμών με σκοπό και την αγορά του Κτήματος Φιξ. Στην απόφαση αυτή είχαν ενταχθεί και άλλα ακίνητα. Δείτε τα έγγραφα:

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU