Νέα Ιωνία: Έκλεψαν το αμάξι σας; Μπορεί να το έκαναν με αυτόν τον τρόπο…

Και η Νέα Ιωνία ήταν μία από τις περιοχές που είχε μπει στο στόχαστρο σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα ή αφαιρούσε καταλύτες, όπως έδειξε η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την εξάρθρωση της συγκεκριμένης συμμορίας.

Η σπείρα λειτουργούσε με… παραγγελίες για κλοπή συγκεκριμένων οχημάτων και στην διαδικασία υπήρχε και το στάδιο της πλαστογράφησης των χαρακτηριστικών αριθμών του αυτοκινήτου (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λ.π.)

Σύμφωνα με την Αστυνομία λοιπόν, από τη μέχρι στιγμής έρευνα για την συγκεκριμένη σπείρα, έχουν εξιχνιαστεί 22 περιπτώσεις κλοπής και 1 απόπειρα κλοπής οχημάτων καθώς και 2 κλοπές καταλυτών οχημάτων σε Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Νέα Χαλκηδόνα, Πεύκη, Μαρούσι, Πατήσια, Λυκόβρυση, Νέα Ερυθραία, Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Παλαιό και Νέο Φάληρο, Κερατσίνι, , Αιγάλεω, Πειραιά και Νέα Σμύρνη που διαπράχθηκαν από τις αρχές τους 2022.

Οι κλοπές αφορούσαν αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση και για την εξάρθρωση της σπείρας πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που διαπράττουν διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Πως το έκαναν

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση αποκομίζοντας σημαντικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα , αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν τα αντίστοιχα οχήματα, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.

Στην συνέχεια, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό άλλα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων,

-τεχνικός εξοπλισμός κλοπών αυτοκινήτων,

-πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων,

-διαγνωστικό εγκεφάλων αυτοκινήτων,

-κινητήρας κλεμμένου αυτοκινήτου,

-ηλεκτρικός εκκενωτής (taser),

-συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM,

-2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

-διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων,

-πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων,

-βιβλίο service κλεμμένου αυτοκινήτου,

-ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB),

-ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των κλοπών,

το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ,

-10 οχήματα.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU