“Κόκκινη Ρωγμή” Ηρακλείου: Στο πλευρό της Ένωσης Γονέων για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες και όλους σε ασφαλή σχολεία

Αντιπροσωπεία της «ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ» συναντηθήκαμε, την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου, στα Γραφεία της Ένωσης.

Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, σχεδόν όλες, οι σχολικές μονάδες στον Δήμο μας. Από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Λύκεια. Προβλήματα χρόνια και γνωστά που όμως δεν αντιμετωπίστηκαν από την δημοτική αρχή του κ. Μπάμπαλου. Από τις πτώσεις σοβάδων στο 1ο και το 6ο Δημοτικό, την κατάρρευση του στεγάστρου στο 1ο Γυμνάσιο, μέχρι τα σχολεία εργοτάξια (5ο Δημοτικό) και τις αίθουσες – κοντέινερς στο 7ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό. Για τις 31 καθαρίστριες (μερικές με υποαπασχολήση) για τα 35 σχολεία του Δήμου, για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα για την καθαριότητα, για τα κατεστραμμένα γήπεδα στα σχολεία, για τα προβλήματα στους προαύλιους χώρους, για την απουσία πιστοποιητικών πυρασφάλειας, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, για, για… ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Είναι ντροπή η δημοτική αρχή, απέναντι σε όλα αυτά, να παρουσιάζει κάποια βαψίματα και κάποια «ενεργειακή αναβάθμιση» σε κάποια σχολεία ως «ουσιαστικές παρεμβάσεις» στα σχολεία και να κατηγορεί ως «μηδενιστές» όσες και όσους δεν βλέπουν «το έργο της δημοτικής αρχής» αλλά αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και απαιτούν, εδώ και τώρα, λύσεις.

Το πέρασμα της δικαιοδοσίας των σχολείων από το κράτος στους δήμους, όξυνε περαιτέρω τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Οι δήμοι, χωρίς ικανή κρατική χρηματοδότηση αλλά και με άλλες προτεραιότητες, έχουν αφήσει τα σχολεία στη μοίρα τους προσπαθώντας να «σουλουπώσουν» τα πράγματα κυνηγώντας χρηματοδοτήσεις είτε από ΕΣΠΑ είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από την Περιφέρεια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί, και ευτυχώς δεν το έχει καταφέρει εξαιτίας των κινητοποιήσεων, να «αξιολογήσει» τα σχολεία ώστε τα «καλά σχολεία» να παίρνουν κάποια χρηματοδότηση ενώ τα «κακά σχολεία» να αφεθούν στο χάλι τους. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων με το σχέδιο να είναι ότι κάθε σχολείο θα παίρνει ένα χρηματικό ποσό για να τα βγάλει πέρα. Για την κυβέρνηση και για τους δήμους, η συντήρηση και η ανέγερση σχολείων δεν είναι μία επικερδής διαδικασία για να ασχοληθούν στα σοβαρά μαζί της.

Αυτή η ταξική πολιτική έχει τη συναίνεση και του κ. Μπάμπαλου αλλά και του κ. Παπαδημητρίου που είναι ο «εκλεκτός της ΝΔ». Ουσιαστικά, και οι δύο διεκδικητές του «δημαρχιακού θώκου» θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική είτε με το ίδιο είτε με διαφορετικό περιτύλιγμα. Οι προτάσεις καλύτερης διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, που ακούμε από παρατάξεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, όσες καλές προθέσεις και αν έχουν είναι αδιέξοδες γιατί δεν συγκρούονται με τον πυρήνα του προβλήματος.

Η Κόκκινη Ρωγμή παλεύει και προτάσσει την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες και όλους σε σύγχρονα, καθαρά και ασφαλή σχολεία χωρίς εκπαιδευτικά κενά. Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Λεφτά υπάρχουν. Να τα κόψουν από τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την αστυνομία, τους εργολάβους, να φορολογήσουν τους εφοπλιστές και τις τράπεζες και να τα δώσουν στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις κοινωνικές ανάγκες.

Το μόνο που υποσχεθήκαμε στην Ένωση Γονέων είναι ότι θα είμαστε παρούσες και παρόντες, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, σ’ ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα παλεύει και θα επιβάλλει τις διεκδικήσεις μαθητών, καθηγητών και γονέων.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU