Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής για τους εργαζόμενους του δήμου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 13.11.2023 η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι οποίες είναι σε καθεστώς λήξης:

«Λίγους μόνο μήνες μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η κατάσταση με τους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παραμένει τραγική και οξύνεται στα πλαίσια της ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα όλου του λαού. Με τη φοροληστεία να γιγαντώνεται, να κλιμακώνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν υποστελεχωμένες, καλύπτοντας μόλις το 60% των αναγκών σε εργατικό δυναμικό, κι αυτό με συντριπτικά πλειοψηφικές τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συμβάσεις ΕΣΠΑ και covid.

Μόλις πρόσφατα 4  συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα κέρδισαν μια παράταση εργασίας με ασφαλιστικά μέτρα. Σε λίγες μέρες, στις 5 του Δεκέμβρη, εκδικάζεται άλλη μια υπόθεση απόλυσης 2 εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες, των οποίων λήγει η σύμβαση covid. Οι εργασιακές σχέσεις-λάστιχο που επιβάλλουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και που υλοποιούν  οι περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες της χώρας καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισή ζωή, κουτσουρεμένα δικαιώματα, σε μια διαρκή αγωνία για το αν θα έχουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, συνεπάγονται δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου προς τους κατοίκους, παράδοση των υπηρεσιών σε εργολάβους, που επιτείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποβαθμίζουν περαιτέρω τις υπηρεσίες,  μετακυλύουν το κόστος της κερδοφορίας τους στις πλάτες των δημοτών. Με την εξέλιξη της συγκρότησης αναπτυξιακών εταιριών στους Δήμους το πρόβλημα με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο, και νέες υπηρεσίες θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες εργολάβους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί :

– Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Δήμου. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις ΤΩΡΑ

– Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– Να προσληφθούν ΑΜΕΣΑ εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες και με γνώμονα την ολόπλευρη κάλυψη και αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Όλοι οι εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Βρισκόμαστε αλληλέγγυοι και δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου μας στα Δικαστήρια τη μέρα που εκδικάζεται η παραμονή τους στην εργασία, στις 5 Δεκέμβρη»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε ή δημοτική αρχή, ούτε καμιά άλλη δημοτική παράταξη δε στήριξαν το παραπάνω ψήφισμα. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον προκλητική η τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε τη στήριξη –μέσω του ψηφίσματος- των εργαζομένων που απολύονται ως «επαναστατική γυμναστική», ειρωνευόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον αγώνα δεκάδων εργαζομένων του δήμου για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Αντίστοιχη στάση κράτησαν και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Υπόλογες είναι και οι παρατάξεις που παρουσιάζονται ως δήθεν «αριστερές», ενώ ακολουθούν την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως φαίνεται, τους στήριξε διόλου τυχαία… Με τη στάση τους αυτή, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η σύμπλευση της δημοτικής αρχής και των παραπάνω παρατάξεων με την κυρίαρχη στρατηγική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για μαζικές απολύσεις, για παράδοση των υπηρεσιών του Δήμου σε εργολάβους.

Οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από τη στάση της δημοτικής αρχής, καθώς και των άλλων παρατάξεων, για το ποιος είναι στο πλευρό τους, στους αγώνες τους και ποιος είναι απέναντι.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είμαστε σε ετοιμότητα για τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στις πλάτες μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU