Κόκκινη Ρωγμή Ηρακλείου Αττικής – Ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους του Δήμου, τις πλημμύρες και τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη

Αντιπροσωπεία της «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο» συναντήθηκε, την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, με τη Μαρίζα Χριστοφίδου, υπεύθυνη του Γραφείου Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα του συγκεκριμένου τομέα καθώς και για τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων του Δήμου.

Η κα Χριστοφίδου αναφέρθηκε στη μεγάλη υποστελέχωση που υπάρχει στις υπηρεσίες του Δήμου, που, εξαιτίας των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας. Έντονες ελλείψεις παρατηρούνται στο Πράσινο και την Καθαριότητα, όπου υπάρχει και εργολαβία για την κοπή των ψηλών δέντρων, ενώ ενίσχυση και προσλήψεις απαιτούνται στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Οι λιγοστές καθαρίστριες «υπερβάλλουν εαυτόν» για να κρατούν τα σχολεία καθαρά και πολλές φορές αναγκάζονται να καλύπτουν διαφορετικές σχολικές μονάδες.

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει επίσης με τα Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία είναι ανοιχτά συγκεκριμένες ώρες και μέρες και λειτουργούν με εθελοντές! Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι ζητούν τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για να εξυπηρετούνται δωρεάν οι δημότες. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει ανοιχτή εργολαβία με ιδιώτη κτηνίατρο για όλες τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων.

Σοβαρές καθυστερήσεις υπάρχουν συνέχεια στην καταβολή των ΜΑΠ και του γάλακτος προς τους εργαζόμενους. Κατά την πάγια τακτική των Δήμων, η δημοτική αρχή της πόλης μετά από μήνες πληρώνει σε χρήμα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, τα οποία είναι απαραίτητα και κρίσιμα για το προσωπικό, ειδικά σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα.

Τέλος, πρέπει να σταθούμε και στις καταγγελίες του Συλλόγου κατά του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου και του αντιδημάρχου Ηλία Μπάρμπα για «εκφοβισμό» και «απαξιωτική συμπεριφορά» κατά των εργαζόμενων.

Ως «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο» στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου. Η δημοτική αρχή, πιστή στις κατευθύνσεις κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου, απαξιώνει τις υπηρεσίες του Δήμου, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε εξουθένωση και παραιτήσεις ή αποχωρήσεις μέσω της κινητικότητας, προχωρώντας έτσι προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών λειτουργώντας εις βάρος των δημοτών και των κατοίκων της πόλης.

Απαιτούμε:

– Μόνιμες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών. Αυξήσεις στους μισθούς.

– Καταβολή των ΜΑΠ και του γάλακτος εγκαίρως – Άμεση καταβολή όλων των εκκρεμών.

– Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου με δωρεάν εξυπηρέτηση.

– Προσλήψεις στα δημοτικά ιατρεία – Ενίσχυση της λειτουργίας τους και σύνδεση με το ΕΣΥ.

– Προσλήψεις στην υπηρεσία πρασίνου και καθαριότητας. Καμία ιδιωτικοποίηση, Καμία ΣΔΙΤ.

– Προσλήψεις γυμναστών – Ενίσχυση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

– Καμία απαξιωτική και τραμπούκικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους. Τέρμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Η δολοφονία του 36χρόνου Αντώνη, στο πλοίο Blue Horizon, της ναυτιλιακής εταιρίας Attica Group, δεν έχει μόνο φυσικούς αυτουργούς, τους αξιωματικούς και μέλη του πληρώματος, αλλά και ηθικούς και πολιτικούς αυτουργούς.

Ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί είναι η ναυτιλιακή εταιρία, το Λιμενικό και η κυβέρνηση.

Η ιδιωτικοποίηση (και) των ακτοπλοϊκών γραμμών (και) των λιμανιών, μία πολιτική με τη διαχρονική ευθύνη και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οδηγεί τις ναυτιλιακές εταιρίες να θησαυρίζουν, με τις φοροαπαλλαγές, με τα πανάκριβα εισιτήρια και τις κρατικές επιδοτήσεις, και στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν την ποιότητα και τη ασφάλεια των επιβατών σε απαρχαιωμένα βαπόρια και χωρίς την τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη.

Γι’ αυτούς που αναρωτιούνται για το που ήταν το Λιμενικό, να τους ενημερώσουμε ότι, με τις εντολές της κυβέρνησης και της Frontex, είναι “απασχολημένο” στο να πνίγει μετανάστες στη θάλασσα.

Το “μήνυμα” της κυβέρνησης και του Λιμενικού είναι ότι οι ζωές των προσφύγων, των μεταναστών, των φτωχών δεν μετράνε, περνάει και στις ναυτιλιακές εταιρίες με ότι μπορούν και αυτές να πνίγουν φτωχούς ανθρώπους στα λιμάνια.

Οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και του, υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Ιωακειμίδη όπως και τα ρεπορτάζ-ξέπλυμα των γνωστών ΜΜΕ είναι εξοργιστικά. Παρέχουν, για άλλη μια φορά την πολιτική κάλυψη στο έγκλημα, χαϊδεύουν το εφοπλιστικό κεφαλαίο  και αναπαράγουν  την μισάνθρωπη και αντικοινωνική λογική του «τι δουλειά είχε εκεί», «αν είχε πληρώσει εισιτήριο», λογική που την είδαμε και στην άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και στο φρικτό θάνατο των μεταναστών από τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Απέναντι σ’ αυτή τη μαυρίλα, οι λαϊκές  κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πειραιά, Κρήτη, Νάξο και σε άλλα λιμάνια, δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και της ρήξης με τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων, για τις ανάγκες των πολλών.

Η Κόκκινη Ρωγμή παλεύει για να είναι οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους. Απαιτούμε δημόσιες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για όλες και όλους, σε δημόσια και ασφαλή λιμάνια.

 

Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

 

Τις καταστροφικές φωτιές διαδέχτηκαν οι εικόνες πλημμύρας με νεκρούς και αγνοούμενους σε όλη την Ελλάδα. Με την πρώτη δυνατή βροχή, πλημμύρισε το Ηράκλειο και δεκάδες περιοχές στην Αττική. Κλείσανε δρόμοι, σταθμοί του Μετρό, κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

 

Κάθε χρόνο και σε κάθε εποχή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με θανάσιμους κινδύνους από τα χιόνια, τον καύσωνα, τις βροχές, τις φωτιές. Μετράμε τρομακτικές απώλειες για το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Κάθε χρόνο και σε κάθε εποχή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταστροφική αντιμετώπιση των κυβερνήσεων, των Δήμων, των Περιφερειών. Το ίδιο και τώρα.

 

Το σενάριο που θα ακολουθήσει είναι γνωστό: Η δημοτική αρχή θα δικαιολογηθεί είτε επικαλούμενη τη σφοδρότητα της καταιγίδας (την “μανία της φύσης”, λες και η φύση έχει “μανίες”) είτε το “βολικό άλλοθι” της κλιματικής αλλαγής, θα ρίξει ευθύνες στην περιφέρεια και στην κυβέρνηση. Και το ανάποδο. Η κυβέρνηση θα ρίξει ευθύνες στη Περιφέρεια και στους Δήμους και με τα μηνύματα του 112, για περιορισμό της κυκλοφορίας, στην… ατομική ευθύνη.

 

Όμως, οι ευθύνες κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής είναι συγκεκριμένες, διαχρονικές και εγκληματικές:

 

  1. Ολόκληρη η Αττική έχει δομηθεί με ένα άναρχο οικιστικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ήρθαν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων είτε με διεύρυνση των σχεδίων πόλης είτε μέσα από τους περιβαλλοκτόνους νόμους των αυθαιρέτων. Σε όλο το λεκανοπέδιο βλέπουμε περιοχές και οικισμούς που έχουν χτιστεί είτε κοντά σε ρέματα είτε κοντά στη θάλασσα με ελάχιστα έως καθόλου έργα αποστράγγισης. Τα περισσότερα ρέματα δεν είναι οριοθετημένα και εξαφανίζονται από μπαζώματα – άλλα παράνομα και άλλα νόμιμα με άδειες που εκδίδονται για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα – και να ικανοποιηθεί κάθε φορά η εκλογική πελατεία των συστημικών κομμάτων. Ποια/ος θυμάται ότι η Κουντουριώτου ήταν ρέμα που μπαζώθηκε για να γίνει δρόμος; Το ίδιο και μεγάλο μέρος της Μελίνας Μερκούρη.
  2. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξεκινούν με αφετηρία τις ήπιες παρεμβάσεις με σεβασμό προς τη φυσική κοίτη των ρεμάτων, αλλά γίνονται με τη λογική του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένα συμφέροντα του κατασκευαστικού κλάδου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του ρέματος Πικροδάφνης, του ρέματος Τραχώνων κ.ά.
  3. Το φυσικό περιβάλλον στο λεκανοπέδιο της Αττικής αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως πεδίο κερδοφορίας: με την τσιμεντοποίηση βουνών και ρεμάτων, την καταστροφή των δασών και προστατευόμενων περιοχών για οικοπεδοποίηση, με το συνεχιζόμενο έγκλημα των χωματερών.
  4. Τα φρεάτια παραμένουν βουλωμένα, οι δρόμοι κακοσυντηρημένοι. Αντί για αντιπλημμυρική προστασία, από τη δημοτική αρχή, βλέπουμε προεκλογικά “έργα βιτρίνας” που και αυτά βούλιαξαν στη λάσπη της βροχής.
  5. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι απειλητική όλο και περισσότερο αλλά δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου παραγωγής στον καπιταλισμό και κυρίως στην παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνηση, που υποκριτικά επικαλείται την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι, πρωτοστατεί για να γίνει η Αλεξανδρούπολη “ενεργειακός κόμβος” για το Φυσικό Αέριο, “τρυπάει” το Ιόνιο και το Αιγαίο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αφήνει τα δάση να καούν. Είναι συνυπεύθυνη.

 

Η «Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο», προτάσσει και παλεύει για ένα άλλο, συνολικά διαφορετικό, μοντέλο ζωής που θα προστατεύει τα δάση και τα ρέματα και δεν θα βλέπει ως εχθρό τη φύση και ως «ανάπτυξη» το τσιμέντο, τα ορυκτά καύσιμα και τους αυτοκινητόδρομους. Για να ζήσουμε τη ζωή που αξίζουμε!

 

Απαιτούμε:

 

–        Άμεση στήριξη και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

–        Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό.

–        Ούτε ένα δέντρο λιγότερο! Προστασία του φυσικού πλούτου, των δασών,  του πράσινου και δημιουργία πάρκων.

–        Έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι βιτρίνας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU