Νέα Ιωνία: Παρεμβάσεις της “Ενότητας για τη Νέα Ιωνία” στο 14ο Δ.Σ. – Βίντεο

Η παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” κατέθεσε στο 14o Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας επτά ερωτήσεις. Ακολουθούν τα video με τις ερωτήσεις από τον επικεφαλής της παράταξης Χρήστο Κανλή και τις  απαντήσεις της δημοτικής αρχής:

1.ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΡΣΗΣ – ΑΙΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Επανέρχομαι στο θέμα των αιτήσεων χρηματοδότησης για το κτίριο της οδού Πάρσης.

Ξεπερνώντας την τακτική της σύγκλισης της οικονομικής επιτροπής με απαράδεκτο τρόπο ρωτάω σε τρεις άξονες:

1ον) Ποιες αλλαγές έγιναν στην Προκήρυξη ώστε μας  η δυνατότητα να καταθέσουμε πρόταση ;

2ον) Ποιος φορέας θα διαχειριστεί το έργο, αν επιλεγεί ο Δήμος μας για χρηματοδότηση ;

3ον) Με ποιούς πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς έγινε διαβούλευση για την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης και όχι κάποιας άλλης από το πρόγραμμα Τρίτσης και πότε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Δήμαρχος δεν απάντησε στα ερωτήματα μας. Αντί απάντησης μας είπε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για διαχείριση καθώς πρόκειται απλά για μία πρόταση χρηματοδότησης και πως είναι για το καλό της πόλης.

Η αλήθεια είναι πως η δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει σε διαβούλευση με τους συλλόγους της πόλης και πολύ περισσότερο με το ΚΕντρο ΜΙκρασιατικού ΠΟλιτισμού το οποίο είναι ο φορέας ιστορίας του Δήμου μας, με σημαντική παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

2.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Θα θέλαμε ενημέρωση σχετικά με την πορεία του σχεδιασμού της καλοκαιρινής απασχόλησης.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της υλοποίησης της καλοκαιρινής απασχόλησης ;

Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά των γυμναστών στο δυναμικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας ;

Η ερώτηση έγινε για να προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή  για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στην καλοκαιρινή απασχόληση.

3.ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο διαγωνισμός των τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου;

Επιπλέον,

Εφόσον δεν θα λειτουργήσει ούτε φέτος την Δημοτική Κατασκήνωση, άρα δεν υπάρχει ανάγκη χρονικού περιορισμού όσον αφορά τη συντήρηση της, πως εξηγείται την ΑΝΑΘΕΣΗ για παροχή υπηρεσιών συντήρησης του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων της Δημοτικής Κατασκήνωσης; (9 Ιουνίου 2021 — Αρ. Πρ. 13384)

Σας θυμίζω πως η διαδικασία της ανάθεσης αν και δεν είναι παράνομη, δεν εξασφαλίζει τη χαμηλότερη τιμή όπως θα γινόταν με τις διαδικασίες διαγωνισμού.

Επίσης ο ανάδοχος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη σας ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (στο λεπτό 6.36 έως 10.55 του video των ερωτήσεων)

Η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν ότι δεν έχουμε καταλάβει καλά τις διαδικασίες και ότι αυτές εξελίχθηκαν με διαγωνισμό.

Εξήγησα στον κ. Χατζησαββίδη ότι έχει λάθος αντίληψη των διαδικασιών γιατί η ΑΝΑΘΕΣΗ προυποθέτει την ανάρτηση της διαδικασίας στον ιστότοπο του Δήμου για λίγες ημέρες ενώ η διαδικασία του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ επιβάλλει την ανάρτηση για περισσότερες ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και συνεπώς καλύτερες οικονομικές προσφορές.

4.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τον προγραμματισμό που έχει για καλοκαιρινές, πολιτιστικές δράσεις για τους μήνες Ιούνιο (που μας αποχαιρετά σε μία εβδομάδα), Ιούλιο και Αύγουστο.

Αναφέρω ξανά τις πολλές και σημαντικές δράσεις άλλων Δήμων όπως Αργυρούπολης, Κορυδαλλού με θαλάσσια μπάνια και summer camp, Νέας Σμύρνης με τρεις κατασκηνωτικές περιόδους, Καλλιθέας, Πειραιά, Αλίμου, Χαλανδρίου με συναυλίες και γενικά πολιτιστικές παρεμβάσεις.

Από ότι φαίνεται ο Δήμος μας όχι μόνο δεν διοργανώνει δράσεις πολιτισμού αλλά δημιουργεί και εμπόδια στους συλλόγους της πόλης που προσπαθούν να δημιουργήσουν με πρόσφατο παράδειγμα την άρνηση παραχώρησης στον Ιωνικό Σύνδεσμο του γηπέδου 5Χ5, στον Άη Γιώργη για πραγματοποίηση συναυλίας με εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Δήμαρχος απάντησε πως θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση με την χορωδία του ΟΠΑΝ, βραδιές κινηματογράφου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου και … μάλλον τίποτε άλλο …

5.ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Ε.Τ.Ε. ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

Σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έφεραν προς συζήτηση και διαμόρφωσαν ψήφισμα που εξέφραζε την αντίθεση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ε.Τ.Ε. του Περισσού.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι θα κλείσει και το υποκατάστημα της Ε.Τ.Ε. της Καλογρέζας.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή ποιες ενέργειες έχει κάνει για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη;

Έχει έρθει σε επαφή με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας;

Γιατί δεν είναι στην ημερήσια διάταξη ένα τέτοιο θέμα εκ μέρους τη δημοτικής αρχής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (στο λεπτό 23.46 του video των ερωτήσεων)

Η Δήμαρχος μας είπε ότι πήρε τηλέφωνο στην Εθνική Τράπεζα και ότι δεν της είπαν επίσημα αν θα μεταφερθεί το κατάστημα. (!!!)

Τέλος.

Αυτή ήταν η απάντηση του (της) Δημάρχου της Νέας Ιωνίας για ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων δημοτών της πόλης. (!!!)

Θεωρούμε πως το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ήταν να συντάξει μία επιστολή διαμαρτυρίας που θα αποτυπώνει τα προβλήματα που συνεπάγεται για τους κατοίκους της Καλογρέζας το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ε.Τ.Ε..

6.ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ MAIL

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή ενημέρωση για την πορεία αιτημάτων δημοτών όπως:

31 Μαίου 2021, αφορά την εργαζόμενη του ΟΠΑΝ κ. Χάιδω Μπενέκου (έχει σταλθεί με mail)

 

01 Ιουνίου 2021, αφορά μία ράμπα ΑΜΕΑ έξω από Φαρμακείο στην 28η Οκτωβρίου (έχει σταλθεί με mail)

Νικολάου Γιαννά και Αίνου έχουν τοποθετηθεί κάποια πλαστικά τζέρσεϊ του Δήμου Νέας Ιωνίας, μπροστά από διάβαση πεζων και ράμπα ΑΜΕΑ. Δεν χωράει να περάσει αναπηρικό καροτσάκι αλλά ούτε και άλλου είδους καροτσάκι.

Παρακαλώ τη Δημοτική Αστυνομία να το ελέγξει και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε απομάκρυνση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Δήμαρχος για όλα τα παραπάνω απάντησε πως … οι υπηρεσίες απαντούν. (!!!)

Τέλος. (!!!)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν εικόνα της εκτέλεσης των αιτημάτων αλλά και θεσμικό ρόλο να ελέγχουν τη δημοτική αρχή.

ΘΑ συνεχίσουμε να ρωτάμε.

7.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 02-04 ΙΟΥΛΙΟΥ

Επιθυμώ να συμμετάσχω στο τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο που θα υλοποιηθεί στις 02 – 04 Ιουλίου 2021 στην Κόρινθο όπου το διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Κλεισθένης’, ο Δήμος Κορινθίων.

Το έχω θέσει υπόψην του Δημοτικού μας Συμβουλίου από το προηγούμενο ΔΣ εδώ και 15 ημέρες.

Θα προχωρήσει η δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης;

Θυμίζω πως ο κ. Χατζησαββίδης, ο κ. Μανούρης, εγώ αλλά και άλλοι  δημοτικοί σύμβουλοι είχαμε συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια επιμόρφωσης, με άλλη φυσικά, δημοτική αρχή.

Το Επιστημονικό Συνέδριο προγραμματίζεται σε μια κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο, καθώς διενεργείται αμέσως μετά την κρίση της Πανδημίας στην χώρα μας, η οποία πέραν των θεμάτων υγείας του πληθυσμού έχει κομίσει και πληθώρα προβλημάτων οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης, όπως και στενότητας πόρων σε σειρά τομέων δράσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  (στο λεπτό 19.20 του video των ερωτήσεων)

Η Δήμαρχος απάντησε πως λόγω πανδημίας το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, πως θα το παρακολουθήσει και εκείνη διαδικτυακά και πως είναι προσκεκλημένη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ :

Μετά από έγκαιρη ενημέρωση του Προέδρου του Δημοτικού μας συμβουλίου, τόνισα σε δύο, διαδοχικά, δημοτικά συμβούλια την θέληση μου (και άλλων) δημοτικών συμβούλων να συμμετάσχουμε στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Η απάντηση της Δημάρχου ήταν ότι το συνέδριο δεν θα γίνει με φυσική παρουσία και πως είναι καλεσμένη και θα συμμετάσχει  με διαδικτυακά μέσα.

Επικοινώνησα με την κ Νίκα, οργανωτική υπεύθυνη του συνεδρίου η οποία σε τηλεφωνική συνδιάλεξη αλλά και στέλνοντας μου ηλεκτρονικό μήνυμα με πληροφόρησε πως:

  • ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ,
  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΥΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,

Εύλογα, λοιπόν, ρωτάω:

Γιατί ορισμένοι της διοίκησης του δήμου απαξιώνουν το θεσμό του δημοτικού συμβούλου (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διάθεση για συμμετοχή στο συνέδριο,  λέγοντας στο Δημοτικό συμβούλιο, ψευδώς ότι το συνέδριο δεν θα γίνει;

Ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτήν την κατάληξη αλλά και την ψευδή ενημέρωση, μπροστά στις κάμερες, στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Είναι η Δήμαρχος; Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών; Είναι ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής; Ο πρώην Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής; Κάποιος άλλος Αντιδήμαρχος; Είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ενημερώσει έγκαιρα; Είναι κάποιος άλλος δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης;

Η ενόχληση μου προς τη δημοτική αρχή, με στόχο την ενεργοποίηση της για τη συμμετοχή όλων μας στο συνέδριο, έγινε σε κατάλληλο χρόνο ώστε να μπορέσουν υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Δυστυχώς .. επικράτησαν η αναλγησία, οι μικροπροσωπικές σκοπιμότητες (κάποιων, ποιών ;;;) η βαρεμάρα (;;;), ο “ετσιθελισμός” (;;;) και η προσβολή σε πρόσωπα και θεσμούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ (;;;)  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ (ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ(;;;))

Ντροπή για τους υπεύθυνους-υπαίτιους της κατάστασης που έχουμε φτάσει στο Δήμο Ν.Ιωνίας.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές από συντοπίτες, συνοδοιπόρους που από κοινού αγωνιζόμαστε στις γειτονιές της Ν.Ιωνίας.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ

Θυμίσαμε, για ένα ακόμη δημοτικό συμβούλιο, στη δημοτική αρχή ότι  δεν έχει απαντήσει σε δύο γραπτά μας ερωτήματα από τις 21 Μαρτίου 2021.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. η Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μας απαντήσει. Δεν έγινε για μία ακόμη φορά.

Άλλη μία ισχυρή ένδειξη ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικά ζητήματα αλλά και βασικά ζητήματα δημοκρατίας, σε συνέχεια των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας, με τις δύο οικονομικές επιτροπές στα όρια της κωμωδίας.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να υπάρξουν γραπτές απαντήσεις και όχι οι γενικές αίολες προφορικές απαντήσεις που συνήθως δεν απαντούν σε τίποτα.

(1ον) Ποιές πρωτοβουλίες θα πάρει η δημοτική αρχή για να προστατεύσει το έννομο συμφέρον των επιχειρηματιών της Αλατσάτων οι περιουσίες των οποίων υπέστησαν βλάβες από παραλείψεις του εργολάβου ;

(2ον) Πως σκοπεύει να αποκαταστήσει άμεσα το έλλειμμα δημοκρατίας που έχει προκαλέσει η έλλειψη διάθεσης της να ασχοληθεί με την εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου ;

Τονίζουμε πως αυτό είναι άλλο ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ζητάμε τις γραπτές απαντήσεις και ενώ κάθε φορά ο Πρόεδρος του συμβουλίου το υπενθυμίζει στη δήμαρχο εκείνη το αποφεύγει και με την απάντηση της αυτή φανερώνει πως αντιμετωπίζει το θεσμό της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο να πιέζει και να ελέγχει  τις διοικήσεις των Δήμων για να αποφεύγονται θεσμικά, πολιτικά και άλλους είδους ολισθήματα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(1ο ΘΕΜΑ) ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Τοποθέτηση από τον Χρήστο Κανλή:

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο να λάβουμε μέτρα για την καταγγελία ή την πρόληψη με αστυνόμευση, φαινομένων βίας αλλά να σπάσει η κουλτούρα της βίας που προάγεται από το μοντέλου του ισχυρού που επικρατεί. Κατά κύριο λόγο του ισχυρού, οικονομικά, κοινωνικά αλλά και σωματικά  άνδρα.

Τους τελευταίες μήνες πραγματοποιείται μια επανάσταση. Το φράγμα της σιωπής σπάει και όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το κουράγιο να καταγγείλουν τις παρενοχλήσεις ή κακοποιήσεις τους.

Το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις αφορούν γνωστά πρόσωπα, θύματα και θύτες, πολιτικούς, οικονομικά ισχυρούς, προβεβλημένα μοντέλα επιτυχημένων ανδρών (βλέπε τον δολοφόνο πιλότο ή γνωστό βουλευτή ή τον επικεφαλής του Εθνικού θεάτρου ή γνωστούς ηθοποιούς) δημιουργεί τις συνθήκες για μια δημόσια συζήτηση, η οποία όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί στη σφαίρα της showbiz, του επαγγελματικού αθλητισμού, της δημοσιογραφίας κοκ.

Δεν πρέπει να αναγάγουμε την κουλτούρα της βίας, της παρενόχλησης, της επιβολής και του βιασμού σε ένα τυχαίο γεγονός ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις.  Οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες και οι αποκαλύψεις για διάσημες προσωπικότητες οφείλουν να λειτουργούν ως έναυσμα για να καταγγείλουν όλοι (κυρίως όλες) τα βιώματά τους.

Η κουλτούρα της βίαιης επικράτησης ή του βιασμού είναι μια βίαιη έκφανση της πατριαρχίας, η οποία βρίσκεται παντού και πάντα σε κάθε σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την αναγνωρίσουμε και να τη πολεμήσουμε θεσμικά σαν πολιτεία αλλά και ο καθένας ξεχωριστά.

Είναι δεδομένο και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένας λευκός, ετεροφυλόφιλος άντρας στη σημερινή νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική κοινωνία ξεκινάει τη ζωή του με συντριπτικά καλύτερες προϋποθέσεις από οποιαδήποτε γυναίκα ίδιας καταγωγής και ταξικής προέλευσης, με περισσότερη ισχύ και εύνοια από την οικογένεια και τους θεσμούς.

Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να συνειδητοποιούμε πόσο άδικο και βαθιά προβληματικό είναι.

Ένας άντρας που έχει γεννηθεί με όλα τα πιθανά προνόμια που θα μπορούσε να έχει, δεν θα κατανοήσει ποτέ τον φόβο που νιώθει μια γυναίκα όταν περπατά μόνη στον δρόμο, την αγανάκτηση όταν κράτος, κοινωνία και κάποιοι συντηρητικοί θρησκευτικοί κύκλοι (διαφόρων θρησκειών) προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο σώμα της. Οι μηχανισμοί της κοινωνίας μοιάζουν να μην μπορούν να κατανοήσουν το τραύμα της καθημερινής σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίσταται μια γυναίκα μόνο και μόνο μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

ΑΙΤΙΑ – ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

  • Θεσμικά το κράτος πρέπει να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής ισότητας σε χώρους εργασίας αλλά και κουλτούρας σεβασμού της διαφορετικότητας ώστε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα που προκαλούν οι συντηρητικές κοινωνίες. Βέβαια με κινήσεις όπου προκρίνονται τα θρησκευτικά σε βάρος της κοινωνιολογίας ή άλλων ανθρωπιστικών επιστημών νομίζω ότι κάνουμε άλματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  • Η καταγγελία μιας τραυματικής εμπειρίας είναι μια μεγαλειώδης πράξη κουράγιου, την οποία ενθαρρύνουμε, όπως, όποτε κι αν γίνει. Αν ένα τραύμα δεν καταγγέλθηκε στην ώρα του, ο μοναδικός λόγος είναι πως ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΧΩΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ.
  • Σπάμε τη σιωπή. Η σιωπή είναι συνενοχή. Αποκλείεται όλες οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και όλοι οι βιασμοί να συνέβησαν χωρίς να το μάθει κανείς τρίτος. Συνήθως υπάρχει και αυτός που γνωρίζει, μα δεν μιλά. Και όσο δεν μιλά, για την επιζήσασα γυναίκα, είναι το ίδιο επιβαρυντικός παράγοντας με τον βιαστή.
  • Στοιχιζόμαστε όλοι, ατομικά και θεσμικά, στο πλάι των γυναικών και αγωνιζόμαστε μαζί τους. Διότι μετά την καταγγελία ακολουθεί σκληρός κοινωνικός και πολιτικός αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού.

Το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό που προκάλεσαν οι καταγγελίες σάρωσε αυτές τις αντιρρήσεις από το πατριαρχικό καθεστώς. Οι περισσότεροι από τους καχύποπτους κατάλαβαν γιατί οι γυναίκες δεν μπορούσαν να μιλήσουν τόσα χρόνια.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν κατάλαβαν τίποτα. Υπάρχουν και εκείνοι που χαρακτηρίζουν  απλώς «δυσάρεστο περιστατικό» τη σεξουαλική κακοποίηση που μια γυναίκα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν βλέπουν κανένα άλλο αίτιο παρά μόνο ενδεχόμενη παραβατικότητα από μετανάστες ή πρόσφυγες. Αγνοούν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που προέρχονται από στρατευμένες πολιτικές και φωτογραφίζουν σαν αιτία του κακού τον εύκολο στόχο, ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα, διαφορετική κουλτούρα που συνήθως δίνουν αγώνα για την επιβίωση.

Συνήθως τέτοιοι άνθρωποι βλέπουν τη ζωή μέσα από συντηρητική κουρτίνα κεντημένη με συγκεκριμένα πατριαρχικές και πολιτικές αναφορές.

 

Αποφασιστικός είναι ο ρόλος που θα παίξουν τα κόμματα, παρατάξεις  αλλά και ο καθένας προσωπικά χωρίς να μετατοπίζω το βάρος στην ατομική ευθύνη. Η πολιτεία έχει το πρώτο μερίδιο ευθύνης αφού υλοποιεί ανταγωνιστικά καπιταλιστικά πρότυπα και θεοποιεί τους άριστους ή όσους επιβίωσαν με κάθε τρόπο σε μια κοινωνική ζούγκλα.

Σε αυτό το μεγάλο θέμα δεν κρίνονται μόνο οι πρωταγωνιστές, αλλά όλοι μας. Πρώτοι οι έχοντες εξουσία πρέπει να αποκηρύξουν αυτό το πλαστό επίκτητο. Από τους πολιτικούς και τους οικονομικούς παράγοντες που συναναστρέφονται με όρους εξουσίας, από τους βλαχοδήμαρχους που έχουν μάθει να δρουν με μικρό εξυπηρετήσεις σε τοπικό επίπεδο, από εκείνους τους αστυνομικούς που εξαργυρώνουν με λάθος τρόπο την κρατική τους ιδιότητα στους, από τους επιχειρηματίες που ασκούν την εξουσία του ισχυρού στους εργαζόμενους.

Ο κόσμος επιβάλλεται να αλλάξει.. Η αλλαγή θα έρθει όπως ήρθαν όλες οι αλλαγές: με συλλογικό αγώνα και θάρρος.

Σε αυτή την αλλαγή, είτε θα σταθούμε αλληλέγγυοι είτε θα κριθούμε ως συνένοχοι τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων και θα κλειστούμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας μαζί με τους βιαστές.

«Ουδέτερη στάση» δεν υπάρχει. Τέλος, ακολουθεί το video από όλη τη συνεδρίαση:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU