Ηράκλειο Αττικής – εκλογές: Η μάχη των «2» και ο αγώνας των «6»

Στο Ηράκλειο Αττικής, όπως όλα δείχνουν, η μάχη για το ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος θα δοθεί ανάμεσα στον νυν Δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Παπαδημητρίου.

Όπως στη Νέα Ιωνία, έτσι και εδώ, στο Ηράκλειο Αττικής, ο ρόλος των πολιτικών χώρων είναι αρκετά «θολός» με στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να συμμετέχουν σε διαφορετικούς συνδυασμούς.

Εξαιρέσεις αποτελούν, η Λαϊκή Συσπείρωση που έχει την ξεκάθαρη στήριξη του ΚΚΕ, καθώς η «Κόκκινη Ρωγμή», που κινείται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ας δούμε ποιοι συμμετέχουν στις εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη – Νίκος Μπάμπαλος

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος ήταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στις δημαρχιακές θητείες του Γιώργου Μαστοράκου, ενώ το 2006 κατέβηκε για πρώτη φορά αυτόνομα με τον δικό του συνδυασμό, για να θα έρθει τρίτος με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 13,86%.

Το 2010 βρίσκεται ένα βήμα πριν τον 2ο γύρο, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Ωστόσο το 2014 αφενός συμμετέχει στον 2ο γύρο, αφετέρου κερδίζει και τις εκλογές επικρατώντας του Παντελή Βλασσόπουλου και ξεκινά την δημαρχιακή του θητεία. Θα επανεκλεγεί άνετα το 2019.

Το ψηφοδέλτιο του έχει μια ιδιαίτερη πολυσυλλεκτικότητα, αφού, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν υποψήφιοι από τους τρεις μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

 

Ηράκλειο Πολιτών – Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Παπαδημητρίου εκλέγεται πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2006 με Δήμαρχο τον Σταύρο Γεωργόπουλο, διατελεί αντιδήμαρχος την περίοδο 2006 – 2010, ενώ επανεκλέγεται το 2010.

Το 2014 εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Παντελή Βλασσόπουλου, ενώ στη συνέχεια ιδρύει την δική του παράταξη και συμμετέχει στις εκλογές του 2019 ως υποψήφιος Δήμαρχος, όπου αντιμετωπίζει στον 2ο γύρο τον Νίκο Μπάμπαλο.

Σήμερα, σαφώς αρκετά πιο ενισχυμένος, αφού μεταξύ άλλων συμμετέχει στον συνδυασμό του ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος. Και το ψηφοδέλτιο Παπαδημητρίου έχει μια πολυσυλλεκτικότητα και εκτείνεται από τον χώρο της ΝΔ μέχρι και την κεντροαριστερά.

 

Πνοή Συνεργασία – Κυριάκος Κουτρούλης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κυριάκος Κουτρούλης εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Μαστοράκου το 2002, ενώ διατελεί μεταξύ άλλων και αντιδήμαρχος. Επανεκλέγεται το 2006, ενώ το 2010 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Νώντα Σπυρόπουλου.

Στην πορεία ανεξαρτητοποιείται και το 2014 συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος, όπου έρχεται τέταρτος με ποσοστό 8,45%. Το 2019 βελτιώνει τα ποσοστά του και λαμβάνει και πάλι την τέταρτη θέση με 9,07%.

Έχει διαχρονικά το δικό του κοινό στο Ηράκλειο, ενώ στο ψηφοδέλτιο του αυτήν τη φορά συμμετέχουν και κάποιοι υποψήφιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξη που στήριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2019.

 

Λαϊκή Συσπείρωση – Κέλλυ Παπαϊωάννου

Η υποψήφια Δήμαρχος Κέλλυ Παπαϊωάννου συμμετέχει για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του Ηρακλείου Αττικής. Είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, μέλος της Επιτροπής Παιδείας του ΤΕΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές 6,02% και στην παράταξη είναι σίγουροι ότι τα ποσοστά τους στις εκλογές του Οκτωβρίου θα ενισχυθούν σημαντικά.

 

«Κόκκινη Ρωγμή» – Γιώργος Ράγκος

Η «Κόκκινη Ρωγμή» κινείται κυρίως στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συμμετέχει για δεύτερη φορά στις εκλογές, με στόχο να εκπροσωπηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το 2019 είχε λάβει 1,54% και επικεφαλής της είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Ράγκος.

 

«Ηράκλειο Αλλιώς» – Νίκος Μπαρμπούνης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Μπαρμπούνης θα εκλεγεί πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Μπάμπαλου το 2014, ενώ μεταξύ άλλων θα διατελέσει αντιδήμαρχος.

Θα επανεκλεγεί το 2019, ωστόσο σύντομα θα ανεξαρτητοποιηθεί. Κινείται στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βριλησσίων.

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα/περιοδικό “ΨηφίΖΩ” που διανέμεται δωρεάν στο Ηράκλειο Αττικής και τη Νέα Ιωνία

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU