Ενενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την Μικρασιατική Καταστροφή το Καλοκαίρι/Φθινόπωρο του 1922. Η Νέα Ιωνία φιλοξένησε το αμέσως επόμενο διάστημα της καταστροφής, πολλούς πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας. Ουσιαστικά οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που «γέννησαν» τη Νέα Ιωνία.
Κάποιοι, εγκαταστάθηκαν και στο γειτονικό Ηράκλειο, κυρίως στην περιοχή κάτω από τις γραμμές του τρένου.
Ήδη στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού – ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου Νέας Ιωνίας, προετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 2022. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα λησμονηθεί η φετινή τραγική επέτειος μνήμης.
Η ανακοίνωση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για την πυρπόληση της Σμύρνης
“Συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, που ήταν ίσως η πιο μαύρη σελίδα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Με την καταστροφή της Σμύρνης συντελείται και η ολοκληρωτική εξαφάνιση κάθε Ελληνικού στοιχείου στη Μ. Ασία που ήκμασε για τρεις χιλιετίες. Δυστυχώς το όραμα του Ελ. Βενιζέλου «για την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών» έλαβε τέλος με δραματικό τρόπο.
Η βίαιος ξεριζωμός των χριστιανικών πληθυσμών που ακολούθησε με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τους ομήρους άνδρες που οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας «αμελέ ταμπουρού» και τις διαλυμένες οικογένειες που έφτασαν στην Ελλάδα άρρωστες και ταλαιπωρημένες, έχοντας μαζί τους λίγα ρούχα, δημιούργησαν μέγιστο προσφυγικό πρόβλημα.
Το έθνος υπέστη ζημιές καταλυτικές, συρρικνώθηκε απελπιστικά, με συνέπειες στο εσωτερικό του κατά πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι αρχικά διαπιστώθηκε, μιας και η «εγκατάλειψη των βωμών και των εστιών», η συλλογική τραγωδία, τα τραύματα, εξακολουθούν να το επηρεάζουν ακόμη και σήμερα.
Το ρολόι σταμάτησε τότε και εκεί…. η αδιατάρακτη δημιουργική ιστορία χιλιάδων ετών «τελείωσε» στα άγια μέρη, εκεί που γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές μέσα από τα νάματα της ιστορικής μνήμης… ο ήλιος του Ελληνισμού σκεπάστηκε με τις στάχτες της καταστροφής αλλά, φευ, και της λήθης…
Έτσι με μια μονοκονδυλιά έσβησε η φλόγα, εγκαταλείφθηκαν περιοχές ολάκερες και «χαλάστηκαν» ανθρώπινες ψυχές.
Και ας μην ξεχνάμε ότι:
Με την απώλεια της Μ. Ασίας και των άλλων ελληνικών εδαφών, η χώρα μας δεν έχασε απλά μόνον ανθρώπινες ψυχές, πόλεις και τόπους. Έχασε τον ζωτικό της χώρο, εκεί όπου κινήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε. Χωρίς αυτόν είναι μισή, συρρικνωμένη απελπιστικά με συνέπειες τραγικές.
Και όμως οι πρόσφυγες άντεξαν. Δεν έσκυψαν το κεφάλι. Πότισαν με τον ιδρώτα τους, το αίμα και τα δάκριά τους την γη. Με τη φιλοτιμία τους, την εργατικότητά τους και την επιχειρηματικότητά τους έδωσαν νέα ώθηση στην Ελληνική Οικονομία. Γνώστες της Ταπητουργίας και της Υφαντουργίας συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας και Οικονομίας.
Τιμάμε τους προγόνους μας, δεν ξεχνάμε!”
Διαβάστε πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στο τελευταίο στάδιο για την Μικρασιατική Καταστροφή:
Διαβάστε ένα κείμενο του Κώστα Βάρναλη γραμμένο το 1935 για την Μικρασιατική Καταστροφή:
Διαβάστε σε μορφή PDF για την Καταστροφή της Σμύρνης:
Δείτε το βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ: