Ηράκλειο – “Νοσταλγία”: Το πρόγραμμα του δημοτικού θερινού για την εβδομάδα

Τα έργα “Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου” και «Μια Φορά κι Έναν Καιρό” θα παίζει ο δημοτικός θερινός «Νοσταλγία» του Ηρακλείου αυτήν την εβδομάδα.

Διαβάζουμε από το «Αθηνόραμα»:

Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

Γεμάτος ιντριγκαδόρικες ιστορίες κατασκοπίας, ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζει να προμηθεύει τη μεγάλη οθόνη με αγωνιώδη θρίλερ, τα οποία –σχεδόν όλα πια (η κληρονομιά του Τζον Λε Καρέ)– περιγράφουν τις περιπέτειες των ηρώων τους με νοσταλγική πικρία.

Όλοι τους παρουσιάζονται ως αναλώσιμα πιόνια σε παιχνίδια απρόσωπης εξουσίας, ένα ιδεολογικό μοτίβο από το οποίο δεν απομακρύνεται κι αυτός ο «Κατάσκοπος…», βασισμένος στην υπόθεση Όλεγκ Πενκόφσκι. Ενός σοβιετικού συνταγματάρχη, ο οποίος το 1960, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, αποφασίζει να αποκαλύψει άκρως απόρρητες πληροφορίες στη Δύση, φοβούμενος μια παγκόσμια πυρηνική σύρραξη. Για να κρατήσουν το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό χωρίς να εγείρουν υποψίες, η βρετανική ΜΙ6 και η CIA στρατολογούν τον επιχειρηματία Γκρέβιλ Γουίν ως «μεταφορέα» των πολύτιμων μηνυμάτων.

Τα πραγματικά περιστατικά ζωντανεύουν ψυχρά κι απρόσωπα, θυσιάζοντας τη μυθοπλαστική ένταση για χάρη ενός αδιάφορου ιστορικού ρεαλισμού. Καλοστημένη παραγωγή, στιβαρό καστ, αλλά ο Ντόμινικ Κουκ («Ανεκπλήρωτος Γάμος») μένει αναποφάσιστος για το απαραίτητο βήμα που θα έπρεπε να κάνει είτε προς το αγωνιώδες θρίλερ είτε προς το ψυχολογικό/πολιτικό δράμα.

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

 

Μια Φορά κι Έναν Καιρό

Το πρωτότυπο σενάριο της Μαρίσα Κέιτ Γκούντχιλ μας μεταφέρει στη βικτοριανή Αγγλία, προσπαθώντας να συνδυάσει δύο κλασικά παιδικά αναγνώσματα, τον «Πίτερ Παν» και την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», μέσα από την ιστορία μιας… τραγικής απώλειας: μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού τους, ο Πίτερ και η οχτάχρονη Άλις προσπαθούν να παρηγορήσουν με κάθε τρόπο τους γονείς τους.

Οι οικογενειακές σχέσεις θα διαταραχθούν και επώδυνα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια σε έναν αδέξιο συνδυασμό στοιχείων φαντασίας, μοντέρνων ιδεών (το πολυφυλετικό καστ) κι αφελούς διδακτισμού. Χωρίς αφηγηματική πυξίδα, η ταινία πατάει με το ένα πόδι στον Ντίκενς και με το άλλο στο παραμύθι, μπερδεμένη ανάμεσα σε αχρείαστες υποπλοκές, ασχεδίαστους χαρακτήρες και υπερβολικά σκοτεινούς τόνους για το ανήλικο κοινό.

Μ. Βρετανία. 2020. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

 

Το πρόγραμμα:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU