Την Κάρπαθο την είχα βάλει στο “στόχαστρο” για να πάω, αμέσως μετά την πανδημία. Μία καλή φίλη, που της αρέσει η φύση, μου είχε πει για την – και όχι για τον- Όλυμπο, έναν μοναδικό οικισμό στα βόρεια του νησιού.
«Όχι ότι είναι αφιλόξενοι οι άνθρωποι εκεί, το αντίθετο, αλλά είναι αρκετά κλειστή κοινότητά», μου είχε πει χαρακτηριστικά χαμογελώντας. Λογικό ακούγεται. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η Όλυμπος ήταν οδικά αποκλεισμένη. Το 1980 ήρθε ο δύσβατος χωματόδρομος και μόλις μετά το 2010, κάπου το 2014, η άσφαλτος!
Με αφορμή λοιπόν την Όλυμπο, βρέθηκα στο νησί, Αύγουστο μήνα του 2025. Χωρίς να θέλω να αδικήσω τα υπόλοιπα μέρη του νησιού, επικέντρωσα στον συγκεκριμένο οικισμό.
Πραγματικά λοιπόν, μοναδική η Όλυμπος – με όλη τη σημασία της λέξης. Ορεινή, με την πλευρά που κοιτάει στη θάλασσα να σου κόβει την ανάσα. Ωστόσο, και η “εσωτερική” πλευρά, πανέμορφή και αυτή.
Η Όλυμπος ουσιαστικά είναι ένας οικισμός – λαογραφικό μουσείο. Δεν θα σας γράψω, που να πάτε τι να δείτε, μπείτε στο κεντρικό σοκάκι της με τα πόδια και γυρίστε την όλη, πάνω κάτω, δεξιά και αριστερά. Άνθρωποι ευγενικοί στα είδη δώρων, δίνουν ένα γλυκό φολκλόρ χρώμα.


Θα έχω να θυμάμαι βέβαια πως όποτε κατέβαινα στο νότιο κομμάτι του νησιού με το αυτοκίνητο, άλλες πέτρες έβλεπα στην άκρη του δρόμου σε αρκετά σημεία στην άγριας ομορφιάς διαδρομή προς το νότο και άλλες όταν γύριζα προς τον βορρά! Προφανώς τα συνεργεία του Δήμου Καρπάθου έχουν διαρκώς τα μάτια τους δεκατέσσερα στη συντήρηση του δρόμου…
Το απόλυτο για την Όλυμπο, θα είναι να καταφέρετε να μείνετε σε κατάλυμα, το οποίο θα έχει ένα μπαλκονάκι που θα κοιτάει στα θάλασσα και να έχει ταυτόχρονα και μία κάλυψη για τον ήλιο. Θα μπορέσετε να ξοδέψετε δεκάδες ώρες σε αυτό το μπαλκόνι, χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα άλλο. Από το πρωί, μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Εμείς μείναμε στο καταπληκτικό Olympos Archipelagos, όλα ήταν υπέροχα, ειδικά οι ιδιοκτήτες, απλά αν είναι διαθέσιμο, να ζητήσετε διαμέρισμα που για κάποιες ώρες να το πιάνει σκιά.
Όχι ότι θα περάσετε άσχημα σε άλλη διαμέρισμα, απλά έτσι, για την.. πολυτέλεια.
Παραλίες
Οι άνθρωποι της Καρπάθου, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ιδιότητα των επαγγελματιών των Δωδεκανησιακού τουρισμού (με ότι σημαίνει αυτό, αν είσαι π.χ. από την Ρόδο ή την Κω) και στην ιδιότητα των εκπροσώπων ενός νησιού, που αναπτύχθηκε τουριστικά, από τα τελευταία στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα.
Αυτό επηρεάζει τις γνωστές και πράγματι πανέμορφες παραλίες του νησιού στα ανατολικά, που βρίσκονται σε όλους σχεδόν τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και στις οποίες προσωπικά δεν… κάθισα, παρά μόνο επισκέφθηκα για να δω: Αχάτα, Κυρά Παναγιά, Άπελλα (η καλύτερη).
Όλες πολύ όμορφες, όλες με ενοικιαζόμενες ομπρέλες, προσωπικά όμως δεν πήγα στην Κάρπαθο για να νοικιάσω και να κάτσω σε ομπρέλες. Και φυσικά ναι, υπάρχει και ένα κομμάτι όπου μπορούσες να βάλεις την ομπρέλα σου, κάτι που ενδεχομένως να αξίζει μέχρι και τον Ιούνιο, ωστόσο Ιούλιο με Αύγουστο με τόσο κόσμο, προσωπικά δεν θα πάρω, ευχαριστώ.
Οπότε παραλία που; Με παράγοντα πάντα τον καιρό, εξερευνήστε τους κόλπους στα δυτικά. Ναι, μπορεί κάποιες μέρες να πιάνει γερό αέρα, ωστόσο στις υπόλοιπες μέρες θα αποζημιωθείτε.
Βόρεια της περιοχής του Φραγκολιμιώνα, θα βρείτε παραδεισένια κομμάτια, όπου θα είστε εσείς και η φύση με τον γυμνισμό να είναι στις επιλογές σας.
Μία ακόμη στοχευμένη εξαιρετική επιλογή αν είστε των θαλάσσιων σπορ: Στο κομμάτι που βρίσκεται από την παραλία Χρήστου Πηγάδι και προς τα κάτω, θα βρείτε τον παράδεισό σας: Οι τουρίστες από το εξωτερικό το έχουν ανακαλύψει και η διασκέδαση στον τομέα των θαλάσσιων σπορ είναι σε άλλο επίπεδο.
Το Anemos Karpathos στην περιοχή είναι μια εξαιρετική επιχείρηση εστίασης, με καταπληκτικές επιλογές στην κουζίνα του. Είτε για να κάτσετε, είτε για να παραγγείλετε και να πάρετε το φαγητό σας μαζί στις γύρω παραλίες (όπως κάναμε εμείς).

Πολύ όμορφη και η παραλία Μιχαλιού από τη δυτική πλευρά της περιοχής, με τα κολλημένα βότσαλα στα βράχια.

Ξαναγυρνάμε στην περιοχή της Ολύμπου και στον κοντινό οικισμό με λιμάνι, στο Διαφάνι. Από εκεί θα πάρετε καΐκια για τις ημερήσιες εκδρομές στο νησί που βρίσκεται βόρεια, τη Σαρία. Την ιστορία θα σας την πουν οι καπετάνιοι – εμείς επιλέξαμε τον Μανώλη. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι, κάντε την έρευνα σας.
Θα κάνετε μπάνιο σε υπέροχους κόλπους. Εάν δεν είστε πολύ κλειστοφοβικοί, να μπείτε και να βγείτε από την πανέμορφη μικρή σπηλιά στην παραλία Παλάτια. Οι καπετάνιοι θα ψήσουν για εσάς και θα φάτε σε μια από τις στάσεις που θα κάνουν.
Περπατώντας
Δεν είμαι των περιπατητικών διαδρομών, εάν όμως είστε εσείς για επιλογές βόρεια της Ολύμπου, ακολουθούν σημειώσεις από εξειδικευμένους οδηγούς:
Η βόρεια Κάρπαθος, και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω και βόρεια της Ολύμπου, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πεζοπορικούς παραδείσους στην Ελλάδα, καθώς συνδυάζει ένα ανέγγιχτο φυσικό τοπίο (προστατευόμενο από το δίκτυο Natura 2000) με αρχαία μονοπάτια και σπουδαίο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Οι σημαντικότερες περιπατητικές διαδρομές με έντονο αρχαίο και ιστορικό ενδιαφέρον βόρεια της Ολύμπου είναι οι εξής:
- Αυλώνα – Αρχαία Βρουκούντα (Βρυκούς) Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον: Πρόκειται για την πιο εμβληματική διαδρομή της περιοχής. Καταλήγει στο βόρειο ακρωτήριο, εκεί όπου άκμασε η Βρυκούς (ή Βρουκούντα), μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη της Καρπάθου (με μέγιστη ακμή τον 4ο και 3ο αι. π.Χ., αν και κατοικούνταν από τη μινωική εποχή). Στον χώρο θα συναντήσετε λαξευμένους στο βράχο αρχαίους τάφους, ερείπια οχυρώσεων και τειχών, καθώς και το μοναδικό υπόσκαφο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μέσα σε σπηλιά, το οποίο κρύβει μια βαθιά μυστικιστική ατμόσφαιρα. Η Διαδρομή: Ξεκινά από τον παραδοσιακό αγροτικό οικισμό της Αυλώνας. Το μονοπάτι είναι ουσιαστικά μια λιθόστρωτη «λεωφόρος» (καλντερίμι) ηλικίας άνω των 2.000 ετών, την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι πιστοί για το μεγάλο πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη. Διάρκεια / Δυσκολία: Περίπου 1,5 ώρα (γύρω στα 4 χλμ.) / Μέτρια δυσκολία (κυρίως κατηφορική προς τη θάλασσα).
- Αυλώνα – Τρίστομο Αρχαιολογικό & Ιστορικό Ενδιαφέρον: Το Τρίστομο είναι ένα απίστευτης ομορφιάς φυσικό λιμάνι (φιόρδ) στο βορειότερο άκρο του νησιού. Στη διαδρομή περνά κανείς από αρχαίες και βυζαντινές αγροτικές εγκαταστάσεις, παλιούς στάβλους, αλώνια και ξερολιθιές, ενώ κοντά στον βάλτο συναντάται και αρχαίος θολωτός τάφος. Η Διαδρομή: Θεωρείται από τα ομορφότερα και πιο αυθεντικά μονοπάτια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο με άριστα διατηρημένο καλντερίμι. Η θέα προς το φιόρδ από τις απότομες στροφές («ανεΐριες») είναι καθηλωτική. Διάρκεια / Δυσκολία: Περίπου 3 ώρες (σχεδόν 13 χλμ. αν γίνει ολόκληρο) / Σχετικά δύσκολη και απαιτητική λόγω μήκους.
- Νησί Σαρία: Παλάτια – Άργος – Άγιος Ζαχαρίας Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον: Η Σαρία είναι το ακατοίκητο νησάκι ακριβώς βόρεια της Καρπάθου, προσβάσιμο με καϊκάκι από το Διαφάνι. Εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Νίσυρος. Στην τοποθεσία Παλάτια σώζονται εντυπωσιακά ερείπια ενός παλαιού βυζαντινού/μεσαιωνικού οικισμού με χαρακτηριστικά θολωτά κτίσματα (τα οποία η παράδοση συνδέει και με ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών). Ανεβαίνοντας προς τον αγροτικό οικισμό Άργος, θα βρείτε αρχαία κατάλοιπα και παλιές πέτρινες αγροικίες. Η Διαδρομή: Ξεκινά από την παραλία των Παλατίων, διασχίζει το εντυπωσιακό φαράγγι της Σαρίας, περνά από το Άργος και καταλήγει στο ξωκλήσι του Αγίου Ζαχαρία με πανοραμική θέα. Διάρκεια / Δυσκολία: Περίπου 3,5 με 4 ώρες / Απαιτητική-Δύσκολη διαδρομή (κυκλική).
- Όλυμπος – Τοποθεσία Πέι (Κυκλική διαδρομή) Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον: Μια πιο σύντομη αλλά εξαιρετική διαδρομή που κινείται νότια/νοτιοδυτικά της Ολύμπου, περνώντας από τον κόλπο του Ευγώνυμου και το εκκλησάκι της Αγίας Μονής, όπου υπάρχουν ορατές βυζαντινές αρχαιότητες και ερείπια παλαιότερων κτισμάτων. Η Διαδρομή: Περπατά σε τμήμα του παλιού κεντρικού καλντεριμιού που ένωνε τη βόρεια με τη νότια Κάρπαθο, προσφέροντας μοναδική θέα στις εντυπωσιακές αναβαθμίδες (πεζούλες) του Αποσκίνου. Διάρκεια / Δυσκολία: Περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά (6,7 χλμ.) / Μέτριας δυσκολίας. Χρήσιμες Συμβουλές για την Πεζοπορία στη Βόρεια Κάρπαθο: Νερό & Σκίαση: Το τοπίο στα βόρεια είναι σε πολλά σημεία ξερό, βραχώδες και εκτεθειμένο στον ήλιο. Η ύπαρξη πόσιμου νερού είναι σπάνια, οπότε η μεταφορά επαρκούς ποσότητας νερού και η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητα.
Σήμανση: Τα μονοπάτια της βόρειας Καρπάθου είναι γενικά καλά χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα (κόκκινα/μπλε σημάδια ή πινακίδες), ωστόσο ένας offline χάρτης στο κινητό (π.χ. Wikiloc) βοηθάει πάντα.
Συνδυασμοί: Πολλές από τις διαδρομές (όπως της Βρουκούντας ή της Σαρίας) καταλήγουν σε υπέροχες, απομονωμένες παραλίες, οπότε ο συνδυασμός πεζοπορίας και εξερεύνησης με μάσκα (snorkeling) στον αρχαίο βυθό της Βρουκούντας είναι μοναδική εμπειρία.
Φαγητό
Το γράφω και πάλι. Αναφέρω πάντα που φάγαμε εμείς καλά. Αυτό. Πέρα λοιπόν από το Anemos Karpathos που ανέφερα νωρίτερα, φάγαμε εξαιρετικά στην Όλυμπο στις ταβέρνες/εστιατόρια Μύλος (Μήλος την λέει το google map προφανώς… λάθος), Blue Garden με τον υπέροχο ιδιοκτήτη, Parthenon με την γλυκύτατη ταράτσα και Edem Garden με το ζεστό προσωπικό, ενώ εκτός της Ολύμπου, στην Ευδοξία Ταβέρνα κοντά στις Πύλες και στην παραλία Άδεια, όπου είναι μια εξαιρετική επιλογή.










Νομίζω θα ξαναπάω. Με τον ίδιο τρόπο που πήγα και το 2025. Με την καμπίνα μου, στο καράβι, σε ένα ταξίδι που διασχίζει το Αιγαίο.

















