Νέα Ιωνία – Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στην πόλη – UPDATE 20/9

Εκδηλώσεις για τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής  τελέστηκαν σήμερα στη Νέα Ιωνία. Θα ακολουθήσει ανανέωση της ανάρτησης με όλες τις σχετικές δραστηριότητες. UPDATE 20/9, 1 μ.μ., 20/9 3.40 μ.μ.

 

Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

“Με τη δέουσα ιεροπρέπεια η προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 19 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το παρών έδωσαν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου με μέλη του ΔΣ του Δήμου καθώς και εκπρόσωποι Μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών πολιτιστικών σωματείων.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των αειμνήστων, κατά σάρκα και κατά πνεύμα, Μικρασιατών προγόνων μας, ενώ εγκωμίασε την ιδιαίτερα σημαντική και συστηματική ιστορική έρευνα που έχει καταβάλει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας σχετικά με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η οποία μελλοντικά θα συμβάλει καθοριστικά στην δικαίωση της πατρίδας μας.

Εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία υπό του κ. Λουκά Χριστοδούλου, Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω θανάτω και μαρτυρικώς τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά το πέρας του Ιερού Μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώπιον του ανδριάντα του μακαριστού Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης”.

 

Δημιουργία – Αλληλεγγύη Νέας Ιωνίας

“Σήμερα, τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του μακαριστού επισκόπου Πατάρων Μελετίου, στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Την Δημοτική μας Παράταξη εκπροσώπησαν ο επικεφαλής της κ. Παναγιώτης Μανούρης και η Δημοτική μας Σύμβουλος, Φιλόλογος, Αναστασία Κλάρα.

Αιωνία η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών, των οποίων τα ιερά οστά φυλάσσει στοργικά η γη των προγόνων τους στη Μικρασία, και των λοιπόν θυμάτων-προσφύγων που παρ’ όλη την οικτρή κατάσταση κατά την άφιξή τους στις νέες πατρίδες, πλούτισαν τον Ελληνισμό με τον πολιτισμό, τις γνώσεις και την εργατικότητά τους”.

 

 

UPDATE 20/9, 1 μ.μ. – Θανάσης Αποστολόπουλος – Ιωνία 21ος αιώνας

“Με πρωτοβουλία του Δήμου Ν. Ιωνίας, αλλά & του ΚΕΜΙΠΟ (Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας), σήμερα την 19 Σεπτ. 2021, τιμήθηκε η Ημέρα Μικρασιατικής Μνήμης, με τέλεση Μνημοσύνου αλλά και καταθέσεις στεφάνων σε αδριάντες.
Εκ μέρους της δικής μας Δημοτικής Παράταξης – ΙΩΝΙΑ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, είχα τη τιμή να καταθέσω τον στέφανο, για όσους Έλληνες δολοφονήθηκαν από τους τούρκους το 1922″.

UPDATE 20/9, 3.40 μ.μ. – Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού – ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας

Οι ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ του Δήμου Ν. Ιωνίας ξεκίνησαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο με τις εκδηλώσεις Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής:

Το πρωί της  Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ.κ. Γαβριήλ.

Στη σύντομη ομιλία του μετά τη λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στην ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των αειμνήστων, κατά σάρκα και κατά πνεύμα, Μικρασιατών προγόνων μας, ενώ εγκωμίασε την ιδιαίτερα σημαντική και συστηματική ιστορική έρευνα που έχει καταβάλει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας σχετικά με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η οποία μελλοντικά θα συμβάλει καθοριστικά στην δικαίωση της πατρίδας μας».

                Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, μιλώντας για το ιστορικό της ημέρας,  ολοκλήρωσε την ομιλία του για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας, ότι εκτός των άλλων «….οι πρόσφυγες έδωσαν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες που έθεσαν τα θεμέλια της Ελληνικής Ταπητουργίας και Υφαντουργίας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας και Οικονομίας αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο προαύλιο του ναού, στη προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου και κατάθεση στεφάνων από τη Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου, τις δημοτικές παρατάξεις και τα προσφυγικά, πολιτιστικά και λοιπά σωματεία της πόλης.

Λίγο αργότερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία του Ιστορικού και Συγγραφέα Τάκη Σαλκιτζόγλου με θέμα: «Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821».

Εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον εξαίρετο ομιλητή, «..άγνωστα γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και ανέδειξε την συμμετοχή των Μικρασιατών στον απελευθερωτικό αγώνα».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν: η Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων. Κουλούρης, οι Αντιδήμαρχοι Γκέλυ Σακκαλόγλου, Ελένη Χατζή, Βασ.. Σπηλιωτόπουλος, Αντ. Καρβουνιάρης και η πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Ελένη Γρίβα, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» Παναγ. Μανούρης και η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Κλάρα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Χρήστος Κανλής, ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΙΩΝΙΑ-21ος ΑΙΩΝΑΣ» δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Αποστολόπουλος και η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Παπαηλιοπούλου. Επίσης Πρόεδροι και μέλη συλλόγων της Ν. Ιωνίας.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU