Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έκοψε την πίτα του με… εξάψαλμο Χριστοδούλου προς την κυβέρνηση – φωτορεπορτάζ

Την τελευταία του πίτα ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έκοψε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας – το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

 

Τελευταία του, «ελέω Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδ. Λιβάνιου» όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.», καθώς ως γνωστόν η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να εξαιρεθεί το κέντρο από την κατάργηση όλων των νομικών προσώπων των δήμων.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του τέως Αντιπροέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Μάκη Λυκούδη και στη συνέχεια η παραδοσιακή χορωδία του του Ο.Π.Α.Ν., επίσης καταργημένου Ν.Π.Δ.Δ., υπό την διεύθυνση του μαέστρου Βαγ. Σαραντίδη έψαλε κάλαντα και τραγούδια για τη νέα χρονιά.

Ο τέως Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου ανέφερε το ιστορικό της κατάργησης της αυτονομίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, έκανε αναφορά στις δράσεις του Κέντρου για το έτος 2023 και έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό των δράσεων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. από την ίδρυσή του το 2003 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για το γεγονός της κατάργησης της αυτονομίας του κέντρου.

 

Όπως είπε μεταξύ άλλων «σήμερα είναι μια παράξενη μέρα για μας. Εδώ και πολλά χρόνια η τελετή κοπής της πίτας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ήταν μια μέρα γιορτής. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Αναρωτιόμαστε τι είμαστε πλέον.

 

Κέντρο Πολιτισμού με αυτονομία και Διοικητικό Συμβούλιο ή μία απρόσωπη υπηρεσία του δήμου; Δυστυχώς εν μέσω δημοτικών εκλογών η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεοδ. Λιβάνιου θέλησε να αφανίσει με ένα νόμο και μία υπουργική απόφαση που ακολούθησε, όλα αυτά που οικοδομούμε εδώ και 20 χρόνια.

 

 Θέλησε λέει, να βάλει τάξη στα οικονομικά των δήμων  και με ένα νόμο-παρωδία εξαφάνισε μεταξύ άλλων τα τέσσερα κέντρα Μικρασιατικού Πολιτισμού που υπήρχαν στην Ελλάδα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο σταθμό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

 

Η ντροπή θα ντρέπεται κύριε Υπουργέ και η ιστορία θα γράψει πολλά για αυτό το ανοσιούργημά σας. Θα λάβετε τον τίτλο που θα σας αξίζει αν και προέρχεστε από μία εργατούπολη και προσφυγούπολη.

 

Στην πόλη μας που συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της, έμελλε αυτό που ξεκίνησε ο τότε δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους το 2003 και αγκάλιασαν δεκάδες εθελοντές με την εργασία τους ή την δωρεά διάθεση κειμηλίων, να τείνει να χαθεί  από μια άστοχη και αψυχολόγητη ενέργειά σας.

 

Νομίζετε ότι επειδή είστε υπουργός, κ. Λιβάνιε,  μπορείτε να παίζετε με την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας;  Νομίζετε ότι επειδή παίρνετε κάποιες οδηγίες από τους “εκλεκτούς” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιους συνεργάτες σας, μπορείτε να εξαφανίζετε  μόχθους και δράσεις δεκαετιών ανθρώπων του Πολιτισμού;

 

Είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν διαβάσατε ΟΛΗ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ν. Ιωνίας, που ζητούσε την εξαίρεση από το Ν. 5056/2023 του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και την ενσωμάτωσή του στο Δήμο Ν. Ιωνίας, αφού υπήρχε πλήρης και λεπτομερής τεκμηρίωση!

 

Τι σας πείραζε κ. Υπουργέ η λειτουργία ενός Μικρασιατικού Κέντρου στη Ν. Ιωνία και άλλων τριών σε όλη την Ελλάδα (τις κατ’ εξοχή  προσφυγικές συνοικίες του 1923)  που αποτελούν κυψέλες Μικρασιατικού Πολιτισμού; Έτσι τιμάτε τη μνήμη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και των απογόνων τους που παλεύουν 100 χρόνια τώρα να βρουν τη δική τους στέγη, το δικό τους Μουσείο; Ένα Μουσείο που έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση και χρόνια τώρα κωλυσιεργεί;

 

Αλλά εμείς θα προχωρήσουμε. Πιστεύουμε πως η νέα δημοτική αρχή με τον νέο δήμαρχο Παν. Μανούρη και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γυρίσει σελίδα στο παρελθόν και να κοιτάξει το μέλλον. Να συστήσει ένα νέο νομικό πρόσωπο που θα συμπεριλάβει όλες τις δράσεις που σήμερα δημιουργούμε μέσω του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού.

 

Ας δούμε όμως  τι πετύχαμε συγκεντρωτικά αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας:

Ίδρυσε και λειτουργεί Μουσεία ενθυμημάτων των Αλησμόνητων Πατρίδων (Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο). Στα εν λόγω μουσεία έσπευσαν να προσφέρουν αξιόλογα μουσειακά είδη εκατοντάδες κάτοικοι και αρκετοί φορείς (υπερβαίνουν τα 1.500 τα εκθέματα).

 

Ίδρυσε και λειτουργεί Μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας.  Στο εν λόγω Μουσείο η ανταπόκριση των υφαντουργών, βιομηχάνων, βιοτεχνών αλλά και των απλών πολιτών που διέθεσαν αντικείμενα αξίας και ιστορικής αλλά και υλικής υπήρξε συγκινητική (ξύλινοι και σιδερένιοι αργαλειοί), αργαλειοί χαλιού-που κηρύχθηκαν εν συνεχεία από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα κινητά νεότερα μνημεία. Η επισκεψιμότητα των εν λόγω μουσείων ξεπερνά τους 2.000 επισκέπτες ετησίως με παράλληλες ξεναγήσεις.

 

Ίδρυσε το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, με σημαντικό αρχειακό υλικό.

 

Οργάνωσε δέκα (10) Συμπόσια, και πολλές Ημερίδες με θέματα που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των πατρίδων της Ανατολής διαχρονικά, αλλά και της Ιστορίας της Ν. Ιωνίας, Tα συμπόσια είχαν διάρκεια τριών (3) ημερών και πέραν των κατοίκων της Ν. Ιωνίας, τα παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα. Αναφέρουμε στο 3ο Συμπόσιο την παρουσία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο 8ο Συμπόσιο του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, στο 10ο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2022, με θέμα «Από τη Συνθήκη των Σεβρών, στη Συνθήκη της Λωζάνης» την έναρξη των εργασιών του πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατ. Σακελλαροπούλου. Επίσης σε κάθε συμπόσιο καλούνται και απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Στη εικοσαετή λειτουργία του έχει οργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις με θεματολογία, την Βιομηχανία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την Μουσική, την Λογοτεχνία, την Ποίηση, τους Χορούς, την Μαγειρική κ.α.

 

Το 2017 πραγματοποίησε ημερίδα με την Μητρόπολη Ν.Ι.Φ.Η.Χ.  με θέμα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μ. Ασία» και την έναρξή της κήρυξε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 

 Ίδρυσε και λειτουργεί Ειδική Βιβλιοθήκη με εκδόσεις αναφερόμενες στο Μικρασιατικό πολιτισμό, για μαθητές, φοιτητές και ερευνητές.

 

Εξέδωσε πέραν των δέκα (10) τόμων των Πρακτικών των Συμποσίων, άλλες 17 εκδόσεις βιβλίων με περιεχόμενο σχετικό με τη Μ. Ασία και τη Ν. Ιωνία, και επίσης εξέδωσε 24 τεύχη περιοδικών με τίτλο «ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.» τα οποία περιέχουν άρθρα και τις εκδηλώσεις του Κέντρου μας.

 

Οργάνωσε (5) επιμορφωτικά μαθήματα για μαθητές διάρκειας 15-20 ημερών το καθένα, με ειδικούς επιστήμονες, και πάντοτε με αντικείμενα που περιέχονται στους σκοπούς του Κέντρου. Σημειώνεται ότι τα μαθήματα αυτά τα παρακολούθησαν 3.000 περίπου μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί σχολείων όχι μόνο της Ν. Ιωνίας, αλλά και των γειτονικών δήμων και δήμων της Αττικής.

Οργάνωσε τη συλλογή υλικού μέσω συνεντεύξεων ηλικιωμένων ανθρώπων προσφυγικής κυρίως καταγωγής για τη ζωή στις πατρίδες της Ανατολής αλλά και στα πρώτα χρόνια της ζωής στη Ν. Ιωνία. Οι συνεντεύξεις αυτές υπερβαίνουν τις 40 και είναι μοναδικές και πολύτιμες ως πρωτογενείς μαρτυρίες.

 

Συμμετείχε σε εκθέσεις που οργάνωσαν:

– το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (2008)

– η Νομαρχία Αθηνών (2010) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός,

– το Μουσείο Μπενάκη (2022) και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου προσέφερε δεκάδες εκθέματα, στα εγκαίνια της οποίας παρέστησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατ. Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης,

– το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, στο εκθετήριό της στη Βασ. Σοφίας και στο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν).

– Η Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

 

Οργάνωσε εκθέσεις Φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με 150 φωτογραφίες από την περίοδο 1919-1922 που εκτέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο «Παναιτώλιο» Ν. Ιωνίας, στην Μυτιλήνη (Ν. Λέσβου), στα Γιαννιτσά (Ν. Πέλλας), στο Αργοστόλι (Ν. Κεφαλληνίας), στην Αλεξανδρούπολη (Ν. Έβρου) και ακόμα στο μακρινό Ρίο Ντι Τζανέϊρο (Αργεντινή).

 

Παρείχε υλικό σε πολλά σχολεία της Αττικής  για την διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων συνυφασμένων με την Μικρασία, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στη μητέρα πατρίδα.

 

Τα στελέχη του έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες ντοκιμαντέρ και ραδιοφωνικές εκπομπές ιστορικού περιεχομένου σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή και την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

 

Τα μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έχουν επισκεφθεί μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων και οι πρώην Πρωθυπουργοί: Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας.

 

 Έχει προκηρύξει 6 Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με θέματα που αφορούν τις Αλησμόνητες Πατρίδες και έχει προβεί στην βράβευση των διακριθέντων με την έκδοση των έργων τους.

 

Τελειώνοντας  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη των Διοικ. Συμβουλίων για τη μεγάλη συνεισφορά τους στην 20ετή πορεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

 

Και για να μην πολυλογώ, ας ανατρέξουμε να δούμε τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε το 2023 που κύριο άξονά τους είχαν τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής από την θεμελίωση του συνοικισμού Ιωνία. Της μετέπειτα Ν. Ιωνίας μας. Της πόλης της καρδιάς μας!

 

            Ακολούθησε η επίδοση από τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Παν. Μανούρη τιμητικής πλακέτας στην κ. Φλώρα Θεοδωράκη για την δωρεά της προς το Μουσείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. σημαντικών αντικειμένων (λόγω απουσίας της, την πλακέτα παρέλαβε η δημοτική σύμβουλος κ. Γκέλυ Σακκαλόγλου), ενώ επιδόθηκε και έπαινος από τον τέως Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Χριστοδούλου στην συγγραφέα κ. Ειρήνη Βεκρή, για την συγγραφή του μυθι-στορήματος «Ρυζόπιτα» στο πλαίσιο του 6ου διαγωνισμού μυθιστορήματος με αφορμή την Επέτειο 100 ετών από την ίδρυση της πόλης της Ν. Ιωνίας.

 

Ακολούθησε η ευλογία της βασιλόπιτας από τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος π. Επιφάνιο Αρβανίτη, που εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τους Πανοσιολογιότατους αρχιμανδρίτες Βασίλειο Παλιούρα και Χρυσόστομο Πρασσά, με τον π. Επιφάνιο να εύχεται εκ βάθους καρδίας προς όλους και όλες: «Χρόνια πολλά, με τη χάρη και τον φωτισμό του Θεού ο νέος χρόνος να φέρει περισσότερη αγάπη, ειρήνη και προκοπή στον τόπο μας και στον σύμπαντα κόσμο», κόβοντας το πρώτο κομμάτι προς τιμή του Ιησού Χριστού.

 

Στη συνέχεια στο βήμα ανήλθαν και έκοψαν κομμάτια βασιλόπιτας  εξαίροντας το δημιουργικό έργο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η εκπρόσωπος της παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», κ. Ξένια Κάκου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Χρήστος Κανλής, ο τέως Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου και ο τέως Αντιπρόεδρός του κ. Μάκης Λυκούδης.

 

Εκτός των προαναφερθέντων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, Σωτήριος Σκευοφύλακας, Νίκος Δακουτρός, Γιώργος Στέφας και Αναστασία Κλάρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» κ.κ. Στέργιος Κοντοστέργιος, Έρρικα Βλαχαντώνη, Νικόλαος Αργυρόπουλος,  Αλέξανδρος Τερζάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ.κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος και Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, η Πρόεδρος των Μικρασιατών Σάμου κ. Άννα Ψαρρά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας κ. Φώτης Καραλής, καθώς και  Πρόεδροι και μέλη Πολιτιστικών, Μικρασιατικών και Αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU