Ηράκλειο – “Κόκκινη Ρωγμή”: “Η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη για τις καταστροφές”

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, αλλά και αυτές στην υπόλοιπη χώρα, είναι ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι απύθμενο το θράσος αυτής της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή που ο κόσμος πάλευε αβοήθητος να σώσει τη ζωή και το σπίτι του, να δηλώνει ότι «ήταν προετοιμασμένη και έδρασε συντονισμένα και υποδειγματικά» και να ρίχνει τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή, στις υψηλές θερμοκρασίες και στους ισχυρούς ανέμους. Είναι ψεύτες και υποκριτές με μοναδικούς συμμάχους τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, που διαστρέβλωναν την εικόνα και ειρωνευόταν τον κόσμο που ξέσπαγε στις κάμερες, και τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα εκμεταλευτούν στις καμμένες δασικές εκτάσεις.

Είναι υποκριτικό να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κλιματική αλλαγή. Το κύμα καύσωνα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας των καταστροφικών προτεραιοτήτων του καπιταλισμού, του συστήματος, δηλαδή, που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά οι καταστροφές από τις φωτιές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που διαλύουν κάθε δομή πρόληψης και προστασίας (και) από τις φωτιές και ταυτόχρονα της παράδοσης του περιβάλλοντος, με κορύφωση το περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στα αρπακτικά της αγοράς για την κερδοσκοπική «αξιοποίηση» του.

Οι προβλέψεις για παρατεταμένο καύσωνα, και άρα για κίνδυνο να ξεσπάσουν φωτιές, ήταν γνωστές από την προηγούμενη βδομάδα. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να προετοιμαστεί για το αυτονόητο, δηλαδή να είναι σε επιφυλακή για να προστατέψει τις δασικές εκτάσεις και τους οικισμούς κοντά σ’ αυτές, βγήκε ο Μητσοτάκης, πριν πάει για τα καθιερώμενα του μπάνια στη Κρήτη, για να μας δώσει συμβουλές «ατομικής ευθύνης» για να μην καταναλώνουμε άσκοπη ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Η ταχύτητα του άνεμου όταν ξέσπασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν μόλις 2 μποφόρ και η φωτιά θα μπορούσε να έχει σβηστεί αμέσως με το ξεκίνημά της. Αυτό δεν έγινε γιατί η κυβέρνηση έχει διαλύσει κάθε υπηρεσία πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Αν η ταχύτητα του ανέμου ήταν μεγαλύτερη θα καιγόταν και το Ηράκλειο.

Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε για την πυροσβεστική μόλις 1,7 εκατομμύρια, από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της. Σε μία χώρα που κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, ο αριθμός των πυροσβεστών είναι μόλις 16.500 (με πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις) και από αυτούς, πάνω από 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού είτε γιατί εξυπηρετούν την πυροπροαστασία των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport, είτε, ακόμα, και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα 40 χρόνια ενώ κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται εποχικοί πυροσβέστες που ενώ καλύπτουν “πάγιες και διαρκείς ανάγκες” αλλά (και αυτή) η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει και προσλάβει και άλλους, την ίδια στιγμή που προσλαμβάνει αβέρτα χιλιάδες αστυνομικούς και παπάδες. Τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής είναι παλιά και ακατάλληλα. Από τα 3.300 οχήματα (με μόλις 1.950 υδροφόρα), το 40% είναι πάνω από 20 ετών και το 30% είναι από 10 έως 20 ετών, όταν για την αστυνομία, μόνο εντός του 2020, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή 1.453 νέων οχημάτων. Τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είναι καθηλωμένα στο έδαφος εξαιτίας βλαβών και κάθε καλοκαίρι νοικιάζει μερικά πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η κυβέρνηση προτιμά να δίνει 3 δις για μαχητικά Ραφάλ για τον ανατγωνισμό με την Τουρκία αντί για εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Αλλά τις φωτιές δεν θα τις σβήσουν ούτε τα Ραφάλ, ούτε οι φρεγάτες, ούτε οι μπάτσοι και οι παπάδες.

Όση ζημιά προκαλούν οι περικοπές, άλλη τόση προκαλούν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η “απελεύθερωση της ενέργειας” φέρνει και τον κίνδυνο ενός black out. Οι διαβόητες βιομηχανικές ΑΠΕ, οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τις βουνοκορφές για να τσεπώνουν επιδοτήσεις και κέρδη οι διάφοροι “επενδυτές”, δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο το 5% της ζήτησης. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου τζογάρεται η αγορά και η πώληση ρεύματος θα σημάνει αύξηση μέχρι και 70% στα τιμολόγια.

Για άλλη μία φορά, ούτε οι ζωές των προσφύγων δεν μετράνε για την κυβέρνηση. Ο ακροδεξιός ρατσιστής υπουργός Μετανάστευσης, Μηταράκης, χλευάζει όσους ζητάγανε (ακόμα και ευρωβουλευτές) την εκκένωση του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, την ίδια στιγμή που η φωτιά απειλούσε να κάψει, σαν τα ποντίκια, εκατοντάδες πρόσφυγες που κρατούνται εκεί και το μόνο τους “λάθος” είναι ότι δεν έχουν χαρτιά.

Το πρόσφατο περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι η εύφλεκτη ύλη που καίει τα δάση γιατί δίνει απλόχερα την δυνατότητα τα καμμένα εδάφη να “αξιοποιηθούν” από τα αρπακτικά της αγοράς.

Λίγους μήνες πριν, διαβάζαμε στα ΜΜΕ ότι “η ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου αποτελεί μαγνήτη για την προσέλκυση επενδύσεων εξαιτίας της αξιοποίησης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι”. Και είναι αλήθεια. Το Υπ. Πολιτισμού της Μενδώνη, για τη διαχείριση αυτού του έργου, θα συστήσει Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών. Τα ίδια δημοσιεύματα γράφανε για μνηστήρες που «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους αλλά το πρόβλημα ήταν ότι μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων είναι δασικό. Τώρα, μετά τη φωτιά, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα γιατί ο νόμος Χατζηδάκη φρόντισε ώστε οι καμένες εκτάσεις να μην κρίνονται αμέσως αναδασωτέες αλλά αυτό να γίνεται με προϋποθέσεις, όταν μάλιστα δεν έχουν (ακόμα) οριστικοποιηθεί και οι δασικοί χάρτες.

Απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές και την υγεία των απλών ανθρώπων, που «έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις», που οι νόμοι της είναι η εύφλεκτη ύλη που καίει τα δάση για να τα παραδώσει στους “επενδυτές”, η μόνη λύση είναι οι αγώνες μας για να καταργηθούν οι περιβαλλοκτόνοι νόμοι, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις η γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σε υγεία, παιδεία, δήμους, πρόνοια, ασφάλιση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να κλιμακώσουμε αυτούς τους αγώνες για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί πριν καούμε είτε από την κλιματική αλλαγή είτε από τις φωτιές.

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU