Ηράκλειο – Κτήμα Φιξ: Οριστικά, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν χρηματοδοτεί το δήμο – UPDATE

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον Δήμαρχο Ηρακλείου Ν.Μπάμπαλο για το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης του δήμου Ηρακλείου από το κράτος, προκειμένου να αγοραστεί το Κτήμα Φιξ: Χρηματοδότηση από το Υπουργείο δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που θα εξασφαλίζει την κυριότητα του ακινήτου από τον δήμο (και όχι από άλλο φορέα) ή θα εγγυάται ότι θα τηρηθούν τα χρονικά περιθώρια και δεν θα χαθεί το Κτήμα.

Αυτό ξεκαθάρισε δημόσια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος με ανάρτησή του στο facebook, σε σχέση με την επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Εξάλλου αυτό προκύπτει εμμέσως και από σχετική ανάρτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Παπαδημητρίου, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να πάρει χρήματα ο δήμος Ηρακλείου από το κράτος για να αποκτήσει το Κτήμα Φιξ. Ο Γ.Παπαδημητρίου πάντως τάσσεται υπέρ της διαδικασίας να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ανάπτυξης το υπουργείο Πολιτισμού -προκειμένου να αποκτήσει αυτό το Κτήμα Φιξ- και στη συνέχεια ο δήμος Ηρακλείου να κάνει χρήση του χώρου και να προχωρήσει στην ανάπλαση του (δείτε ολόκληρη την ανακοίνωσή του παρακάτω).

Αναλυτικά η ανάρτηση του Δημάρχου Ηρακλείου:

«Πριν από λίγο επικοινώνησε μαζί μου ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τηρώντας την υπόσχεση που μας έδωσε στην χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δήμου στο Υπουργείο σχετικά με το ζήτημα της απόκτησης του Κτήματος Φιξ. Η απάντησή του ξεκάθαρη: Δήμαρχε, προχώρα στο σχέδιο αγοράς καθώς χρηματοδότηση από το Υπουργείο δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που θα εξασφαλίζει την κυριότητα του ακινήτου από τον Δήμο (και όχι από άλλο φορέα ) ή θα εγγυάται ότι θα τηρηθούν τα χρονικά περιθώρια και δεν θα χαθεί το Κτήμα. Αντί αυτού δεσμεύθηκε, όπως έκανε και χθες ενώπιον όλων, να μας βοηθήσει στην επόμενη ημέρα. Με το που αγοράσει δηλαδή ο Δήμος το Φιξ, να συνεργαστούμε για να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αναδείξουμε τον χώρο πρασίνου και τα μνημείων που είναι εντός του Κτήματος και να το παραδώσουμε όπως αξίζει σε όλους τους Ηρακλειώτες. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».


UPDATE

Λίγο αργότερα ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση από το δήμο Ηρακλείου, αλλά και ανάρτηση από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Παπαδημητρίου. Ο Γ.Παπαδημητρίου τάσσεται υπέρ της διαδικασίας να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ανάπτυξης το υπουργείο Πολιτισμού -προκειμένου να αποκτήσει αυτό το Κτήμα Φιξ- και στη συνέχεια ο δήμος Ηρακλείου να κάνει χρήση του χώρου και να προχωρήσει στην ανάπλαση του (δείτε τη ολόκληρη παρακάτω).

Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το Κτήμα Φιξ, για την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις  6 μ.μ. 

Η ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου έχει ως εξής:

Μόνη λύση για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ οι δυνάμεις του Δήμου με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού αρωγούς στην επόμενη ημέρα για την ανάδειξη του πάρκου

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 έλαβε χώρα σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και υπηρεσιακούς παράγοντες με αντικείμενο την χρηματοδότηση για την απόκτηση και αξιοποίηση του κτήματος ΦΙΞ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, παρουσίασε το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου σχετικά με την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο Δήμος Ηρακλείου ολοκλήρωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτήματος ΦΙΞ υπέρ του Δήμου ενώ ταυτόχρονα πέτυχε να μειωθεί το αντίτιμο στα 5.000.000,00 €, από τα 13.000.000 € που είχε επιδικαστεί κατά την διαδικασία κήρυξης απαλλοτρίωσης υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ανέλυσε στον Υπουργό ότι η εκφρασμένη πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αποτυπώνεται στις σχετικές αποφάσεις του, είναι να ικανοποιηθεί η απαίτηση των κατοίκων για άμεση και πλήρη απόδοση του κτήματος ΦΙΞ στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ως ένας χώρος πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, ψυχαγωγίας και πρασίνου.  Ο αγώνας των 40 χρόνων δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, να παραπεμφθεί στις καλένδες με διάφορα προσχήματα ή ακόμη και να «δικαιωθεί» με ψιλά γράμματα και αστερίσκους, όπως στην περίπτωση όπου ο Δήμος θα έχει μόνο την προσωρινή χρήση του ακινήτου και η κυριότητα θα ανήκει σε κάποιον άλλον δημόσιο φορέα.

Ο Δήμαρχος, διευκρίνισε ότι η κυριότητα του ακινήτου από τον Δήμο αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την διασφάλιση του χαρακτήρα του και την επίτευξη των στόχων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους με σκοπό την άμεση ανάπλαση και αξιοποίησή του.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφού διαπίστωσε την ωριμότητα και πληρότητα των ενεργειών του Δήμου και έχοντας πλήρη γνώση της ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας του κτήματος ΦΙΞ όχι μόνο για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την προοπτική απόδοσης του στους πολίτες και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου.  Παράλληλα, ζήτησε να εξετάσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τον σχετικό φάκελο προκειμένου να κρίνουν σε ποιο επίπεδο μπορεί να υπάρξει παρέμβαση.

Πράγματι, την επόμενη ημέρα κιόλας ο Υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο και απάντησε πως η χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την αγορά του Κτήματος Φιξ δεν μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε, αφενός να εξασφαλίζεται η κυριότητα του ακινήτου από τον Δήμο, αφετέρου να μην μπαίνει σε κίνδυνο το σύνολο της προσπάθειας απόκτησης λόγω περαιτέρω καθυστερήσεων.

Με δεδομένη, όμως, την ωριμότητα των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει και εκτιμώντας πως η απόκτηση του Κτήματος Φιξ υπερβαίνει μια υπουργική και μια δημαρχιακή θητεία, ο κ. Γεωργιάδης κρίνει πως το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία ανάπλασης του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, όπως αυτή εκκίνησε και συντελείται από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του πάνω σε ένα ζήτημα που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της πόλης και των πολιτών. Θα τα ξαναπούμε για να εξετάσουμε πως θα συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του ακινήτου ως έναν χώρο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας που πραγματικά αξίζει στην πόλη, στις σημερινές της γενιές αλλά και στις γενιές που θα έρθουν. Το Κτήμα Φιξ πρέπει να μείνει στον Δήμο και στην ιδιοκτησία των δημοτών ως παντοτινή κληρονομία. Εμείς συνεχίζουμε σοβαρά και αποφασιστικά την πορεία για να κάνουμε το Κτήμα δικό μας. Θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και εκείνοι που ήταν δύσπιστοι ως προς την ορθότητα της διαδικασίας της απόκτησης του Φιξ από τον Δήμο, μετά και την απάντηση του Υπουργού έχουν κατανοήσει ότι η διαδρομή που ακολουθούμε είναι η μοναδική λύση για να περάσει το Κτήμα στους δημότες», το σχόλιο του Νίκου Μπάμπαλου.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιεί με την κυβερνητική πλευρά ο Νίκος Μπάμπαλος για το θέμα του Κτήματος Φιξ μέσα σε λίγες ημέρες καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπαδημητρίου έχει ως εξής:

Δυστυχώς προτεραιότητα του Δήμαρχου το δάνειο από την optima bank για το ΦΙΞ και η υπερχρέωση των συνδημοτών μας!
▪️Στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο ανάπτυξης ο Δήμαρχος επαναλάμβανε ότι από μέρα σε μέρα θα εγκριθεί το δάνειο της optima bank.
▪️Η πρόταση του Υπ. Ανάπτυξης να δώσει τα χρήματα στο Υπ. Πολιτισμού, το οποίο έχει αποστείλει αίτημα, και να αγοράσει το κτήμα ΦΙξ δεν ήτανε αποδεκτή από το Δήμαρχο.
Με πρόσχημα ότι δεν θα έχει την κυριότητα. Λυπηρό αλλά πλέον γεγονός.
▪️Θα μπορούσε να αποφευχθεί ο δανεισμός και ο Δήμος να έχει δωρεάν τη χρήση του χώρου και την ανάπλαση του.
▪️Απαιτούμε το θέμα στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και να επικρατήσει έστω και την ύστατη τούτη ώρα η λογική από το Δήμαρχο!

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU