Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία για την υγεία

Η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή μας εκπέμπει SOS!

Επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας του λαού

Δευτέρα 19 Φλεβάρη, 7:00 μ.μ. στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Π. Ιωακείμ 4, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)

Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας

Το ΚΚΕ καλεί όλο το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή μας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την ανοχή των δημοτικών αρχών, τα δημόσια νοσοκομεία και η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχουν οδηγηθεί σε πλήρη υποβάθμιση με πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία του λαού.

  • Το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους όλης της γύρω περιοχής, παραμένει υποστελεχωμένο με μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
  • Το Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας απειλείται εδώ και χρόνια με έξωση από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και από μήνα σε μήνα αναμένεται η δικαστική απόφαση. Βρισκόμαστε μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να κλείσει το Κέντρο Υγείας και η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύση.
  • Προπομπός του κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Ν. Ιωνίας ήταν η απαράδεκτη απόφαση να μεταφερθεί το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από τη Ν. Ιωνία στην Αγ. Παρασκευή, εξέλιξη που προσθέτει τεράστια ταλαιπωρία ιδιαίτερα σε βαριά ασθενείς και ηλικιωμένους της ευρύτερης περιοχής.
  • Στο Κέντρο Υγείας Ν. Φιλαδέλφειας λείπουν κρίσιμες ειδικότητες. Για παράδειγμα από τον Δεκέμβρη δεν υπάρχει καρδιολόγος. Στις 2 Τ.ΟΜ.Υ της Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας δεν υπάρχει καν παιδίατρος.
  • Στο Κέντρο Υγείας Γαλατσίου λείπουν εντελώς βασικές ειδικότητες όπως παθολόγος, καρδιολόγος και πολλές άλλες ενώ για ειδικότητες που υπάρχουν δεν υπάρχει ο εξοπλισμός για τις εξετάσεις. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει ακτινολογικό, το ασανσέρ μένει εκτός λειτουργίας για πολλούς μήνες και το κτίριο είναι παρατημένο.
  • Ολόκληροι δήμοι με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους όπως το Ηράκλειο και η Μεταμόρφωση, εξυπηρετούνται από μικρά Τοπικά Ιατρεία τα οποία είναι εντελώς υποστελεχωμένα και υπολειτουργούν.
  • Ολόκληρος ο δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης δεν έχει ούτε μια (!) δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν πρόκειται απλά για αδιαφορία αλλά για συνειδητή πολιτική υποβάθμισης προς όφελος των κερδών  των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ απαξιώνονται συνεχώς οι δημόσιες δομές, έχουν ξεφυτρώσει στην περιοχή μας πάνω από 40 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι να βάζει ο λαός βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνει εξετάσεις και θεραπείες σε ιδιωτικά διαγνωστικά και κλινικές αφού η αναμονή για ραντεβού στις δημόσιες δομές είναι για μετά από μήνες. Ταυτόχρονα οι υγειονομικοί κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την εξουθένωση, τους χαμηλούς μισθούς, την αβεβαιότητα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ περάσαμε μια πανδημία στην οποία αποδείχτηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Υγεία δεν πρέπει να λογίζεται με βάση την τσέπη του καθενός. Όπως επίσης αποδείχτηκε και ο παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού τομέα υγείας που για να ανοίξει επιπλέον κλίνες ΜΕΘ απαιτούσε (και πήρε από την κυβέρνηση) επιδότηση χιλιάδων ευρώ για κάθε κλίνη.

Σε όλα τα προηγούμενα προστίθενται συνεχώς και νέες αρνητικές εξελίξεις που μεγαλώνουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, τη λειτουργία της με βάση το πορτοφόλι. Τελευταία εξέλιξη είναι η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία που θα είναι επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους υγειονομικούς, όλο το λαό της περιοχής. Να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση.

Σας καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί:

  • Να ενισχυθεί το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
  • Να επιστρέψει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Ν. Ιωνία.
  • Να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί το φαρμακείο στην Ν. Ιωνία μαζί με το Κέντρο Υγείας που εδώ και καιρό απειλείται με έξωση. Λύση θα μπορούσε να είναι η αγορά και η διαμόρφωση κάποιου εγκαταλελειμμένου εργοστασίου από τα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή ή η εκ νέου διαμόρφωση του παλιού ΙΚΑ με την αξιοποίηση όλων των ορόφων του και του προαύλιου χώρου.
  • Να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας και του Γαλατσίου με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
  • Να δημιουργηθεί νέο Κέντρο Υγείας στη Λυκόβρυση στο χώρο που είναι ήδη χαρακτηρισμένος γι’ αυτό το σκοπό.
  • Τα Κέντρα Υγείας σε συνδυασμό με τα Τοπικά Ιατρεία της περιοχής, να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU