Τελικά μοιράζουν… εκατομμύρια οι -γνωστής αξιοπιστίας- Γεωργιάδης και Μενδώνη και ο “παράλογος” ή τι άλλο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, τα… αρνείται;
Η ατάκα του βασικού επιχειρήματος της αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα πιασάρικη, ουδεμία αμφιβολία επ’ αυτού:
“Να, ορίστε, ο Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε τελικά να δώσει 5 εκ. ευρώ στην Λίνα Μενδώνη και αυτή συμφώνησε να τα πάρει και να αγοράσει το Κτήμα Φιξ, το οποίο στη συνέχεια θα το δώσει για χρήση στο δήμο Ηρακλείου. Γιατί ο Μπάμπαλος πετάει 5 εκ. ευρώ, αρνείται να τα πάρει και χρεώνει το δήμο;”.
Ισχύει όμως αυτό; Μια πρώτη καταγραφή για τις πραγματικές προθέσεις του κ.Γεωργιάδη και της κας.Μενδώνη μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης… μοιράζει(;) ξαφνικά χρήμα στο Ηράκλειο
Ως γνωστόν, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης του δήμου Ηρακλείου Αττικής έχει ταχθεί υπέρ της απόκτησης του Κτήματος Φιξ, μόνο μέσω δημόσιας χρηματοδότησης. Σεβαστό επιχείρημα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου.
Η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση και η αγορά του Κτήματος Φιξ από τον δήμο, μέσω δανείου, είναι η μοναδική αξιόπιστη επιλογή που θα λύσει άμεσα το θέμα μετά από 40 χρόνια.
Ωστόσο, από εκεί και πέρα, κάποιοι από αυτό το κομμάτι της αντιπολίτευσης και κυρίως ο… μισός ΣΥΡΙΖΑ του Ηρακλείου Αττικής, έχουν αμοληθεί στις ρούγες και στα καλντερίμια, χρησιμοποιώντας απίστευτες ανακρίβειες και ψεύδη.
Το άλλο… μισό του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής, καθώς και η δημοτική παράταξη που στηρίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» υποστηρίζει ότι μετά από 40 χρόνια προσπαθειών δημόσιας χρηματοδότησης -και αντίστοιχης κοροϊδίας από το κράτος- είναι αποδεκτή η επιλογή της αγοράς του Κτήματος Φιξ από το δήμο Ηρακλείου, ακόμη και εάν ως έσχατη λύση πρέπει να υπάρξει δάνειο γι’ αυτό.
Πάμε τώρα να δούμε με ερωτήσεις και απαντήσεις, τι πραγματικά συμβαίνει. Οι παρακάτω ερωτήσεις έχουν υποβληθεί όλο το τελευταίο διάστημα δημοσίως, είτε μέσω των social media, είτε μέσω δημοσιευμάτων, ενώ οι απαντήσεις (όταν δόθηκαν) έχουν καταγραφεί είτε μέσω των social media, είτε μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ερώτηση 1η: Γιατί τον Φεβρουάριο του 2021 οι Γεωργιάδης και Μενδώνη έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τους ρώταγαν εάν έχουν σκοπό να αγοράσουν και να αποκτήσουν το Κτήμα Φιξ; Γιατί οι απαντήσεις που έδωσαν τότε στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως αρνητικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Απάντηση: Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση επ’ αυτού.
Ερώτηση 2η: Τον Ιούλιο του 2021 ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε στροφή 180 μοιρών και εμφανίστηκε στη Βουλή έτοιμος να χρηματοδοτήσει την αγορά του Κτήματος Φιξ. Πως ερμηνεύεται εσείς αυτήν την πιρουέτα του κ.υπουργού;
Απάντηση: (Από τον μισό ΣΥΡΙΖΑ): Ο Άδωνις Γεωργιάδης άλλαξε στάση εξαιτίας των πιέσεων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. (Από τον κ.Κουτρούλη): Εν πάση περιπτώσει όπως αντιλαμβάνεστε μία ερώτηση του δευτέρου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος δημιουργεί κάποιες πιέσεις.
Ερώτηση 3η: Μα η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πριν την πρώτη θέση του Γεωργιάδη (που ήταν αρνητικός), όχι μετά (που ήταν θετικός). Εν πάσει περιπτώσει ακόμη και αν μπερδέψατε το ημερολόγιο, πείτε μας συγκεκριμένα ποιες ήταν οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ανάγκασαν τον -γνωστό σε όλους μας- υπουργό Ανάπτυξης. Τι σημαίνει, γενικώς και αορίστως, “πιέσεις”;
Απάντηση: Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση επ’ αυτού.
Ερώτηση 4η: Πέρα από τα μικροπολιτικά παιχνίδια του κ.Γεωργιάδη, ας πάμε και λίγο στην ουσία του θέματος. Όταν οι δήμοι θέλουν να αποκτήσουν εκτάσεις και ακίνητα παρόμοια με το Κτήμα Φιξ (κτίσμα και έκταση) προφανώς τα αγοράζουν οι ίδιοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις περιπτώσεις όπου έχει έρθει το Δημόσιο να αγοράσει ένα τέτοιο ακίνητο και να το αποδώσει άμεσα για χρήση σε έναν δήμο. Τι αλλάζει με το Κτήμα Φιξ;
Απάντηση: (Από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στα social media): Τα σχετικά παραδείγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πολλά και εμβληματικά: Απόκτηση από το Υπ. Οικονομικών του Νομισματοκοπείου και εν συνεχεία παραχώρησή του στο δήμο Χαλανδρίου, παραχώρηση των “Λιπασμάτων” στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, του “Ασύρματου” στο δήμο Αγ. Δημητρίου κλπ. Εάν όσα υπόσχονται τα νυν υπουργεία, υλοποιηθούν είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής, σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά της κοινωνίας των πολιτών, που έχει δείξει ότι όταν αφυπνίζεται και παρεμβαίνει δυναμικά και ενεργά μπορεί ν’ αλλάξει ακόμη για τις πιο συντηρητικές και αντιδραστικές αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης. Η απόκτηση χώρων, εκτάσεων, κτημάτων με δημόσια χρηματοδότηση προς όφελος των δημοτών – πολιτών, δίχως την οικονομική επιβάρυνση τους που επέρχεται με την υπερχρέωση των δήμων μέσω του δανεισμού τους από τις τράπεζες είναι πάγιο αίτημα και θέση της αριστεράς!
Σημείωση από το zonews.gr: Το παραπάνω επιχείρημα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο, προκειμένου να εξετάσουμε το θέμα επί της ουσίας. Μετά από ρεπορτάζ, η διαπίστωση είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Διαβάστε αναλυτικά στο τέλος τι έγινε στις περιπτώσεις Λιπάσματα – δήμος Κερατσινίου & Δραπετσώνας, Νομισματοκοπείο – δήμος Χαλανδρίου, Ασύρματος – δήμος Αγίου Δημητρίου, που δεν έχουν κοινά σημεία με το Κτήμα Φιξ, αλλά κυρίως τι έγινε στις περιπτώσεις Κτήμα Ιόλα – δήμος Αγίας Παρασκευής, Παναιτώλιο – δήμος Νέας Ιωνίας, όπου είναι σχεδόν ίδιες περιπτώσεις με το Κτήμα Φιξ, υπό την διοίκηση δημάρχων της Αριστεράς.
Ερώτηση 5η: Είχε εξεταστεί ποτέ στο παρελθόν το θέμα να αγοράσει ο δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ;
Απάντηση: (κ.Κουτρούλης): Ποτέ μα ποτέ σε Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπήρξε σκέψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αίτημα από Ηρακλειώτη ή από ομάδα Ηρακλειωτών να αγοράσει ο Δήμος το κτήμα ΦιΞ. (κ.Μαστοράκος): Χρόνια ζητάμε αυτό το ακίνητο και κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα δανειστούμε για να το αγοράσουμε γιατί και η τιμή ήταν υπέρογκη αλλά και οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους προσπαθούσαν νομικά να εξασφαλίσουν το χώρο για να τον αξιοποιήσουν διαφορετικά.
Ερώτηση 6η: Αυτό που λέτε είναι ψευδές. Η πρώην επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Ειρήνη Κατσινοπούλου, παρουσίασε πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του 2005, όπου γίνονται συνεχόμενες αναφορές στο ενδεχόμενο να αγοράσει ο δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ ή μέρος αυτού. Σχετικές αναφορές γίνονται από τους: Γ.Μαστοράκο, Γ.Γρηγοριάδη, Π.Γκιουλέα, Ά. Βρούστη, με παρόντες τους κ.Μαστοράκο και κ.Κουτρούλη. Έχετε να σχολιάσετε κάτι άλλο;
Απάντηση: (κ.Κουτρούλης): Έλλειψη ψυχραιμίας… Είναι μάταιο να ασχολείται κάποιος με την παραπληροφορηση και την στόχοποίηση μου που επιχειρείται από κέντρα που συμπορεύονται για διαφορετικούς λόγους. Αποφάσισα να μην ασχοληθώ μαζί τους γιατί πλέον δεν αξίζει.
Οφείλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι πρώτον ουδέποτε το δημοτικό συμβούλιο στο παρελθόν αποφάσισε η πήρε θέση για λήψη δανείου για αγορά του κτήματος Φιξ, αλλά συζητήθηκε μόνο το ενδεχόμενο με κρατική χρηματοδότηση να το αποκτήσει ο Δήμος και μάλιστα το τμήμα που δεν αμφισβητείται και δεύτερον πάγια θέση όλων που θέλουμε πραγματικά να αποδοθεί το κτήμα ΦΙΞ στους πολίτες είναι να μην υπάρξει καμμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ξέρετε κάποιοι πρέπει να συμβουλευθουν τους κώδικες δημοσιογραφικής και πολιτικής δεοντολογίας. Φτάνει πια με το ψεύδος και τα φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος. Εμείς πάμε μπροστά… Αυτοί ζουν σε εικονική πραγματικότητα. Δεν θα τους ακολουθησουμε.
Ερώτηση 7η: Μα ξέρετε, στις 6 Σεπτεμβρίου δεν είχατε μιλήσει για λήψη αποφάσεων ή θέσεων, είχατε πει ότι δεν υπήρχαν καν σκέψεις. Και εδώ αποκαλύφθηκε ότι όχι μόνο σκέψεις υπήρξαν, αλλά έγινε ολόκληρη πρόταση και συζήτηση, όπου εξετάστηκε αυτό το ενδεχόμενο (να πάρει δάνειο ο δήμος Ηρακλείου και να αγοράσει το Κτήμα Φιξ). Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και προσπαθείτε να αλλάξετε τα αρχικά λεγόμενά σας χωρίς κόστος;
Απάντηση: Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση επ’ αυτού.
Ερώτηση 8η: Οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Φιξ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση των 5 εκ. ευρώ απευθύνεται μόνο στο δήμο Ηρακλείου. Από την άλλη πλευρά ο κ.Γεωργιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι διαθέτει (έστω και λεκτικά) 5 εκ. ευρώ και ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Εάν (θεωρητικά πάντα) προχωρήσει τελικά το δημόσιο στην εξαγορά ή απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ, ποιος λέει ότι οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Φιξ θα αποδεχτούν τα 5 εκ. ευρώ; Αφού θα υπάρξει η διαδικασία της τιμής μονάδος.
Απάντηση: (κ.Κουτρούλης): Για να είμαστε ειλικρινείς. Η επιστολή (σ.σ. των ιδιοκτητών) απευθύνεται προς το δήμο. Αν παρ’ ελπίδα αύριο πουν ότι θέλουμε παραπάνω, σε οποιοδήποτε δικαστήριο πάνε, η επιστολή αυτή που απευθύνεται προς το δήμο ομολογεί την αξία που θέλουν. Ποιο δικαστήριο λοιπόν θα τους επιδικάσει παραπάνω; Απλά πράγματα έτσι; Για να καταλαβαίνουμε.
Ερώτηση 9η: Μα η επιστολή των ιδιοκτητών του Κτήματος Φιξ, αφενός βάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφετέρου έχει συνταχθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι διαδικασίες του Δημοσίου (εάν θεωρητικά προχωρήσουν) θα πάρουν πολλούς μήνες και ενδεχομένως και χρόνια. Πάρα πολύ εύκολα οι ιδιοκτήτες μπορούν να ισχυριστούν ότι η πρότασή τους είχε αυτό το ποσό, λόγω των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και της αμεσότητας ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Είναι δυνατόν το δικαστήριο να δεχθεί ως απόλυτο έγγραφο μία τιμή που θα έχει δοθεί πολλούς μήνες ή και χρόνια πριν;
Απάντηση: Αναμένεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Σεπτεμβρίου.
Ερώτηση 10η: Ισχύει ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου συμφώνησε με την πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: (κ.Κουτρούλης): Η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με κοινή συναίνεση όλης της αντιπολίτευσης πλην του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου», την πρόταση ακριβώς που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Ερώτηση 11η: Η Λαική Συσπείρωση το διαψεύδει. Όπως αναφέρει, “διαφέρει κατά πολύ η θέση μας με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε από την επερώτηση τους που έγινε στη Βουλή”. Κάποιο σχόλιο;
Απάντηση: (κ.Κουτρούλης): Πάγια θέση όλων που θέλουμε πραγματικά να αποδοθεί το κτήμα ΦΙΞ στους πολίτες είναι να μην υπάρξει καμμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ερώτηση 12η: Ναι, δεν σας ρώτησα αυτό. Σας ρώτησα για τη διάψευση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου στα λεγομενά σας.
Απάντηση: Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση επ’ αυτού.
Ερώτηση 13η: Ισχύει ότι η δημοτική αρχή του Ηρακλείου είναι πλήρως απομονωμένη;
Απάντηση: (κ.Κουτρούλης): Υπάρχει ενότητα στην κορυφή. Έχουμε τρία κοινοβουλευτικά κόμματα. Τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ που στηρίζουν να αποκτηθεί το χρήμα με δημόσια χρηματοδότηση. Έχουμε τον πρώην δήμαρχο τον Γ.Μαστοράκο που καταφέρνει με όλη την αντιπολίτευση να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση. Έχουμε ενότητα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενότητα και στο δήμο. Ένας ξεφεύγει.
Απάντηση: Όμως στο Ηράκλειο Αττικής, ανακοίνωση έχει εκδώσει μόνο η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής. Δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, καμία ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ. Επίσης στα δημοτικά πράγματα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο η αντιπολίτευση να είναι σύσσωμη εναντίον της δημοτικής αρχής. Αυτό γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι λογικό και γνωστό.
Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από τις ελάχιστές περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει. Μέχρι τώρα, τις θέσεις της δημοτικής αρχής στηρίζει το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου (με τις επιφυλάξεις του, αλλά στον πυρήνα συμφωνεί), καθώς και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που μάλιστα προέρχεται από την παράταξη του κ.Κουτρούλη που υποστηρίζει ότι «μόνο ένας ξεφεύγει». Άρα υπάρχει πράγματι ένας διχασμός στο Ηράκλειο Αττικής, αλλά σε καμία περίπτωση απομόνωση κάποιου. Έχετε εσείς άλλα στοιχεία ή πληροφορίες;
Απάντηση: Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση επ’ αυτού.
Να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία ερωτήσεων – απαντήσεων είναι διαδραστική και θα ενημερώνεται και στην πορεία των γεγονότων και εξελίξεων
————————–
Κτήμα Ιόλα, Παναιτώλιο και Κτήμα Φιξ: Τι τα… ενώνει
Νομισματοκοπείο, Λιπάσματα, Ασύρματος και Κτήμα Φιξ: Τι τα.. χωρίζει
Πάμε τώρα να δούμε, τις περιπτώσεις με τα ακίνητα στο λεκανοπέδιο, που αναφέραμε παραπάνω:
Περίπτωση Νομισματοκοπείο – Δήμος Χαλανδρίου – Υπουργείο Οικονομικών
Πηγή: Δήμος Χαλανδρίου
Οικόπεδο 30 στρ. της Σαρανταπόρου & Λευκωσίας (Νομισματοκοπείο) στο Χαλάνδρι.
Έχει εκχωρηθεί από το 2016 στο δήμο Χαλανδρίου από το υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία χώρου πρασίνου.
Ο χώρος εκχωρήθηκε τελικά από το υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Χαλανδρίου, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής (βάσει του ΦΕΚ220/Α ́/28-11-2016), για τη δημιουργία χώρου πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.
Το εν λόγω οικόπεδο παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του ’70, όταν απαλλοτριώθηκε με στόχο να μετεγκατασταθεί εκεί το Εθνικό Τυπογραφείο. Οι αντιδράσεις των πολιτών σταμάτησαν το σχεδιασμό. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και τη δεκαετία του ‘00 όταν επιχειρήθηκε να γίνει εκεί μεταφορά του υπουργείου Οικονομικών.
Ποτέ το Δημόσιο δεν αγόρασε το χώρο από ιδιώτες για να το αποδώσει για χρήση ή να το παραχωρήσει, στο δήμο Χαλανδρίου. Το απαλλοτρίωσε γιατί ήθελε να το εκμεταλλευτεί για δική του χρήση. Απλά η πολύχρονη καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού του, επέτρεψε στην τοπική κοινωνία να το διεκδικήσει και να παραχωρηθεί στο δήμο μετά από 40 χρόνια.
——-
Περίπτωση Ασύρματου – Δήμος Αγίου Δημητρίου – Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Πηγή: Δήμος Αγίου Δημητρίου
Ο «Ασύρματος», με την επίσημη ονομασία Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Ο χώρος που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε μέχρι πριν 3 δεκαετίες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας.
Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου τη δεκαετία του ’80 είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη με αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Παυσανία Ζακολίκου, και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ανδρέα Παπανδρέου.
Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη (1995-2006) με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες.
Παράλληλα με τις διεκδικήσεις, άρχισαν να διαμορφώνονται διάφορες χρήσεις στον αποδοθέντα χώρο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους δημότες. Όμως, το διαρκές αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου για συνολική απόδοση του χώρου και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, βρήκε δικαίωση στις μέρες μας με την απόδοση του υπολοίπου τμήματος, έκτασης 32 στρεμμάτων, που μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο χώρος του Ασυρμάτου να μπορεί να αξιοποιηθεί ενιαία από το Δήμο.
Ποτέ το Δημόσιο δεν αγόρασε το χώρο από ιδιώτες για να το αποδώσει για χρήση ή να το παραχωρήσει, στο δήμο Αγίου Δημητρίου. Ο χώρος άνηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εντός του οποίου υπήρχαν εγκαταστάσεις του.
Αποδόθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας, όπως κατά καιρούς αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες πρώην στρατόπεδα κ.τ.λ.
——-
Περίπτωση Λιπασμάτων – Δήμος Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας – Ελληνικό Δημόσιο
Πηγή: cnn.gr
Περιοχή στην οποία λειτουργούσε το ομώνυμο εργοστάσιο. Το 1993 η εταιρεία που το λειτουργούσε υπήχθη στη διαδικασία της εκκαθάρισης, το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο το 1999 έπαυσε οριστικά να λειτουργεί.
Σχεδόν 23 χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο. Προηγουμένως, η έκταση είχε εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου-ΟΛΠ και, στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο, ειδικό άρθρο (49), στο οποίο ορίστηκε ως «Περιοχή Λιπασμάτων» η χερσαία έκταση (περίπου 86.000 τμ) μέσα στη χερσαία ζώνη του ΟΛΠ από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων).
Ποτέ το Δημόσιο δεν αγόρασε το χώρο από ιδιώτες για να το αποδώσει για χρήση ή να το παραχωρήσει, στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Παραχωρήθηκε μέσω της διαδικασίας που σημειώνεται παραπάνω, από τον ΟΛΠ στον δήμο. Ποτέ ο ΟΛΠ δεν αγόρασε την περιοχή από ιδιώτες για να την αποδώσει για χρήση ή να την παραχωρήσει, στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
—————–
ΟΜΩΣ: Περίπτωση Κτήματος Ιόλα – Αγία Παρασκευή – Αγορά από το δήμο Αγίας Παρασκευής
Πηγή: airetos.gr
Το 1998 το οίκηµα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό µνηµείο και το 2000 το σύνολο της έκτασης θεωρήθηκε «Κέντρο Πολιτιστικών ∆ραστηριοτήτων», βάσει Π.∆. για υπαίθριο µουσείο γλυπτικής.
Το 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής αποφάσισε και αγόρασε το κτήμα 7 περίπου στρεμμάτων και της βίλας των 1.650 τετρ.μέτρων, ενώ το 2018 υπέβαλε στο ΕΣΠΑ πρόταση με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας Ιόλα. Η πρόταση χρηματοδότησης, ύψους 2,5 εκ. ευρώ εγκρίθηκε, ενώ έχει υποβληθεί πρόσφατα αίτηση για επιπλέον χρηματοδότηση του έργου και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο αναμένεται δημοπρατηθεί εντός του 2021 και θα ξεκινήσει η ανάπλαση του χώρου και της βίλας.
Η δημοτική αρχή που εξελέγη το 2014 με δήμαρχο τον Γ. Σταθόπουλο (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) δρομολόγησε και ολοκλήρωσε την αγορά του ακινήτου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της βίλας Ιόλα, ένα εμβληματικό έργο και πολιτιστικό τοπόσημο για την πόλη της Αγίας Παρασκευής, η υλοποίηση του οποίου συνεχίζει η σημερινή δημοτική αρχή.
Σημείωση zonews.gr: Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι στην Αγία Παρασκευή υπήρξαν πανομοιότυπες αντιδράσεις με αυτές που υπάρχουν σήμερα στο Ηράκλειο Αττικής! Ίδια επιχειρήματα, ίδιο σκεπτικό. Έχουν περάσει 4 χρόνια και ο δήμος Αγίας Παρασκευής όχι μόνο δεν… καταστράφηκε, αλλά τώρα όλοι αναφερόμενοι στο Κτήμα Ιόλα κάνουν λόγο για ένα στολίδι που θα αναδειχθεί με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο δήμος Αγίας Παρασκευής, από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αγόρασε με δικούς του πόρους το Κτήμα Ιόλα. Στη συνέχεια, φυσικά και αναζήτησε δημόσιους πόρους για την ανάπλαση κ.τ.λ. μέσα από ανάλογα προγράμματα.
——————
Περίπτωση Παναιτώλιου – Νέα Ιωνία – Αγορά από το δήμο Νέας Ιωνίας
Πηγή: Ηρακλής Γκότσης
Το Παναιτώλιο είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Βρίσκεται μέσα στην πευκόφυτη πλατεία Παναιτωλίου στο κέντρο της Αλσούπολης Νέας Ιωνίας.
Ανεγέρθηκε το 1930 από την εταιρεία «ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ Α.Β.Ε.», η οποία είχε αγοράσει γη και τη διαφήμιζε, για να την πουλήσει ως «Αλσόπολη». Πρωτολειτούργησε ως ξενοδοχείο με το όνομα «ΤΑ ΠΕΥΚΑ». Μετά τον πόλεμο, το αγόρασε ο γιατρός Νικολακόπουλος που το ονόμασε «Παναιτώλιο» προς τιμήν του χωριού της καταγωγής του.
Το 1988 η τότε δημοτική αρχή του Ηρακλείου Γκότση (ο οποίος τότε είχε την στήριξη του ΚΚΕ και της τότε ΕΑΡ – μετέπειτα Συνασπισμού και από το 2010 έως το 2019 που ήταν πάλι Δήμαρχος είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) πήρε ένα δάνειο περίπου 105 εκ. και προχώρησε στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης.
Μάλιστα επειδή τότε δεν ήταν εύκολη η σύναψη δανείου για έναν δήμο, γιατί οι πόροι ήταν περιορισμένοι, το ποσό δεν αρκούσε για την απαλλοτρίωση. Με παρέμβαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, το υπουργείο συμπλήρωσε με ένα μικρό ποσό, περίπου 15 εκ., την απαλλοτρίωση.
Στη συνέχεια βέβαια και αφού ο δήμος Νέας Ιωνίας απέκτησε το ακίνητο, αξιοποιήθηκαν προγράμματα για αναπλάσεις κτλ
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας αγόρασε με δικούς του πόρους το Παναιτώλιο, μέσω της σύναψης δανείου. Υπήρξε μόνο μία μικρή, έκτακτη, συμπληρωματική χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.