Ηράκλειο Αττικής – Η «Κόκκινη Ρωγμή» για τη δίκη μελών της και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Να αθωωθούν οι Άννα Αδαμίδη, Γιώργος Ράγκος

και οι υπόλοιποι αγωνιστές

Η «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο» καταγγέλλει τις πολιτικές διώξεις ενάντια στον υποψήφιο δήμαρχο και την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Ηρακλείου Αττικής, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με την «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο», Γιώργο Ράγκο και Άννα Αδαμίδη, που, μαζί με άλλους τρεις αγωνιστές και αγωνίστριες της περιοχής, δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στις 23.01.2024, επειδή τον Νοέμβριο του 2020 μοίραζαν φυλλάδια και την εφημερίδα «εργατική αλληλεγγύη», και καλούσαν στην πανεργατική απεργία και συγκέντρωση της 26.11.2020, με την κατηγορία ότι παραβίαζαν τις απαγορεύσεις για την πανδημία.

 

Το κατηγορητήριο είναι έωλο γιατί η πανεργατική απεργία και συγκέντρωση δεν είχαν απαγορευθεί. Η ποινικοποίηση της διακίνησης των ιδεών είναι απροσχημάτιστη.

 

Η δικαστική εξουσία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα αποδώσει δικαιοσύνη ή θα υπηρετήσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ΝΔ, που επανειλημμένα με πρόσχημα την πανδημία, μοίρασε λεφτά σε εργολάβους και διώξεις και πρόστιμα σε διαδηλωτές.

 

Να αθωωθούν οι διωκόμενοι, οι δίκες δεν λυγίζουν τους αγωνιστές.

 

Να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά!

Η  απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να  περάσει γιατί ανοίγει ο δρόμος για την υποβάθμιση και, στο τέλος, στην κατάργηση στο δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν παιδεία.

 

Έρχεται μετά την καταστροφική εφαρμογή της ΕΒΕ (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής), ενός «κόφτη» που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων κάθε χρόνο. Προστίθεται στις ελλείψεις σε καθηγητές, στο «ψαλίδι» στην παράλληλη στήριξη, στην τεράστια υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των σχολείων συνολικά.

 

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά. Αρκεί να θυμηθούμε την εικόνα των σχολείων του Ηρακλείου με τις πτώσεις των σοβάδων και του στεγάστρου στο 1ο Γυμνάσιο.

 

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με πολλά προβλήματα στις υποδομές και τη φοιτητική μέριμνα. Δείτε την σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΜΠ.

 

Όπως και στα σχολεία, έτσι και στα ΑΕΙ η κυβέρνηση προωθεί την «αυτονομία» των ιδρυμάτων για να καλύψουν αυτά τα κενά αναζητώντας πόρους από την αγορά. Ακολουθώντας τους όρους της αγοράς, η επιβολή διδάκτρων αργά ή γρήγορα θα αγκαλιάσει και τα δημόσια ΑΕΙ, όπως γίνεται σήμερα με τα μεταπτυχιακά.

 

Το Λύκειο θα γίνει ακόμα περισσότερο “ταξικό σουρωτήρι” και εξεταστικό κάτεργο για να πετιούνται τα παιδιά της εργατικής τάξης έξω από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση για να έχουν πελάτες τα ιδιωτικά. Αυτοί οι μαθητές δεν θα αξίζουν μια θέση στα ΑΕΙ την ώρα που άλλοι θα μπορούν πληρώνοντας να σπουδάζουν και να αποκτούν πτυχία, αποδεικνύοντας, τη σαθρότητα της ΕΒΕ αλλά και των ίδιων των εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

 

Αυτή η πολιτική αποτελεί συνέχεια του νόμου Κεραμέως και των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και καθορίζεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ διαμορφώνοντας την εκπαίδευση έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

 

Η κυβέρνηση πατάει μάλιστα στο άρθρο 28 του Συντάγματος, βάση του οποίου οι διεθνείς συμβάσεις είναι πάνω από τους νόμους κάθε χώρας, παρακάμπτοντας το άρθρο 16, που προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Για μας, η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Χαιρετίζουμε τις καταλήψεις και διαδηλώσεις του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών που αγωνίζονται για καθολική δημόσια και δωρεάν παιδεία. Καταγγέλλουμε την καταστολή των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων από τα ΜΑΤ και την αστυνομία.

 

Τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 11 και 18 του Γενάρη δείξαν την δύναμη και τη θέληση για να συνεχιστεί ο αγώνας. Με καταλήψεις διαρκείας, απεργίες, διαδηλώσεις, με πανεκπαιδευτικό μέτωπο, με έναν μεγάλο αγώνα διαρκείας που θα  συνδεθεί αγωνιστικά με όλη την εργατική τάξη  για να μπει ανάχωμα στα κυβερνητικά σχέδια.

 

Η Κόκκινη Ρωγμή θα δώσει όλες τις δυνάμεις της  για μια παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που όλα τα παιδιά θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν σε όλες τις βαθμίδες, με μόρφωση σφαιρική και ολόπλευρη και όχι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις της αγοράς, με κατεύθυνση της γνώσης και της έρευνας στην εξυπηρέτηση των αναγκών μας και της προστασίας του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Λεφτά για την Παιδεία και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.

 

Όπως κερδίσαμε το 2006 – 2007 έτσι θα κερδίσουμε και σήμερα!

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU