ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας: Συνεχίζονται οι επισκέψεις σχολείων και φορέων

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου Ν. Ιωνίας, συνεχίζει να  υποδέχεται μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και συλλόγους και  φορείς από όλη την Αττική και όχι μόνο.

Πριν από την ξενάγηση στα μουσεία, οι επισκέπτες-μαθητές ενημερώνονται για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919-1922, που οδήγησαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στην Καταστροφή και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες και για την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στη Ν. Ιωνία και τα δύσκολα χρόνια της αποκατάστασής τους. Έτσι υποδεχθήκαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο:

– Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, 15 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής, με την συντονίστρια της επίσκεψης Κρίνα Αναγνωστοπούλου.

– Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου μετέβη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας (Ελευθερούπολη) και μίλησε στους μαθητές της Γ’  τάξης του Δημοτικού για τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και για τα δημοτικά σχολεία τους.

– Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, μας επισκέφθηκαν,  30 μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Μαινεμένης-Αμπελοκήπων «Η Αγία Παρασκευή» από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκονταν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σε  χορωδιακό φεστιβάλ. Η παρουσία τους συνδυάστηκε με την προσκύνηση της εικόνας της Αγ. Παρασκευής που έφερε από την Μαινεμένη ο πατέρας της κ. Βούλας Αραμπατζόγλου-Τουζοπούλου και εκτέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο.

– Την Δευτέρα  13 Μαρτίου 2023, μας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν  95 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής  συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους: Άννα Παπαγιαννοπούλου, Νίκη Πετροπούλου, Βαγγέλη Καστανά, Νίκο Ζήκο και Κυριακή Ρουφάνη.

– Την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 το βράδυ μας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στα Μουσεία μας, μαθητές του Νυκτερινού Γυμνασίου Ν. Ιωνίας με την καθηγήτριά τους Σοφία Καλιάδου.

– Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, μας επισκέφθηκε ομάδα μαθητών του 3ου Λυκείου Αμαρουσίου, με την καθηγήτριά τους Αλεξάνδρα Φορλίδα, όπου αφού ξεναγήθηκαν στα μουσεία, συζητήσαμε για την Μικρασιατική Εκστρατεία και την επελθούσα Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας εργασίας που ετοιμάζουν για συμμετοχή τους σε μαθητικό Συνέδριο.

– Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, μας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν 35 μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου του 15ου Γ.Ε.Λ. Αθηνών, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Θεόδ. Κόκκινο, Ελένη Κουτρούλη και Χρήστο Κιτσόπουλο

– Επίσης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου συμμετείχε στο τριήμερο Συνέδριο (17-19 Μαρτίου 2023), που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και φορείς της πόλης, με θέμα: “Ο προσφυγικός κόσμος στην Ελλάδα μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης» (Ιστορία-Εκπαίδευση-Πολιτισμός-Μνήμη), όπου συμμετείχαν εισηγητές (Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ερευνητές. Ιστορικοί κλπ.) που εισηγήθηκαν διάφορα θέματα. Το Σάββατο 18/3/2023 εισηγήθηκε το θέμα: “Η ζωή των προσφύγων στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας μέσα από δημοσιεύματα των εφημερίδων”.

– Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, το πρωί, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, ήταν καλεσμένος από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης, για την Προσυνεδριακή εκδήλωση στο πλαίσιο του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού» και μίλησε στους μαθητές του Γυμνασίου, για την Πρωτοπολιτεία της Σμύρνης, αναφερόμενος μέσα από καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα για την Σμύρνη, λίγο πριν την καταστροφή αναφερόμενος στην κοινωνική ζωή της.

– Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, στις 8 μμ. ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, μετέβην στη Φυλή Αττικής και μίλησε στην αίθουσα του Ορειβατικού Συλλόγου  Φυλής για τα «Γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα την περίοδο 1919-1922».

– Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, μας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν 35 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Ελένη Κατσούγια, Μαρία Κωστέλλου, Ελένη Λαυδαριά και Αγγελική Τσαγρή.

– Την Πέμπτη  6 Απριλίου 2023, μας επισκέφθηκαν 26 μαθητές της Γ΄ τάξης του 48ου Γυμνασίου Αθηνών με τον Δ/ντή τους Γιώργο Παπαευθυμίου και τις καθηγήτριές τους Μαρία Βαλλινδρά, Αθηνά Παπακώστα και Αγγελική Μπάκου.

– Την Τετάρτη 26  Απριλίου 2023, μας επισκέφθηκε ένα τμήμα  (20 μαθητές) της Γ΄ τάξης  του 48ου Γυμνασίου Αθηνών, με τον Δ/ντή τους Γιώργο Παπαευθυμίου και την καθηγήτριά τους Σταματίνα Βαβούτη.

– Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, μετέβην στον Μαραθώνα Αττικής καλεσμένος από το Γυμνάσιο Μαραθώνα και μίλησε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου για την περίοδο 1919-1922 και τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα με την άφιξη 1.500.000 προσφύγων στην Ελλάδα.

Όποια σχολεία ή σύλλογοι επιθυμούν να ξεναγηθούν στους χώρους των Μουσείων μας, να τηλεφωνούν 9-1 το πρωί καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) στο τηλ. 210 27 95 012 ή να επισκέπτονται την Ιστοσελίδα μας συμπληρώνοντας την ανάλογη αίτηση/φόρμα.

48ο Γυμνάσιο Αθηνών
48ο Γυμνάσιο Αθηνών
19ο Δημ. Σχολείο Ν. Ιωνίας
Φυλή
Αρσάκειο
16ο Γ.Ε.Λ. Αθηνών
3ο Λύκειο Αμαρουσίου
13 Νυχτερινό Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας
6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Μικρασιατικος Σύλλογος Μαινεμενης Θεσσαλονίκης
Ορειβατικος Σύλλογος Φυλής
Μαραθώνας
Γυμνάσιο Μαραθώνα
Φλώρινα
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU