Χρήστος Μελέτης – Νέα Ιωνία: Οι πολιτικές αποκλεισμού στη Νέα Ιωνία πρέπει να αλλάξουν

Ως ανάπηρο άτομο και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Νέας Ιωνίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αρχίζω λέγοντας λίγα πράγματα για τον εαυτό μου. Ονομάζομαι Χρήστος Μελέτης, είμαι 29 ετών και πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολούμαι από παιδί με τον αθλητισμό, με συμμετοχές σε πανελλήνια και πανευρωπαικά πρωταθλήματα κολύμβησης επί 9 έτη. Έχω, επίσης, ασχοληθεί με το στίβο, με συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου το 2020. Παράλληλα, τα τελευταία έτη, συμμετείχα με επιτυχία σε αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, με αποκορύφωμα την συμμετοχή μου στον Ημιμαραθώνιο Υγείας 2023 και στον Κλασικό Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2023, στους οποίους τερμάτισα με το καθημερινό αμαξίδιό μου και χωρίς βοήθεια. Οι εμπειρίες μου στον αθλητισμό με έχουν φέρει κοντά σε μία εξαιρετικά δυναμική κοινότητα ανάπηρων αθλητών, για τους οποίους απέκτησα βαθιά εκτίμηση και σεβασμό, και πολλούς από τους οποίους χαίρομαι να θεωρώ φίλους.

Στα σχεδόν έξι χρόνια που χρησιμοποιώ αμαξίδιο έχω καταλάβει καλά ότι το να είμαι και να θεωρούμαι ορατός και ανεξάρτητος πολίτης είναι πολύ δύσκολο. Για να κυκλοφορήσω έξω έχω συνηθίσει να αντιμετωπίζω πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία όσοι περπατούν δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να κατανοήσουν. Από τη μία, παλεύω κάθε μέρα να διασχίσω τις απαρχαιωμένες και αφιλόξενες υποδομές της πόλης, δηλαδή τα στενά πεζοδρόμια που με αναγκάζουν να βγαίνω στο δρόμο για να περάσω, και τις κακοφτιαγμένες ράμπες, που δεν είναι λειτουργικές και μπορεί να είναι και επικίνδυνες. Από την άλλη, παλεύω με τις προκαταλήψεις του κόσμου, που συχνά είτε με βλέπει με οίκτο σαν να είμαι επαίτης, είτε με βοηθάει με το ζόρι χωρίς να χρειάζεται, σπρώχνοντάς με χωρίς άδεια και χωρίς προειδοποίηση. Για μένα, το να κυκλοφορώ στο δρόμο έγινε γρήγορα ζήτημα όχι μόνο πρακτικής αναγκαιότητας, αλλά και αγώνας για τη χειραφέτησή μου και ενάντια στον κοινωνικό μου αποκλεισμό.

Ξέροντας καλά ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει μία μεγάλη κοινότητα ατόμων όπως εγώ, που η κοινωνία βολικά τα αγνοεί, ξεκίνησα εδώ και περίπου ένα χρόνο να ασχολούμαι ενεργά με την ανάδειξη των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία στα social media. Με το handle Κάπτεν Αμεάρικα στο Instagram, Facebook και το TikTok δημοσιεύω τακτικά βίντεο από τις διαδρομές μου στην πόλη.  Έχω βιντεοσκοπήσει την καθημερινή μου περιπέτεια για να φτάσω στο σταθμό του τρένου, τη δυσάρεστη έκπληξη που αντιμετώπισα κινούμενος στους χώρους γύρω από το -κατά τα άλλα προσβάσιμο- Παναθηναϊκό Στάδιο, την (κακή) προσβασιμότητα του χώρου της Ακρόπολης για αμαξίδια, την προσπάθειά μου να χρησιμοποιήσω το λεωφορείο, και άλλες πτυχές του καθημερινού αγώνα, για να κάνω τις δουλειές μου και να διατηρήσω κοινωνική ζωή. Πρόσφατα, συνέντευξή μου, με παρουσίαση πλάνων από διαδρομή μου που τράβηξα ο ίδιος, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ1, στο ένθετο «Προσβασιμότητα» με τον Μιχάλη Αρβανίτη.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας στον δρόμο με έκαναν από την αρχή πολύ ευαίσθητο στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τους τελευταίους μήνες έχω ξεκινήσει προσπάθεια επικοινωνίας με το Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου ζω, για να αναδείξω τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι χρήστες αμαξιδίου και να ενισχύσω την ορατότητα και τη φωνή μας απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση, που συνήθως μας ξεχνά. Έχω στείλει αναφορές για προβληματικές ράμπες και κακά πεζοδρόμια που κάνουν τις διαδρομές μου επικίνδυνες, καθώς μπορεί να με κάνουν να πέσω απότομα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή να χτυπήσω σκοντάφτοντας σε εμπόδιο που άτομο που περπατάει θα είχε προσπεράσει εύκολα. Έχω μιλήσει με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και με τη Δήμαρχο, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

Από όσα αναφέρω, ξεκάθαρα προκύπτει ότι η υποψηφιότητά μου για το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας είναι όχι μόνο λογική αλλά και αναγκαία. Αυτονόητα πράγματα, όπως η ασφαλής προσβασιμότητα σε δρόμους είναι πολυτέλεια τόσο για εμάς με το αμαξίδιο, όσο και για ηλικιωμένους και για νέους γονείς με καρότσια. Είναι καιρός ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων να γίνεται όχι μόνο από τρίτους για λογαριασμό μας, αλλά από εμάς τους ίδιους. Η παράταξη «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» του Βασίλη Χριστοδούλου, στην οποία με τιμή συμμετέχω μαζί και με έναν άλλο άξιο ανάπηρο συνυποψήφιο τον Χάρη Κουρτέλη, γνωρίζει καλά αυτά τα προβλήματα. Πρόκειται για συνδυασμό με όραμα, πρόγραμμα και προσήλωση στο στόχο του, που εργάζεται με άξονα τη βελτίωση της καθημερινότητας με απτούς τρόπους. Κέρδισαν αμέσως την εμπιστοσύνη μου και μαζί με αυτούς, ζητώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο των δημοτών για μία πιο προσβάσιμη πόλη.

 

Ο Χρήστος Μελέτης είναι Ανάπηρος Αθλητής Αγώνων Δρόμου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας με την παράταξη «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» του Βασίλη Χριστοδούλου, στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου.

https://www.instagram.com/reel/CueoE__IvHg/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/reel/CnuAVtAoYP1/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU