Νέα σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου στη δημοτική αρχή με αφορμή την 1η λογοδοσία

Για “μνημείο αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής από τη δημοτική αρχή” του Ηρακλείου Αττικής κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την 1η συνεδρίαση της λογοδοσίας, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία.

 

Ουσιαστικά η Λαϊκή Συσπείρωση εξαπολύει μία εφ όλης της ύλης επίθεση στη δημοτική αρχή χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχεις ως εξής: «Την περασμένη βδομάδα παρακολουθήσαμε άλλο ένα αποκαλυπτικό σήριαλ αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και αυταρχισμού, από τη δημοτική αρχή, κατά τη διαδικασία 3 δημοτικών συμβουλίων και 2 συνεχόμενων (!) δημοτικών επιτροπών.

Η ίδια η διαδικασία των τόσο πυκνών συνεδριάσεων, με εισηγήσεις μάλιστα της τελευταίας στιγμής, φανερώνει την αγωνία τους να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς την απαραίτητη τουλάχιστον ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων.

 

Συγκεκριμένα, στην αποκαλούμενη «Συνεδρίαση Λογοδοσίας», που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον περίφημο «Νόμο Βορίδη», η Δημοτική Αρχή ενορχήστρωσε αφενός ένα σκηνικό «βολικών ερωτήσεων» από τους δημοτικούς της συμβούλους και, αφετέρου, απαξίωσε κάθε άλλη ερώτηση στην οποία έπρεπε να λογοδοτήσει.

 

Και από αυτήν τη συνεδρίαση, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση είναι οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Τοπική Διοίκηση που, κατά τα άλλα, είναι κομμένη και ραμμένη, ακόμα περισσότερο μετά το Νόμο Βορίδη, στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

 

Στα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους ελαστικά εργαζόμενους του Δήμου, για την κατάσταση στην καθαριότητα και τα επικίνδυνα πλέον απορριμματοφόρα (στοιχείο που επιβεβαιώθηκε κατόπιν πιέσεων και από τεχνικό ασφαλείας), για τα ΜΑΠ που δεν αποδίδονται ποτέ, για τις συμβασιούχους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Ηρακλείου, για τα 4ωρα των σχολικών καθαριστριών, για τους σχολικούς φύλακες που τους γίνεται έξωση και απολύονται, η Δημοτική Αρχή απάντησε στην καλύτερη των περιπτώσεων με…μαθήματα «ανακύκλωσης απορριμμάτων» (με ανταποδοτικούς πάντα όρους στη λογική «πληρώνεις όσο ρυπαίνεις») και, στη  χειρότερη, με αυταρχισμό και ειρωνεία.

 

Την πραγματική τους πρόθεση βέβαια την έδειξαν όταν, σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αρνήθηκαν –με στυλ «αποφασίζω και διατάζω- να συζητήσουν Ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων για μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου μας.

 

Την έδειξαν όταν, με απίστευτο κυνισμό, απάντησαν ότι τα δημοτικά τέλη «ταφής» για τα απορρίμματα έπρεπε να αυξηθούν κι άλλο και ότι έκαναν κυριολεκτικά χάρη στους δημότες που τα αύξησαν λίγο…

 

Την έδειξαν όταν έβγαλαν τις 30 και πλέον ετών συμβάσεις των σχολικών φυλάκων παράνομες και απόλυτα δικαιολογημένη των έξωση ηλικιωμένων μάλιστα ανθρώπων…

 

Στα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση των σχολείων του Δήμου απάντησαν με μια λίστα, για άλλη μια φορά, εργασιών που… πρόκειται να γίνουν, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα και χωρίς αντίστοιχο προϋπολογισμό.

 

Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι η σύμβαση για το έργο της «αποκατάστασης σχολικών μονάδων μετά από το σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 στο Δήμο Ηρακλείου», που αφορά μόλις 3 σχολεία (1ο Γυμνάσιο, 4ο Δημοτικό και 5ο Δημοτικό) υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2021, με χρονική διάρκεια 8 μήνες και έχουν περάσει ήδη… 2,5 χρόνια…

 

Εκείνα δε τα περίφημα 2.000.000 του Προγράμματος Τρίτση που ακούμε σε κάθε συνεδρίαση για τα σχολεία, στις δημοτικές επιτροπές μας απαντούν ότι έχουν απορριφθεί και στα δημοτικά συμβούλια ότι περιμένουν την έγκριση…

 

Καμιά απάντηση δεν πήραμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά για τις κοπές δέντρων που γίνονται κυριολεκτικά ασυλλόγιστα (όπως στην πλατεία της Παναγίτσας), για τον περιφραγμένο χώρο της ίδιας πλατείας από την Εκκλησία χωρίς άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο και για μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου.

 

Η στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής, παίρνοντας μάλιστα όλο και μεγαλύτερο αυταρχικό κατήφορο, δε μας προκαλεί ωστόσο καμιά εντύπωση. Είναι απόλυτα συνυφασμένη με το ρόλο της ως «μακρύ χέρι του κράτους» και των αντιλαϊκών πολιτικών του σε όλα τα επίπεδα, που επιβεβαιώθηκε μάλιστα περίτρανα και με τον πρόσφατο αρραβώνα του κ. Μπάμπαλου μέσα από την εκλογή του στην ΠΕΔΑ με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και συμπολιτευόμενο πλέον εκεί με τον… αντιπολιτευόμενο στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Παπαδημητρίου…

 

Τέτοιου είδους συμπλεύσεις έχουμε μετρήσει σε όλα τα επίπεδα, σε Ευρωβουλή, Κοινοβούλιο, περιφερειακά και δημοτικά όργανα, αφού πηγάζουν άλλωστε από το γεγονός ότι τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει βρίσκονται στην ίδια όχθη, στην αντίπερα από τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα.

 

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση, είναι ελπιδοφόρο ότι οι κάτοικοι της Μανδηλαρά, μέσα από συλλογικούς αγώνες και διεκδίκηση, κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για την ποιότητα της ζωής στη γειτονιά, με την άρση παράτασης μουσικών οργάνων μαγαζιού που προκαλούσε σοβαρή ηχορύπανση.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό τους και στο πλευρό κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης των κατοίκων του Δήμου μας.

 

Απαιτούμε τώρα να απαντήσει η Δημοτική Αρχή, τί μέτρα θα πάρει:

 

-για τη νομιμοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου μας και τί στάση θα κρατήσει απέναντι στις προσφυγές απολυμένων του Δήμου (σε αυτό βέβαια έχει απαντήσει ήδη ότι θα είναι «πιστή στο νόμο», δηλαδή θα ασκήσει έφεση εναντίον των εργαζόμενων που λήγουν οι συμβάσεις τους…)

 

-για να αποδοθούν τα χρωστούμενα ΜΑΠ, του 2022 και του 2023 και να εξασφαλιστεί ότι στο μέλλον οι εργαζόμενοι θα τα παίρνουν στην ώρα τους και σε είδος

 

-να απομακρυνθούν άμεσα τα επικίνδυνα απορριμματοφόρα, να επισκευαστούν τα υπόλοιπα, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας εργαζόμενος

 

-να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των σχολείων, όπως έχουν επισημανθεί πολλές φορές και από τους μαζικούς φορείς εκπαιδευτικών και γονιών. Να εξασφαλιστούν χώροι για νέα σχολική στέγη, σύγχρονη και εξοπλισμένη με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, με προτεραιότητα μάλιστα στην ειδική αγωγή, όπου τα προβλήματα έλλειψης υποδομών είναι προκλητικά

 

-να προσληφθούν σχολικές καθαρίστριες με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρες ωράριο (όχι 4ωρες ημιαπασχόλησης, την ίδια στιγμή μάλιστα που προκλητικά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μόνο ένας σχολικός καθαριστής –τυχαία;- έγινε πλήρους απασχόλησης, χωρίς καν να απαντηθεί σε ποιο σχολείο είναι τοποθετημένος…)

 

-να μην εκδιωχθούν από τα σπίτια τους οι σχολικοί φύλακες, να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, να προσληφθούν φύλακες για όλο το 24ωρο σε κάθε σχολείο».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU