Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας: Ερώτηση για τα ΚΑΠΗ

Η στελέχωση της  υπηρεσίας των  ΚΑΠΗ σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας τους, γίνεται από μόνιμο προσωπικό  που πρέπει να περιλαμβάνει :

1.κοινωνικό λειτουργό, 2.επισκέπτρια υγείας ή νοσηλευτή, 3. φυσικοθεραπευτή, 4. εργοθεραπευτή,  5. οικογενειακή βοηθό,  6. Καθαρίστρια, 7. Ιατρό.

Από την αρχή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ στον δήμο μας το 1983 ως τις μέρες μας, με την αποδοχή, από τις εκάστοτε  δημοτικέ αρχές, της εκάστοτε κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής της συνεχούς κρατικής υποχρηματοδότησης και σε συνδυασμό με τη λογική της διαχείρισης του υπάρχοντος προσωπικού ( μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες για κάλυψη κενών, συνταξιοδοτήσεις χωρίς κάλυψη με προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού κλπ ), η παραπάνω στελέχωση σταδιακά άρχισε να αποδυναμώνεται.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να καλύπτονται κατά καιρούς με συμβασιούχους υπαλλήλους ( αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σταμάτησαν ) και το βάρος της λειτουργίας των ΚΑΠΗ να πέφτει στους επαναπομείναντες  μόνιμους εργαζόμενους, καλύπτοντας πολλές φορές και  εργασία διαφορετικής ειδικότητας από τη δική τους. Έτσι:

Το Α΄ΚΑΠΗ λειτουργεί με 3 εργαζομένους: 1 εργοθεραπευτή,  1 βοηθό νοσηλευτή                                                                                                                                                                                          και 1 καθαρίστρια (ΑΜΕΑ).

Το Β΄ ΚΑΠΗ με 2 : 1 επισκέπτρια υγείας και 1 βοηθό νοσηλευτή.

το Γ΄ ΚΑΠΗ με 3 :  1  κοινωνικό λειτουργό, 1 νοσηλεύτρια και  1 καθαρίστρια (ΑΜΕΑ).

το Δ΄ ΚΑΠΗ με 3 : 1 επισκέπτη υγείας,  1 φυσικοθεραπευτή και 1 καθαρίστρια (από το πράσινο).

Σε ό,τι αφορά θέματα υποστήριξης της υγείας των ηλικιωμένων  στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας  εργάζονται 2 γιατροί για  4 ώρες την εβδομάδα σε κάθε ΚΑΠΗ και συγκεκριμένα :  1 γιατρός γενικής ιατρικής με ετήσια σύμβαση εργασίας και 1 γιατρός γενικής ιατρικής με παράταση της σύμβασής  του με δικαστική  απόφαση.

Τον τελευταίο καιρό έχουν προσληφθεί συμβασιούχοι εργαζόμενοι 4 μηνών για να καλύψουν κάπως τα κενά  που αφέθηκαν διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές να δημιουργηθούν.  Συγκεκριμένα:

  1. Στο ΚΑΠΗ ΠΕΡΙΣΣΟΥ : 1 κοινωνικός λειτουργός , 1 καθαρίστρια,1 φυσικοθεραπευτής
  2. Στο ΚΑΠΗ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ : 1 καθαρίστρια, 1 φυσικοθεραπεύτρια.
  3. Στο ΚΑΠΗ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ : 1 οικογενειακός βοηθός

Οι παραπάνω συμβασιούχοι όμως δεν καλύπτουν  πάγιες θέσεις και ανάγκες στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας του θεσμού. Η έλλειψη  ιδιαίτερα της ειδικότητας του κοινωνικού λειτουργού  έχει ως  αποτέλεσμα μερικές φορές να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία  του προγράμματος του ΚΑΠΗ, αφού την  πρωτοβουλία  της πραγματοποίησής του (συνεστιάσεις, εκδρομές, εσωτερικές εκδηλώσεις…)  αναλαμβάνει  η επιτροπή μελών και με την ανοχή  μάλιστα της δημοτικής αρχής με όλους τους κινδύνους που διατρέχει μία τέτοια πρωτοβουλία.

Η επιτροπή μελών συγκροτείται στα πλαίσια συγκεκριμένου επιστημονικού προγράμματος για την καλύτερη συμμετοχική δραστηριότητα των μελών του ΚΑΠΗ πάντα σε συνεργασία και κάτω από την επιστημονική  ευθύνη και καθοδήγηση του κοινωνικού λειτουργού  και σύμφωνα πάντα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Δεν είναι κάποιο συνδικαλιστικό όργανο που αυτοδιαχειρίζεται ένα ΚΑΠΗ ούτε το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό  είναι υπάλληλοί του.

Με δεδομένο λοιπόν ότι:

α) Ακόμα και οι εγγραφές των ηλικιωμένων για μέλη  στο ΚΑΠΗ γίνονται μόνο από τον κοινωνικό λειτουργό!!! (για την συμπλήρωση της ατομικής του καρτέλας και του κοινωνικού του ιστορικού…) άρα δεν γίνεται να λειτουργεί ΚΑΠΗ χωρίς κοινωνικό λειτουργό, μιας και ο ίδιος είναι και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας για να αντιμετωπίζονται  ατομικά και κοινωνικά  προβλήματα των μελών μέσα από τη δραστηριοποίηση τους σε ομάδες.

β) Το ΚΑΠΗ χωρίς όλο το προσωπικό και ειδικά  χωρίς μόνιμο κοινωνικό λειτουργό ο οποίος έχει μόνιμη επαφή με τα μέλη και έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, μετατρέπεται…. σε καφενείο!!

γ) Η επιτροπή μελών είναι ένα επιστημονικό  εργαλείο  στα χέρια του κοινωνικού λειτουργού,  στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας, που μέσα από αυτό προσπαθεί να στηρίξει, να ενθαρρύνει τα μέλη του ΚΑΠΗ για συμμετοχή  τους και συνεργασία είτε μεταξύ των μελών, είτε με την κοινότητα ( σχολεία, παιδικοί σταθμοί, σωματεία, απεργοί… για διάφορες κοινές εκδηλώσεις) ώστε τα μέλη να αισθάνονται ενεργά και ότι η ζωή δεν τελειώνει με την συνταξιοδότηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η δημοτική αρχή:

  1. Αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο επαρκές και μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους ;
  2. Με ποιο τρόπο σκέφτεται να παρέμβει ώστε να ενημερωθούν τα μέλη των ΚΑΠΗ για το έργο των κοινωνικών λειτουργών και  των άλλων εργαζομένων  που έχουν  την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ,  από τυχόν ενέργειες  μελών που δεν συνάδουν  με τον ρόλο της συγκρότησης και τον χαρακτήρα των επιτροπών ;
  3. Θα συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής συμμετοχής των μελών των ΚΑΠΗ για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων  και  ψυχαγωγικών  προγραμμάτων ;

 

ΓΙΑ  ΤΗ  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Κ.ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ – Π.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ – Θ.ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ – Ε. ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ – Α.ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU