Νέα Ιωνία – Γ.Σ. «Ανατολή», Φωτογραφίες: 9ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας – Καταπληκτική εμφάνιση του Θανάση Καρβουνιάρη

Δυναμικό παρών έδωσε η «Ανατολή» Νέας Ιωνίας στον 9ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, τον οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ με τη συνεργασία του Δήμου της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Μεταξύ άλλων,  ο πρωταθλητής – μαραθωνοδρόμος Θανάσης Καρβουνιαρης τερμάτισε δέκατος στη γενική κατάταξη, με το ζηλευτό χρόνο 1:16.38. Ήταν όμως πρώτος στην ηλικιακή κατηγορία ανδρών +40.

Όπως αναφέρει η «Ανατολή» “το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, με ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε να αφιερωθεί ο αγώνας στον εκλιπόντα Μεγάλο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη, Αγωνιστή και Ειρηνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Το πρότεινε στο Δήμαρχο της Αθήνας κ. Μπακογιάννη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έκανε αποδεκτή (ομόφωνα) την πρόταση.

Έτσι ανακοινώθηκε επίσημα, ότι από τον αγώνα αυτό και μετά όλοι οι επόμενοι Ημιμαραθώνιοι θα είναι αφιερωμένοι στο Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα θα διοργανώνονται, για αρκετές ημέρες, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Στον αγώνα τερμάτισαν 2.208 δρομείς κάθε ηλικίας και των δύο φύλων. Μετά τις απαγορευτικές δεσμεύσεις λόγω του COVID 19, ήταν η πρώτη επίσημη μεγάλη διοργάνωση, κατά την οποία ο ΣΕΓΑΣ, με τα έμπειρα στελέχη του, για μία ακόμη φορά, απέδειξε ότι μπορεί να διοργανώνει αγώνες μεγάλων αποστάσεων, σε δημόσιο δρόμο και μεγάλης συμμετοχής δρομέων, καθ’ όσον γνωρίζει να τηρεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και οι αθλούμενοι να αισθάνονται πάντοτε και απόλυτα ασφαλείς.

Ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα, το οποίο αποτόλμησε η Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, και αποτελεί ένα κριτήριο για την επόμενη μεγάλη διοργάνωση του Διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας 13 Νοεμβρίου 2021, στη μνήμη του Ειρηνιστή και Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πριν τις εκκινήσεις κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε η πρώτη εκκίνηση «επίδειξης χειρήλατων αμαξιδίων, Ατόμων με Αναπηρία» και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εκκινήσεις του Ημιμαραθωνίου, «κατά κύματα», ο οποίος αποτελούσε και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Την εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος έδωσε η Πρόεδρος κ. Σακοράφα, μαζί με τον εγγονό του Θεοδωράκη Άγγελο Παπαγγελίδη – Θεοδωράκη.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς υγρασία) και η ώρα εκκίνησης (7.30 πμ.) βοήθησαν τους επίσημους αθλητές να επιτύχουν καλές επιδόσεις και τους απλούς δρομείς να χαρούν τον αγώνα, στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς τροχοφόρα και ρύπανση.

Οι Αθηναίοι, μετά το πρωινό τους ξύπνημα, είδαν όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας να είναι πλημμυρισμένοι από δρομείς και φιλάθλους, οι οποίοι χειροκροτούσαν διαρκώς, ενθαρρύνοντας τους δρομείς να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και να τερματίσουν τα 21.100 μ. μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εκεί όπου έγιναν και όλες οι εκκινήσεις,

Ο αγώνας αυτός ήταν ο πρώτος μαζικός δρομικός αγώνας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τα επί διετία περιοριστικά μέτρα.

Η φετινή διαδρομή ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες και οι δρομείς την χαρακτήρισαν αρκετά δύσκολη, «γιατί είχε παρατεταμένες ανηφόρες». Ήταν όμως γλυκιά η κόπωση, γιατί όλοι απόλαυσαν την ησυχία της Αθήνας, γιατί ξεκίνησαν και τερμάτισαν μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, γιατί συμμετείχαν σ’ αυτήν την «ειρηνική διαδήλωση», στη μνήμη και προς τιμή του υμνητή της ειρήνης και της δημοκρατίας Μίκη Θεοδωράκη, ακούγοντας τα γνωστά τραγούδια του.

Νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε και πάλι ο Πρωταθλητής Παναγιώτης Καραϊσκος (του Πανελληνίου Γ.Σ. ) με χρόνο 1:08.32. Ακολούθησαν: 2ος ο Γεώργιος – Μιχαήλ Τασσης ( του Γ.Σ. Σπαρτιατικός) με χρόνο 1:09.47 και  3ος  ο Λάμπρος Μαλτεζος (του Α.Ο. Τρίτων Χαλκίδας) με χρόνο 1:11.19.

Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Βρετανίδα Wright Alice, μία πολύ σπουδαία αθλήτρια. H 26χρονη ήταν τρίτη στα 10.000 μ., στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του 2015, ενώ την ίδια χρονιά τερμάτισε στην 5η θέση στα 10.000 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Επέλεξε την Αθήνα, να κάνει την έναρξη των συμμετοχών της σε επίσημους αγώνες, μετά το διετή «αποκλεισμό», και δικαιώθηκε γιατί μετείχε στη σοβαρή διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μέσα στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Ελληνικής Πρωτεύουσας, με τους Αθηναίους φιλάθλους να χειροκροτούν διαρκώς και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, να ακούγεται σε όλα τα μήκη.

Πρώτη Ελληνίδα και νικήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αναδείχθηκε η Κατερίνα Ασημακοπουλου (Α.Ο. Μυκόνου), με χρόνο 1:18.34, 2η η Ειρήνη Μιχαλα (του Α.Σ.Σ Αλέξανδρος Μακεδονίας), με χρόνο 1:21.07 και 3η  η Ευγενία Μανουσου (Α.Ο. Μυκόνου) με χρόνο 1:21.35.

Η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σοφία Σακοράφα, δήλωσε μετά το πέρας των αγώνων: «Σήμερα ήταν ημέρα χαράς για το δρομικό κίνημα και για όλους…», φανερά ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της διοργάνωσης. Ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στη μεγαλειώδη διοργάνωση, την Τροχαία, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, όλους τους χορηγούς, την ΕΡΤ, τους εκατοντάδες εθελοντές, τους αθλητές και τις αθλήτριες και τους φιλάθλους.

Στον Ημιμαραθώνιο ο Σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε από δύο αθλητές. Ο γνωστός μας πρωταθλητής – μαραθωνοδρόμος Θανάσης Καρβουνιαρης τερμάτισε δέκατος στη γενική κατάταξη, με το ζηλευτό χρόνο 1:16.38. Ήταν όμως πρώτος στην ηλικιακή κατηγορία ανδρών +40. Ο Θανάσης είναι έτοιμος για να συμμετάσχει στο Διεθνή Μαραθώνιο του Λονδίνου στις 3.10.2021.

Ο δεύτερος αθλητής μας ήταν «ο ακούραστος» Αλέξης Γεωργουλιας, ο οποίος τερμάτισε στον ικανοποιητικό χρόνο 1:29.26 και είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του στο Μαραθώνιο «Γρηγόρης Λαμπράκης» στις 13.11.2021.

Συμμετοχές όμως και τερματισμούς είχαμε και από μέλη του Συλλόγου μας: ο Δημήτρης Μαραντζας πήρε το βάφτισμα σε μεγάλη απόσταση και τερμάτισε σε 1: 55.47, πολύ ικανοποιημένος από το χρόνο του (αλλά και από την άψογη διοργάνωση).

Συμμετείχε και τερμάτισε ακμαιότατος ο γνωστός μας Παρολυμπιονίκης του Μαραθωνίου του 2004 τυφλός Στέργιος Σιουτης με το συνοδό του Γιάννη Ψαρρα, σε χρόνο 1:56.20. Να σημειωθεί ότι ο Στέργιος Σιούτης έτρεξε και τερμάτισε πριν τρεις εβδομάδες στο διεθνή Μαραθώνιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας και είναι έτοιμος και για το Μαραθώνιο «Γρηγόρης Λαμπράκης».

Στις 10.45 πμ. δόθηκε η εκκίνηση και του αγώνα των 5.000 μ. από τη συμβολή της οδού Μητροπόλεως με την Πλατεία Συντάγματος, στον οποίο αγώνα τερμάτισαν 2.087 δρομείς.

Οι τρεις πρώτοι άνδρες ήταν: 1) Σταμούλης Γιώργος σε 15.46, 2) Τσάκαλος Δημ. σε 16.09 και 3) Κασσάρας Γιώργος σε 17.10.

Οι τρεις πρώτες γυναίκες ήταν: 1) Παπαδημάτου Ευγ. σε 18.34, 2) Ελευθερίου Ευγ. σε 20.43 και 3) Κόλλια Αντωνία σε 21.43.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σοφία Σακοράφα, ο Πρόεδρος της AIMS  κ. Πάκο Μποράο, ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος Παπαγγελίδης – Θεοδωράκης, τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ: κκ.  Γιατρουδάκης, Δημάκος, η κ. Αργειτάκη (μέλος της Ε.Ο.Ε.), ο Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Μαυρωτάς, ο οποίος έλαβε μέρος και τερμάτισε στον αγώνα των 5.000 μ., η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, της Τροχαίας. Εκ μέρους του Συλλόγου παρών ήταν ο Πρόεδρος κ. Βασιλείου Ευάγγελος.

Η ΕΡΤ με μεγάλο επιτελείο δημοσιογράφων και τεχνικών, κάλυψε, για περισσότερο από 4 ώρες (μέσω της ΕΡΤ3), και τους δύο αγώνες.

Υπενθύμιση: με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, σας υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί ο 6ος αγώνας δρόμου 10.000 μ. (και 1.000 μ. για παιδιά) με την επωνυμία: «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων». Η συμμετοχή είναι, όπως πάντοτε, δωρεάν.

Ενημερωτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και στο facebook του Συλλόγου. Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, πρέπει να βιαστείτε, γιατί ο αριθμός συμμετοχών είναι πολύ περιορισμένος”.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU